Directia in care merg Dragnea si PSD este una extrem de periculoasa.

Intai de toate trebuie spus ca strada a scandat de la inceput „Abrogati si plecati”. In nicio seara nu a fost contestata ordinea asta.

Nu s-a strigat de la inceput „Demisia” pentru ca strada a actionat inteligent, nu haotic: daca Grindeanu demisiona era mai greu de abrogat OUG13.

Asa ca strada, dar si guvernul, au ales ca prim pas abrogarea pentru detensionarea situatiei. Ceea ce s-a si intamplat, desi nici macar o abrogare cinstita nu au putut da, strecurand in continutul ei un articol care sa o faca neconstitutionala. Atat sunt de nemernici.

De ieri insa strada a cerut clar guvernului Grindeanu sa plece. S-a strigat „Demisia”, „Referendum”, „Fara coruptie”, „PSD – Ciuma rosie”. De ieri, strada si guvernul sunt clar pe pozitii antagonice. Care pe care. Intr-o tara cu politicieni responsabili, guvernul ar ceda primul.

Insa, in timp ce lumea se pregatea sa mearga sau ajunsese ieri la protest, Dragnea a iesit la mocirlele TV cu trei mesaje importante:

– nu renunta la modificarile din CP si CPP, insemnand ca mizeriile care il avantajau scrise in OUG13 tot vor fi promulgate si tot va incerca sa scape cu orice pret
– ca nu se pune problema „vreunei demisii”, asta insemnand ca nici macar demisia lui Ciordache. Guvernul, spune el, nu a gresit pe fond ci doar a „comunicat prost”
– abia ii mai poate tine pe membrii PSD si pe sustinatorii sai sa nu protesteze si ei in strada.

O minciuna demontata ieri si iata de ce:

Lumea isi aduce aminte cum a umplut PSD Arena Nationala in 2014 cand defilau cu mitomanul Puie pentru Cotroceni. Mii de autocare din toata tara, costuri enorme de organizare, blocaje de circulatie care i-au enervat pe bucuresteni. Ordin de partid, stress, autocare, bani si o factura neplatita pentru chiria stadionului, ca asa procedeaza hotii, nu?

Fara aceasta organizare, PSD nu exista in strada pentru ca si-a invatat membrii sa actioneze la comanda si pe bani. Ori ieri nu au putut scoate decat 1000 de protestatari, unii cerand la Cotroceni demisia lui Basescu, atat erau de ancorati in realitate.

Probabil ca Dragnea si PSD ar putea aduce intr-o zi 40-50.000 de membri si simpatizanti in Bucuresti cu care sa organizeze ceva „semnificativ”. Insa niciodata la magnitudinea, spontaneitatea si frumusetea protestelor de pana ieri si sigur nu multe zile la rand. Iar consecintele ar fi greu de anticipat.

De aceea Dragnea merge pe un drum periculos si trebuie oprit:
– se va ascunde in continuare de presa si multime,
– va actiona prin grajdani,
– vrea si va produce contramanifestatii,
– se va folosi de toate mijloacele sa opreasca lupta anticoruptie a carui exponent este perceput de catre strada si
– va tine in functie un guvern care si-a pierdut credibilitatea.

In timp ce public il indica pe Iohannis ca vinovat pentru tot ce se intampla si trimite emisari mincinosi la Bruxelles si ambasade ca sa denatureze mesajul strazii.

De aceea Dragnea ar trebui sa-si reconsidere planul de actiune si sa plece. Dar sigur nu o va face.