Omul anului 2008 in Romania, ales de Cotidianul, este o tanara cercetatoare din Romania. Numele ei este Aurora Simionescu, tatal ei este sau a fost primarul orasului Braila, are 24 de ani si, asa cum spune, a facut liceul in Romania si facultatea in Germania, in prezent fiind doctorand la Institutul Max-Planck din Germania. „A făcut parte dintr-o echipă de astrofizicieni de la institutul german şi de la alte două institute olandeze care a detectat pentru prima dată un fragment din masa de “materie obişnuită” încă necunoscută oamenilor.” Sursa: Cotidianul.ro

Ideea acestei descoperiri vine dintr-o discutie cu colegii ei, descoperirea creeaza o noua directie de cercerate in astro-fizica si are o insemnatate uriasa in intelegerea istoriei si evolutiei universului.

Dar sa nu uitam inceputul, adica discutiile cu ceilalti, impartasirea cunostintelor, ideilor, adica altruism. Iata ce spune chiar ea: „asta pot spune cu certitudine: egoismul e foarte malefic pentru progres. Daca suntem egoisti (in stiinta, dar si, de exemplu, in politica) si ne e frica sa colaboram, sa incurajam oamenii talentati din jurul nostru, de frica sa nu ne-o ia inainte, nu devenim mai buni. Nici noi, si nici altii.

Adica caracter. Si iata cum, chiar daca ai inteligenta, progresul si excelenta  fara un caracter pozitiv, nu exista.

Pentru confirmare, iata care sunt cele trei dorinte ale ei exprimate la decernarea premiilor Realitatea: “România să nu existe în UE doar cu numele, a doua oară când o descoperire face înconjurul lumii să nu fie doar un român, ci un român de la un institut din România, şi a treia dorinţă, ca anul viitor, la “spectacolul” Zece pentru România, să existe şi categoria oameni de ştiinţă”. Adica 1. Romania, 2. Institut de cercetare din Romania, 3. cercetarea in Romania. Adica altruism.

UPDATE 18.01.2009.

Fata cu ochii în stele primeşte bursă Einstein de la NASA

Jos palaria!

Andrei.