Desi nu exista un clasament al celor mai intalnite confuzii, din experienta mea, dupa aceea dintre „pot” si „am voie”, confuzia pe care cei mai multi dintre noi o facem intre „comun” si „normal” se claseaza pe locul 2. Cum prima confuzie ne limiteaza posibilitatile prin neintelegerea a ceea ce pot real sa fac sau sa am si norma sau acceptul de a-l avea, confuzia dintre ceea ce este comun si ce este normal poate crea o realitate falsa.

Cel mai evident este pentru cei care calatoresc si trebuie sa iasa din „gandirea in cutie” si observa ca obiceiurile comportamentale, alimentare, vestimentare, etc. de acasa nu se respecta in alte zone ale lumii. Acest fapt produce o diferentiere in sens pozitiv  (pune valoare pe cel ce o poseda) sau negativ (induce respingere si dispret fata de cel ce o are). Cel mai bun exemplu este cel al comunitatilor de tigani care au probleme cu autoritatile franceze dupa ce s-au instalat in tabere la periferia localitatilor: este comun in Romania, dar nu este normal in Franta. Atunci de ce ar fi normal si in Romania, o tara europeana?

Inclusiv ultimele divergente pe care unii conationali de-ai nostri le au in tarile europene, intrebandu-se de ce sunt priviti discriminatoriu, isi au originea in confuzia dintre ce este comun si ce este normal, comportandu-se ca si cum ar fi normal si au vazut acasa acolo unde acest comportament nu este acceptat. Exemple sunt destule: e comun sa mancam seminte pe strada si sa scuipam pe jos, dar nu este normal. E comun sa vedem cersetori la fiecare semafor, dar nu este normal.

La fel este si in politica autohtona: E comun ca politicienii sa minta si sa aiba afaceri oneroase cu statul, dar nu este normal. Este comun ca televiziunile sa manipuleze, sa se dovedeasca ca manipuleaza, ca mai apoi sa primeasca prelungirea licentei, dar nu este normal. E comun ca sindicalistii din Romania sa fie cei mai bogati oameni, sa nu-si poata dovedi averile ilicite, sa dea lectii de moralitate si sa se dea „sfinti”, dar nu este normal..

De aceea fiecare dintre noi ar fi bine sa-si construiasca un sistem de valori de referinta in functie de care ar fi cel mai indicat sa ia o decizie referitor la comportamentul sau: se va ghida dupa imitarea celor din grupul sau de origine, unde se simte bine si este acceptat, ori va infia un set de norme iar comportamentul sau, inclusiv viata sa, se vor schimba radical?

Sadesti un gand … culegi o fapta,

Sadesti o fapta … culegi un obicei,

Sadesti un obicei … culegi un caracter,

Sadesti un caracter … culegi un destin

Proverb indian

Iata cum schimbarea destinului depinde de modul de gandire, dar si de norma de comportare, de acceptarea diferentei dintre ceea ce devin in urma schimbarii si ceea ce este comun in grup. Asta pentru ca cei mai multi dintre noi trebuie sa fim parte a unui grup social, pentru ca altfel ne putem pierde identitatea sau trecutul.

Este comun, ca tot m-am referit la tigani, ca tinerele fete sa se marite la varste fragede si sa nu mearga la scoala. Comparat cu ceea ce se intampla in randul majoritatii din Romania sau in alte tari, acest comportament nu este normal. Cunosc un caz al unui tata care si-a dat cele doua fiice la scoala si a insistat ca acestea sa faca facultatea.  Acesta a iesit din randul comunitatii de tigani si a decis sa adopte alte norme. Efectul a fost insa altul, fetele ajungand ca la aproape 30 de ani sa nu fie maritate. Un adevar care le-a asigurat accesul la stiinta si educatie dar le ameninta viitorul, riscand sa ramana fara urmasi. Acesta normalitate pe care si-au acceptat-o risca sa dea nastere unei tragedii de familie si un exemplu negativ in comunitatea de tigani.

Analizandu-ne fiecare comportamentul putem gasi si noi situatii asemanatoare:

  • E comun sa mancam alimente venite din fabrica, dar nu este normal si ultimele cercetari arata ca acest comportament este cauza celor mai multe boli, incepand cu diabetul zaharat la copii si terminand cu obezitatea.
  • E comun sa ne uitam 3-4 ore pe zi la televizor, dar nu este normal, dovedindu-se ca acest lucru ne influenteaza modul de a cumpara impulsiv si suntem impinsi sa adoptam un stil de viata consumo-analfabetist.
  • E comun sa suferim de hipertensiune de la o anumita varsta, dar nu este normal, cele mai multe studii aratand ca schimbandu-ne stilul de viata si consumand alimente bogate in vitamina E, complexul de vitamine B si Omega 3 poate face miracole in acest sens…

si exemplele pot continua.

Suntem inteligenti, intelegem usor locul pe care NORMA il are in diferentierea intre ceea ce este comun si ce este normal. Poate fi norma juridica, religioasa, morala, administrativa, tehnica, … sau poate fi obiceiul comun al grupului din care facem parte. Pentru ca cei mai multi le adoptam fara sa gandim, imitand parintii, profesorii sau modelele intalnite, in timp ce altii le studiaza, intelegandu-le limitele pana la care sunt obligati sa mearga si zonele in care se pot comporta liberi de norma. Chiar daca sunt considerati diferit de grup, realitatea demonstreaza ca cei care cunosc si stapanesc norma au mai multa libertate de miscare, avantaje sau putere decat ceilalti.

Acest fapt introduce de cele mai multe ori si o scara de valori sociale, diferentierea acestora nascand modele si personalitati: ce parere ai despre cineva care respecta normele morale, juridice si, miscandu-se liber, produce bani cu care ii ajuta pe ceilalti? Dar despre cineva care face acelasi lucru dar intra in politica? Se schimba imaginea? De ce?

***

COMUN: (conform DEX) Care apartine mai multora sau tuturor; care priveste sau intereseaza pe mai multi sau pe toti; de care se folosesc mai multi sau toti; obstesc.

NORMAL: (conform DEX) Care este in concordanta cu norma; conform normei; firesc; natural; obisnuit.

NORMA: (conform DEX) 1. Regula, dispozitie etc. obligatorie, fixata prin lege sau prin uz; ordine recunoscuta ca obligatorie sau recomandabila. 2. Criteriu de apreciere, de reglementare. 3. Cantitate de munca pe care cineva trebuie sa o presteze intr-o unitate de timp; (concr.) produs realizat in acest timp.