Am afirmat ca nu fac politica. Am anumite simpatii, le-am exprimat clar, dar nu pot sta de-o parte atunci cand lupta pentru putere naste monstri. Iar unul din monstri este incalcarea drepturilor cetatenesti si manipularea prin mijloace prin care ar trebui sa se faca, in mod normal, informare.

1. Schimbarea stafetei si umplerea golurilor in anarhie

In aceste momente, cel putin intr-un partid, se recunoaste ca se schimba stafeta, de la un personaj politic contestat, implicat in evenimente importante si controversate (revolutie, mineriade, duble lovituri de stat) catre un candidat la presedintia Romaniei. Ca in orice miscare de jos in sus, vidul lasat de urcarea celor de la varf, lasa loc liber celor de la baza sa urce.

Natura umple aceste zone vide, de regula, cu ceea ce este in apropierea acestei zone, pe principiul cantitatii si nu al calitatii. In politica, dorinta manifestata, asa cum vom vedea mai jos, este de a se umple acest vid cu persoane din influenta politica si nu cu Gigel, sa zicem, om din popor.

httpv://www.youtube.com/watch?v=kVeSld8QEiI

Acesta este persoana pe care Geoana o schimba, iar discursul de mai sus nu este pus la intamplare: "pericolul este anarhia: grupuri de cetateni sparg vitrinele" spune omul. Se stie ca "grupurile care spargeau vitrine" erau formate din profesionisti care aveau aceasta misiune platita, de a sparge vitrinele si a crea o atmosfera de haos.

In anul 2009, deraiaza trei trenuri intr-o zi. Apoi inca doua tentative intr-o sambata, cand lumea sta pe acasa si se uita la TV, din care una esuata. Anarhie s-a spus, pe fondul iesirii PSD de la guvernare.

Iliescu a venit la putere in 1989 dand tot la o parte sub justificarea anarhiei, un altul se doreste pus in fruntea statului la 20 de ani distanta, pe fondul unei alte anarhii indusa.

Iar cunoscatorii stiu ca a mai fost o lovitura de stat, in timpul guvernului Petre Roman, care a fost debarcat printr-o anarhie comandata cu ajutorul minerilor. Spun asta pentru tinerii care nu au trait acele vremuri si carora li s-au indus anumite idei pe care se cred stapani.

Ramane o intrebare fireasca: domnul Geoana crede ca preia doar electoratul reprezentat de Ion Iliescu, fara raspunderea actelor antiromanesti desfasurate de cel de la care preia stafeta?

2. Locul lui Gigel si Presedintele prostilor

"Oricine citeste cu bun simt Constitutia isi da seama ca presedintele nu poate desemna "de capul lui" premier pe "Gigel de pe strada" numai pentru ca e cetatean roman" spune Crin Antonescu, un alt candidat la presedintie desemnat de catre un partid membru al coalitiei 65%.

Tradus, locul lui Gigel nu este la putere pentru ca Gigel a pus deja stampila, dreptul lui s-a terminat, sau mai stiu eu ce poate gandi un candidat la presedintie. Locul lui Gigel, asa cum spune si Crin Antonescu, e "pe strada" sau, asa cum spune Cristian Tudor Popescu, trebuie sa fie un redus mintal, manipulat, bun de vot. Pe care viitorul presedinte si oamenii sai din umbra sa-l conduca, sa-l sclavagizeze, sa-l manipuleze, sa-l foloseasca. O batalie pe locul definit ca Presedintele prostilor.

Ramane o intrebare fireasca: tu, Gigel, care citesti aceste randuri, cine vrei sa fii?

3. Starea de normalitate

one_wayEvident ca nu toti pot fi la putere: unii nu-si doresc, altii nu au competenta sau nu o au inca. Dar nimeni, indiferent cine este el, nu vrea sa fie luat de prost si sa i se spuna sa stea in banca lui, ca nu e loc si pentru el, ca il asteapta inca 5 ani de viata grea si anonimat.

Normal ar fi sa existe un proiect care sa ma reprezinte, pe care sa ma bazez in demersurile mele, sa stiu care este directia si viziunea celor care ma conduc ca, bazat pe acestea sa-mi dezvolt proiectul personal, familial sau de business in consecinta. Asa mi se pare mie normal. Si, ca orice om cu inteligenta, ma uit la alternative.

Iar luate pe rand si analizate, imi spun ca singura alternativa care se apropie cat de cat este una singura, aceea aleasa de fiecare, in deplina cunostinta de cauza, asa cum am ales eu. Nu spun ca celelalte sunt gresite. Doar ca aceasta ma reprezinta cel mai bine si ca eu cred in ea pana la proba contrarie.

Rand pe rand, insa sunt daramate imagini apocaliptice (sau anarhiste) care mi s-au bagat pe sub nas in fiecare zi:

– tara nu este guvernata (fals, Boc asigurand interimatul pana la alegerea noului guven);

– tara este izolata international (ultimile vizite ale oficialilor din China si SUA infirma acest lucru);

– Basescu nu este dorit de partidele europene ( dimpotriva, Wilfried Martens – Presedintele Partidului Popular European si Joseph Daul – Presedintele Grupului PPE in Parlamentul European infirmand acest lucru);

– FMI ne-a lasat balta ( fals, FMI va fi in Romania in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie) …

Ramane o intrebare fireasca: daca cineva m-a mintit pana acum, de ce as mai crede in el?

E dreptul lui Gigel din Romania.