Citeam ieri intr-un articol de pe deBanat.ro ca PNL nu stie sau ca nu poate inca desemna, din cei 3 sau 5 candidati, pe unul pentru sefia Consiliului Judetean Timis. Scrie, in acelasi articol, ca in „competitie” sunt inscrisi 2 fosti penelisti – Ovidiu Draganescu si Marian C-tin Vasile – si un fost pedelist – Marin Popescu. Informatia nu este 100% sigura pentru ca se spune ca s-ar pregati si alte variante de rezerva, precum Ciprian Bogdan, un apropiat al europarlamentarului Cristian Busoi, dar si celebrul Alin Popoviciu.

O analiza mai atenta a acestei stiri venita probabil din interiorul PNL Timis poate pune numeroase semne de intrebare atat celor ce doresc sa analizeze politica locala cat si, daca nu sunt inregimentati politic, pentru optiunea de vot din vara. Aceasta analiza poate lamuri si genul de politica dus de acest partid in Timis cat si intentiile sale viitoare. Deoarece, cred eu, se pun pe tapet false probleme si false solutii in timp ce, in spatele lor, se regasesc probabil blaturi si interese meschine. Iata de ce.

 1. Cum se alege seful CJT?

Conform legii in vigoare, seful CJT se alege prin votul majoritar al celor care sunt alesi consilieri judeteni. Astfel se delimiteaza doua etape distincte in parcursul oricarui candidat catre aceasta functie:

Prima etapa este aceea de a fi ales consilier judetean. Pentru aceasta pare ca este suficient ca respectivul sa fie inscris de catre partid pe listele pentru consilierii judeteni, iar partidul sa aiba suficiente voturi pentru ca pozitia pe care candidatul se afla sa ii dea dreptul sa fie ales.

A doua etapa este aceea prin care, o data ajuns consilier judetean, un numar suficient dintre cei care au ajuns consilieri judeteni ca si el sa il aleaga pe acesta sef al CJ Timis. Voturile pot veni atat dinspre colegii sai de partid cat si din afara acestuia, daca partidul sau alianta nu are majoritate in consiliul judetean. Cum PNL Timis nu cred ca va obtine peste 50% din locuri, indiferent de cine este pus in capul listei, desemnarea prin vot a sefului CJ se va face prin negocieri si intelegeri politice.

Ce cred ca este important de retinut pana acum este ca sefia CJ Timis nu tine strict de optiunea membrilor PNL si nici macar a partidului. Atunci de ce devine o asa de mare problema desemnarea de pe acum a sefului CJT? Cum nu cred ca motivatia „sa gasim o locomotiva care sa atraga voturi si sa o punem cap de lista” sta in picioare, se pune in spatiul public o prima falsa problema.

 1. Traditii Bla(ga)tiste timisene

Timisenii stiu ca politica autohtona a presupus si inca mai presupune jocuri subterane, tradari, blaturi, noncombat, impartiri de putere. Binecunoscutele intelegeri din trecut de genul Ostaficiuc (presedinte CJT) – Bojin (Apele Romane), ori impartiri de zone de putere intre PDL si PSD prin care s-au contrapus candidati fara sansa unor VIP-uri ca acestia sa ajunga in parlament in 2012. Ori s-au pus pe tava unora activitati organizate de altii sau chiar functionarea pe durata a catorva ani a aliantei antidoctrinare USL. Nu mai amintesc despre influenta cunoscuta a unor oameni cu bani in deciziile politice locale, …

Toate acestea cred ca trebuiesc luate in calcul, deoarece obiceiurile vechi se uita greu iar in 2016 sunt atat alegeri locale cat si alegeri parlamentare. Existand precedentul din 2012 se poate merge pe o analiza mai aprofundata ce vizeaza harta colegiilor si impunerea unor contracandidati cu sanse mici si fara sanse celor ce si-au negociat functiile. Astfel de intelegeri au existat si sunt convins ca vor exista in continuare atata timp cat protagonistii lor au inca pozitii de forta in noul PNL.

