Motto: "Trecutul rasei umane indica cu tarie faptul ca singurele persoane care exista din abundenta sunt incompetentii universali."

Peter Drucker

 

Cei mai multi dintre noi dorim schimbarea. Ne ocupam cele mai multe ore din viata clamand schimbarea celor din jur, timp in care am putea sa incercam sa ne schimbam pe noi insine. Blogurile, site-urile de stiri, ziarele, … sunt pline de astfel de constatari care surprind incompetenta sau ineficienta noastra: PIB-ul, venit mediu per capita, lipsa de drumuri, de scoli, de educatie, nepasarea, indiferenta.

 

Cu siguranta ca am putea folosi in multe locuri oameni cu abilitati mult mai mari. Am putea folosi oameni cu un bagaj de cunostinte mult mai vast. (…)Dar nu vom creste o noua rasa de supraoameni. Va trebui ca organizatiile noastre sa functioneze cu oamenii existenti, asa cum sunt ei.

Peter Drucker, "Despre decizie si eficienta"

O alta afirmatie celebra este cea a lui Petre Tutea, care exprima si ea un raport intre oameni, unelte si educatie:

Omul, cand e singur, poate face fel de fel de unelte. Adica devine american, spun eu. Eu as scrie despre Statele Unite astfel: "Omul este un animal care fabrica unelte." M-au întrebat unii care sunt foarte filoamericani ce cred despre americani. Sunt lacatusi cosmici, domnule, le-am zis. India, de pilda, este inferioara tehnic Americii. Nici nu incape indoiala: America o baga la jiletca. Da' spiritual vorbind, America e o Ghana; pe langa India e primitiva.

 

1. Schimbarea

Schimbarea este cel mai dificil lucru de realizat: daca oamenii doreau sa se schimbe erau in plin proces de schimbare. Evidenta ca nu o fac este indicatorul ca exista o mare reactie la schimbare. Si atunci, ce-i de facut? Sa tipam la ceilalti sa se schimbe, desi stim ca nu o vor face? Sa incepem cu noi desi vorba interioara ne spune ca daca nu o fac si ceilalti nu vom schimba ceea ce ne inconjoara? S-ar putea ca aceasta sa fie o preconceptie falsa, dar ce conteaza cat poate fi o scuza buna.

Atunci ce-i de facut? Pentru ca, evident, lucrurile nu mai pot ramane cramponate astfel, intr-o existenta care deranjeaza pe cei mai multi? Mai ales ca avem o masa de oameni ce nu poate fi schimbata: nu poti aduce 22 de milioane de nemti ca sa-i inlocuiesti, peste noapte, cu 22 de milioane de romani, chiar daca am dori noi.

 

2. Educatia

Ea in sine nu-i un factor care sa rezolve, singura, schimbarea ceruta. Dar poate aduce unei populatii cateva valori in plus, dar si un sens bun actiunilor viitoare: scade infractionalitatea, scade rata somajului, creste venitul mediu, creste potentialul de a lucra cu notiuni, cu unelte, cu valori, dar si calitatea relatiilor interpersonale si de grup.

Pe langa rolul formativ, de conturare a caracterului si potentialului uman, educatia va duce la specializarea atat de necesara, adica la punerea unor cunostinte specifice in "mainile" unor oameni care vor actiona pe baza acestora, devenind acei "lacatusi cosmici" cum spunea Tutea, clarificand acea diferenta specifica care va face sa creasca valoarea si venitul fiecaruia: in loc de "romanul specialist la toate" unde suntem multi si cerere putina, la "romanul supercalificat" intr-un domeniu, unde este loc mult, vor fi putini si, deci, cererea mare.

 

3. Relatiile

Educatia suplimentara va pune sigur relatiile interpersonale pe noi criterii valorice: vom respecta, poate, mai mult mediul, oamenii, viata in sine, institutiile, cultura, munca, spatiul vital al celor din jur. O data schimbate aceste relatii, oamenii vor fi mai putin stresati, poate mai buni, mai intelegatori. Poate. Dar suntem datori, cel putin, sa speram ca o sa se intample.

 

4. Uneltele

UnelteAceasta este scurtatura pentru cei care nu mai au timp si nervi ca sa vada acea schimbare pe care o doresc. Punerea uneltelor in mainile masei deja existente va determina informarea privind lucrul cu acestea, va duce la marirea capacitatii de lucru a acelei persoane si a eficientei, dar si nevoia de a atinge un anumit nivel fara de care accesul la acele unelte nu poate fi facut.

Iata si un exemplu:

Comparati un agent imobiliar din anii 90 cu unul de acum. Calculatorul este o necesitate fara de care identificarea unui teren nu se poate face fara functiile oferite de satelit (Google Earth, Google Maps, Google Business Solutions, etc). Site-ul este iarasi o conditie sine qua non, fara de care nu mai poti fi gasit de catre cerere. Notiunile de specialitate vin repede daca folosesti motoare de cautare, iar ofertele pleaca acum pe email si nu in plicuri de hartie.

Aparatele foto digitale reduc costurile cu prelucrarea imaginilor care trebuie sa ajunga la clientul care alege oferta convenabila. Telefonul mobil si SMS-urile. Integrarea in retelele de socializare aduc PR si relatii noi. Blogurile ca cel pe care cititi acest articol devin si ele o necesitate de exprimare si comunicare a informatiei.

Astfel, agentul, consultantul, specialistul sau brokerul imobiliar devine o specializare complexa, un detinator atat a informatiilor din piata, a celor legislative, dar si un bun sau foarte bun utilizator de instrumente, de unelte. Iar asta face ca cei care doresc sa acceada la un astfel de job sau la o astfel de ocupatie sa detina informatii sau o educatie superioara fata de ceea ce se cerea acum 10-20 de ani.

 

5. E pur si muove

Una peste alta evoluam, chiar daca suntem sau nu de acord cu aceasta: uneltele, informatia, dorintele si constrangerile ne imping sa o facem. Zi de zi cineva se afla in afara cursei si reactioneaza intr-un fel sau altul. Poate se va plange de ritmul alert de schimbare, poate va cauta scuze, dar, cel mai bine, ar fi el schimbarea pe care o asteapta la cei din jur. Asta si pentru ca inertia nu mai este o solutie, iar actiunea devine necesara.