Doar doua comentarii de pe blogul lui Istodor la telenovela Nistorescu si Cotidianul:

Buncarul de carbuni Says:

Daca nu ma inseala memoria, ceea ce n-ar fi deloc exclus, Argetoianu, in volumul sau ‘Memorii….”’., mentiona o discutie cu Duiliu Zamfirescu.

Marele boier valah, care era Zamfirescu, i se plangea de Carol I de Hohenzollern , spunand ca acesta nu dadea multe parale pe boierimea valaha. Carol nu intindea mana, decat foarte rar, inaltilor demnitari si de obicei doar doua degete. Carol mai spunea despre ministrii sai, ca si despre boierimea valaha , ca ”toti ii miros a grajd”.

Intristat, se pare, de aceasta constatare, Argetoianu, incearca sa-l consoleze asupra arogantei Prusace, dar … Zamfirescu ii raspunde cam asa ( citez din memorie ):

Stii ceva , Carol avea dreptate!
Daca zgarii putin coaja unui boier de neam , iese ori sange de palicar fanariot, ori de negustor armean , sau de mamaligar neaos ,cu bani si averi , scolit la Paris, dar tot fara cultura , insa procopsit cu ifose si stridente frantuzesti, inconfundabile…..
Este ceva stricat in sangele nostru !

Asa este si cu deontologii nostri, scoliti, masterati, educati, academizati, europenizati, elitisti…
Zgarii putin la ei si imediat iese arama de neam prost, de tzigan, sau de mahalagiu.
Pentru ca nu poti sa nu remarci cu cata dexteritate si cat de senin trec de la un limbaj civilizat, elaborat , chiar daca gaunos (vezi Gerula) la un limbaj de mahala, injurios.
Nu mai spun de lejeritatea cu care se autocertifica, ei insisi, drept stalpii democratiei si indispensabilii natiunii!
Fara ei prostimea nu mai are lumina, clasa politica nu mai gaseste Vestul, iar tineretul Patriei nu mai are modele….
Stai linistiti.
Nimeni nu este de neinlocuit, nimeni, absolut nimeni…
Nu vi se va intampla nimic daca veti intra si voi, in fine, in economia de piata, din care pana acum ati tras doar foloase, si veti munci.
Fie si ca prostituate, cu ziua, sau cu jurnalul .
Ca nu o sa dati la sapa, oricum!

angina Says:

da, buncare, cred ca ai prins esenta: este ceva stricat in sangele nostru. si nu e vorba despre faptul ca iese arama de tigan sau de neam prost, ci arama de salcie unduitoare, dupa vanturi si dupa valuri, de-a pururea si-n vecii vecilor.
pupini au fost, pupini sunt inca, pupinii orisiunde cresc, indiferent daca e fund de basesc, iliesc, constantinesc, sau doar de naparstoc nistoresc:) la vremea lor, si sadoveanu, si arghezi au servit copios din tortul cu kkt, ca sa zic doar pe primii care-mi vin in minte. nu, nu avem modele de demnitate, sau daca vom fi avut sunt la groapa glina.
fara pretentii de deontolog: angina.

Asa ca are dreptate Patriciu cand spune:

Nu cumva riscăm ca spaţiul mioritic să rămână populat doar de behăitorii care se bat între ei? Ceilalţi o să îşi ia lumea în cap şi o să îi lase să-şi ciordească firele de iarbă în pauzele caftelii.

Nu de alta, dar si eu m-am cam saturat.