Un om se diferentiaza de celelalte animale (sic!) prin constiinta. Adica ar trebui sa credem ca tocmai constiinta, gandirea, functia cognitiva ar face diferenta majora dintre noi si animale. Asa sa fie? Iata cateva experimente (azi doar 2) care arata ca nu suntem prea diferiti.

 

NEINCREDERE: 5 maimute, intr-o cladire rotunda. Un stalp in mijlocul incaperii, inalt de 2 m, in care s-au agatat banane. Instinctual, maimutele au sarit sa ia bananele. Cum se urcau pe stalp, erau stropite cu apa rece. Dupa un timp, liniste. Bananele au ramas neatinse, maimutele s-au uitat contrariate la ele, dar au renuntat sa mai incerce. Era prea "dureros". S-a luat una din maimute si s-a inlocuit cu alta. Noua maimuta a sarit sa ia bananele.

 

Celelalte au dat semnalul de pericol si n-au lasat-o sa se urce pe stalp. Dupa un timp, maimutele s-au linistit si au renuntat la banane. Asa, pe rand, s-a inlocuit fiecare maimuta pana cand nu a mai ramas nici una din cele 5 stropite cu apa, iar bananele au ramas tot in varful stalpului: nicio maimuta nu s-a dus sa le ia. INTREBARE: De cate ori ti s-a spus ca nu se poate, nu ai voie, nu esti in stare, nimeni din neamul nostru nu a facut asta, ca nu este posibil, ti s-a zis ca daca incerci este dureros …

 

ZONA DE CONFORT: Se ia o broasca si se arunca intr-un vas cu apa fierbinte. Instinctual broasca sare din vas si se salveaza. Se ia o alta broasca si se pune in apa rece. Broasca ramane in apa. Se ia recipientul si se pune la foc mic. Pana cand apa fierbe, broasca nu se misca. Bineinteles ca atunci cand apa fierbe avem o broasca fiarta.

 

INTREBARE: Simti ca oamenii, lucrurile din jur, situatiile se schimba? Tu te schimbi odata cu vremurile sau ramai in zona de confort? Bill Gates spunea: "schimba-te sau vei fi schimbat".

 

NOTA: Nu incurajez si nu sustin experimentele pe animale. Exemplele sunt gasite in cartile de dezvoltare personala pe care le-am citit de-a lungul timpului.