Intorcandu-ma la ce spuneam la inceputul articolului, se poate clarifica nu numai candidatul sau contracandidatul partidului cat si, in functie de acesta, si blatul politic. Caz in care acoperirea politica a deciziei desemnarii acestuia se va face prin desenarea a inca unor false probleme.

 1. Zonele de putere si de decizie.

Cred cu tarie ca trebuiesc avute in vedere, la o analiza atenta si zonele de putere si decizie care influenteaza eventualul parcurs al oricarui candidat pana la ajungerea in pozitia vizata, aceea de sef al Consiliului Judetean Timis.

Personal am identificat trei zone de decizie si putere (le-am denumit ZDP).

Prima este aceea a partidului sau a aliantei pe listele caruia(careia) candideaza viitorul presedinte de CJ. Nu insist prea mult pentru ca este evident, obiectivul in aceasta zona fiind pozitionarea cat mai sus pe lista pentru a fi ales consilier judetean. Caz in care, pana la un punct, batalia pentru sefia listei poate parea logica doar daca exista semne ca PNL va avea putine locuri in viitorul CJ.

A doua ZDP tine de institutii si personalitati care pot influenta jocul politic. Asta presupune fie agreerea sau respingerea unor persoane (spre exemplu ma indoiesc ca Alin Popoviciu ar avea girul presedintelui Iohannis), transferuri de credibilitate (a incercat acelasi Iohannis cu Busoi dar a fost un esec de proportii), poate presupune dosare penale scoase la timp de catre servicii in presa sau chiar de catre DNA, de ce nu. Daca cineva crede ca aceasta zona este fara importanta, la o analiza atenta va sti ca se inseala, mai ales pentru etapa de dupa alegerea candidatului in consiliul judetean.

Iar a treia ZDP este aceea care, datorita imaginii „agregatoare” de voturi si a pozitiei in sondaje poate deveni „lebada neagra” care sa incline balanta in favoarea sau in defavoarea unui candidat. Aceasta zona poate conta si ea foarte mult cand, spre exemplu, un consilier judetean cu un proiect puternic pentru judet, poate agrega forte importante in jurul sau cand, datorita unui eveniment neplanificat, sa se creeze un „the tipping point” (vezi cartea lui Maxwell Gladwell). Cel mai bun exemplu care imi vine in minte este acela al lui Nicusor Dan care, cu un singur proiect a reusit sa adune in jur de 10% din voturile bucurestenilor. Iar aceste voturi nu au venit in urma deciziei unui partid, a unor institutii sau factori de influenta, au venit in urma unui proiect sustinut din timp si asumat public.

Iata de ce cele trei zone pot pune si ele false probleme: are PNL atat de putina incredere in succesul sau electoral din 2016 (atunci de ce ar fi o batalie pe locul pe lista?), va exista o neinterventie a Cotroceniului sau a altor institutii de forta in desemnarea de candidati ai partidelor (nu cred, de aceea aparitia lui Alin Popoviciu pe lista de candidati poate fi o falsa problema) si nu in ultimul rand, nu exista niciun candidat dintre cei enumerati la inceput care sa aiba un proiect propriu sau un parcurs politic pe o anumita tema (eu stiu clar unul)?

 1. Regionalizarea

Dorita inca din 2012, dar in forme diferite, in functie de partid – aceasta fiind si cauza pentru care nu s-a finalizat -, regionalizarea se afla in stransa legatura cu sefia CJTimis din cateva motive:

 1. Timisul va fi centrul regiunii VEST daca regionalizarea se va regasi in proiectul deja promovat, cel cu 7 regiuni plus Bucuresti. Timisoara, la randul ei, se regaseste pe lista municipiilor capitala de regiune.
 2. Viitorul consiliu regional va tine cont, cel putin pana la noi alegeri, de existenta actualelor consilii judetene iar sefii CJT vor avea un rol determinant in desemnarea „provizorie” a acestui forum decizional.
 3. Fondurile financiare si activele care trebuiesc mobilizate pentru crearea de regiuni, dispunerea conducerii regionale a institutiilor si oamenii care vor fi numiti in acestea sunt aspecte care vor intra in atentia partidelor, iar unul din mijloacele de control a acestor actiuni este controlul sefilor CJT si a numarului de consilieri care sa incline balanta in favoarea partidului sau a centrului de putere implicat.

