fullSocietatea moderna este in miscare. Chiar si cei mai sceptici dintre noi pot observa cum reguli sau conditii care au functionat cu brio pana acum, cum moduri unanim acceptate si copiate de a trai, se schimba si devin anacronice. Observam cum sursele de venit se schimba, unele crescand, altele fiind periclitate. Asistenta pe care o asigura statul industrial, cand orice muncitor lucra 8 ore la fabrica stiind ca, la batrenete, statul ii va da o pensie, nu mai este o certitudine. Mai mult, faptul ca vom munci pana vom crapa daca vom ramane ancorati in realitatea acelei epoci si nu vom adopta regulile noii ere, este din ce in ce mai des acceptata.

Incotro? Spre ce ne indreptam? Ce se schimba? Ce trebuie sa facem ca sa ne transformam in castigatori in noua era ce sta sa inceapa? Pentru ca nu stim raspunsul inca si pentru ca, asa cum spunea seful BNR Mugur Isarescu, (citez din memorie) "cine stie in ce directie mergem va stapani lumea" ar fi interesant de vazut cateva aspecte.

Facand o evaluare a pilonilor fundamentali ai existentei umane vom gasi cateva valori in care orice om crede: sanatatea, stabilitatea financiara, timpul, libertatea, pacea, mediul inconjurator, familia, cultura, caracterul. Poate ca a avea cat mai mult din fiecare va asigura supravietuirea sau succesul in noua era. DEX-ul acorda cuvantului INTEGRITATE doua intelesuri: 1. de caracter incoruptibi, de a avea probitate morala 2. insusirea de a ramane intact, intreg. Asadar a avea cat mai multe din valorile enumerate mai sus asigura insusirea de integritate acelei persoane.

Intr-una din cartile pe care le-a scris de curand, Robert Kiyosaki aduce in atentie chiar titlul acestei postari si anume "era integritatii".  Marsand pe al doilea inteles, Robert spune ca furtuna perfecta care va veni are drept cauza lezarea componentelor integritatii financiare: capacitatea de a face bani, capacitatea de a-ti proteja banii, inteligenta investitiilor, folosirea efectului de multiplicare si educatia folosirii informatiilor financiare. Cele 5 componente erau pana acum atributul statelor si al unora din cei mai bogati oameni. Prin educatie financiara tot mai multi oameni vor incepe sa aiba integritate financiara, in timp ce altii vor evita sa-si rezolve problemele si vor astepta ca niste politicieni analfabeti caracterial si economic sa o faca. Cred ca nu este usor de inteles cine va avea de castigat.

Daca studiati biologia veti descoperi una din afirmatiile pe care orice om de stiinta o va aproba: "nu supravietuieste cine este mai puternic, nici cine este mai iute, ci acela care are o capacitate de adaptare mai buna". Raportand aceatsa axioma la ce se vede la orizont, nu este greu sa intelegem ca educatia financiara (si nu numai) va da posibilitatea oricui sa-si rezolve mai intai problemele din acest domeniu si, mai incet sau mai repede, sa-si conserve acea integritate financiara de care vorbeste Robert Kiyosaki in cartea sa.

La fel si cu sanatatea: cine va reusi sa-si conserve sanatatea, sa reduca factorii de risc, sa-si imbunatateasca stilul de viata, alimentatia, sa aloce timp pentru miscare, va trai mai mult si va scoate mai putini bani din buzunar pentru mentinerea sanatatii. Si pentru ca am ajuns din nou la bani, observam cum aceste componente se leaga intre ele si devin un "sistem".

La fel si caracterul. In era informatiei, unde faptele raman in memoria virtuala de unde pot fi usor accesate in viitor printr-un simplu "search" pe motoarele de cautare, ar trebui sa fim cu mult mai atenti la modul nostru de comportare. Pentru ca asta ne afecteaza si pe noi dar poate afecta si urmatoarele generatii: cum se va simti un adolescent care-si va privi mama intr-o revista virtuala pentru adulti? Dar un adult care va afla ca bunicul sau a fost un ucigas cu sange rece in simbria nu stiu carui securist sau mafiot? Sigur ii va afecta integritatea. Cum spunea cineva "daca vremurile se stramba si tu te strambi o data cu ele, cand vremurile se indreapta tu nu te mai poti indrepta". De ce? Pentru ca in cele mai multe cazuri perceptia celor din jur fata de tine este direct legata de succesul in viata.

Apoi mediul inconjurator. Integritatea acestuia este ceea ce-l mana pe unul din opozantii exploatarii la Rosia Montana sa iasa in strada si sa strige impotriva RMGC sau a oricarui lobist al acestei corporatii cand ar putea folosi timpul sau in alt scop. La fel in Delta Dunarii sau in Australia, in Florida sau in Germania (asta pentru a da alte exemple care sa nu aiba totusi legatura cu implicarea politica si a Vantului in manipularea "verzilor" constituiti in partide sau ONG-uri suspecte). Pentru ca suntem cu totii, poate, de acord ca un mediu curat asigura mentinerea sanatatii noastre si a generatiilor viitoare.

Bani, sanatate, mediu, caracter, libertate, … Luati orice valoare unanim valabila si recunsocuta si veti observa ca mentinerea integritatii in raport cu fiecare, chiar fara a excela, va asigura celui ce o are supravietuirea in noua era, daca nu chiar un castig substantial si o viata mai buna. Asa ca incepi si rezolva-ti problemele personale sau ale familiei, schimba-te, educa-te, aloca-ti timp de calitate, propune-ti scopuri si obiective, crezi in tine si in cei din jur si sunt sigur, sunt chiar convins ca vei reusi, indiferent cum arata viata ta acum. Iar asta e mai mult decat speranta, este evidenta si logica, e aproape normal.

Deci, quo vadis Homo Sapiens? Spre integritate!