suportPentru cine a vazut astazi la PRO Tv emisiunea cu Ion Tiriac de la ora 10.00, argumentele aduse de omul de afaceri sunt mai mult decat logice si de bun simt. Prin 2009, intr-o alta emisiune unde era invitat impreuna cu Dinu Patriciu, l-am vazut si auzit cum i-a spus acestuia ca intre un om de afaceri si un om cu bani este o diferenta.

Atunci doar banuiam ce vrea sa spuna si mi s-a parut mai mult o detasare de Patriciu. Timpul a aratat ca expertiza lui Ion Tiriac in domeniul economic e mai mult decat valoroasa. Cine nu crede sa se uite la ce a facut Dinu Patriciu cu mic.ro, afacerea sa cu buticarii de cartier: e in faliment si contractantii sai fac manifestatii prin fata firmelor acestuia. La Tiriac nu se intampla asa ceva. Iata macar una din diferente.

Dar nu numai din cauza aceasta Ion Tiriac este o valoare. Prin lobby, prin relatii, prin genul de persoane pe care le formeaza, prin locurile de munca create, dar si prin experienta in lucrul cu oamenii, fostul tenisman are un cuvant greu de spus. Evident ca acest cuvant sau imaginea lui Tiriac nu sunt importante pentru daramatorii de profesie care, si daca s-ar intalni cu Dumnezeu s-ar declara dezamagiti.

Atunci cand Ion Tiriac spune ca solutia crizei nu se afla la Traian Basescu, nici la Angela Merkel, nici la Nicolas Szarkozy sau Barack Obama stie ce spune. Asta pentru ca niciun om politic nu poate rezolva criza pe care o simtim de cativa ani, cu atat mai putin un Crin Antonescu sau un Victor Ponta. Pe de alta parte, Ion Tiriac stie ca stabilitatea si intarirea increderii intr-o piata sau intr-un stat sunt elemente care devin vitale pentru viitorul nostru. Si atunci ce rost ar avea alegeri anticipate cu una – doua luni inainte de alegerile la termen.

Iata ca a trebuit sa vina cineva cu inteligenta si experienta care sa-i intareasca lui Traian Basescu autoritatea castigata prin alegeri democratice si contestata de USL fatis sau pe furis si sa linisteasca o tara care poate derapa catre anarhie destul de usor. Pentru cine nu intelege aceste mesaje trebuie sa stie ca ele sunt pentru minte, pentru inteligenta si nu pentru inima. Intaresc aceasta afirmatie spunand ca emotiile negative determinate de o situatie dificila si care sunt normale pentru cel care o traieste nu trebuie sa stea la baza luarii unei decizii pentru viitor.

Doug Wead, seful de campanie electorala al presedintilor George Bush tatal si fiul, spunea ca "nici macar Casa Alba nu iese cu o dezmintire atunci cand este atacata. Se foloseste de credibilitatea si autoritatea unei a treia persoane care sa intareasca pozitia Casei Albe si sa minimizeze sursa atacului". Aceasta metoda este cunoscuta si ca "Expertul din afara orasului" sau "a treia persoana". Nu intru in amanunte.

Pozitia exprimata de Ion Tiriac se incadreaza usor aici: poate ca nici el, ca si mine si multi altii, nu suntem fani ai presedintelui Traian Basescu. Insa ea mi se pare cea mai potrivita pentru ceea ce se intampla sau se poate intampla in Romania. Intrarea in anarhie e mai periculoasa decat mentinerea unei coalitii cu o imagine erodata inca 3-4 luni. Iar din oferta politica actuala, politicieni si partide, nu avem ce alege inca. Chiar politicienii o recunosc huiduiti in piete, apeland la solutia tehnocratilor din BNR pe care, a-propos!, Tiriac nu a uitat sa-i laude.

Ce poate invata Noua Republica din asta? Ca poate – sa-mi fie iertat termenul – "folosi" autoritatea simpatizantilor sai atunci cand se doreste promovarea unui candidat, unei initiative, unui proiect. Avem simpatizanti si semnalele de sustinere vin nu numai la Bucuresti ci si in Timisoara, Arad, Galati sau la Iasi. O parte a societatii civile ne priveste cu incredere si speranta si ne ofera suportul sub o forma sau alta.

Alegerile locale ne prind cu unele filiale in curs de organizare si cu altele cu o structura mai bogata de responsabilitati asumate. Avem solutia unor candidati independenti, sustinuti de miscarea Noua Republica, pe care "expertii din afara orasului" cu credibilitate ii pot promova opiniei publice ca pe o posibila varianta pentru cei care doresc sa le incredinteze votul.

Este o solutie si, evident, nu este singura. Mai sunt si altele si, in functie de situatie, merita incercat. De ce nu?