Caz in care, cu bataie lunga, devine important cine este si ce reprezinta pentru partid si altii persoana care va ocupa scaunul de sef de CJ.

 1. Candidatii

Si acum sa analizam, privind si aspectele enumerate anterior, persoanele:

 • Ovidiu Draganescu – fost prefect de Timis, acesta pare foarte activ pe internet promovand mai ales vechimea sa liberala decat proiecte, echipe, obiective. Campania sa pare una falsa pentru ca noul PNL nu poate merge pe aceasta pista atata timp cat in acesta se regasesc, in urma fuziunii FC – PDL – PNL, membri din mai multe formatiuni politice. Se poate ajunge la ostilizarea din interior a unor membri, in conditiile in care PNL are nevoie de unitate, in conditiile in care vechimea in partid nu cred ca apare pe lista conditiilor de integritate din interiorul PNL. Asta daca exista una. In acest sens Ovidiu Draganescu nu cred ca va avea sanse de izbanda: este cooptat recent in conducerea PNL, oarecum prin decizia unilaterala alui Nicolae Robu si mai putin prin alegeri interne, iar continuarea ideii cu vechimea va induce o falsa problema (desi pare sa fie cam singurul sau atuu pana acum). Sincer nu cred ca ar aduna mai multe voturi decat oricare alt candidat desemnat de PNL din esalonul intern II sau III, cu toata notorietatea sa politica. Desi, din cate am vazut la TV, pare sa fi fost reprezentantul PNL Timis la conferinta de luni cand a fost validata candidatura celui care l-a si adus in PNL Timis, Nicolae Robu. Interesant, nu?
 • Marian C. Vasile – pare a fi pana acum candidatul cu cele mai multe sanse. Spun asta pentru ca insusi Titu Bojin l-a luat in vizor, fie ridicandu-i la fileu cateva pozitionari, desi Bojin nu avea nevoie de asa ceva dar pe care MCV a stiut sa le fructifice, fie minimizandu-i importanta politica cand actualul presedinte CJT a primit replica adecvata. Asta poate insemna fie ca lui Bojin ii este frica de candidatura lui Marian C. Vasile, fie pentru ca o eventuala contracandidatura in persoana acestuia ii va fi potrivnica ca sanse de reusita. In plus , MCV pare un politician (nu politruc) tanar, ce vine din zona corporatista, nu din gasca de „emanati” crescuti de partide in ultimii 25 de ani. Desi are si el o vechime de peste 8 ani in PNL. In plus este/a fost vicepresedinte CJT, – deci nu este strain de „fisa postului” – si are si doua proiecte promovate personal cu care l-am identificat pana acum: a. Consiliul Consultativ Economic (CCE) Timisoara si b. Reforma si Reformarea modernizarii administratiei publice judetene.
 • Marin Popescu – reprezinta zona PDL din noul PNL si este consilier judetean din 2012. Acesta a candidat in 2012 in Colegiul 8 Deputati Timis, cand a obtinut 17,91% din voturi, fiind intrecut de Petru Andea (PSD) si de Adrian Nicolae Diaconu (PP-DD), cei doi mergand in Parlamentul Romaniei de pe pozitiile I si II. Activitatea profesionala si politica a lui MP se invarte in jurul Inspectoratului Scolar Judetean Timis (si al PDL Timis), acolo unde a primit si o sinecura de la Ostaficiuc pe vremea cand PDL era la putere. Pana acum nu cunosc ca Marin Popescu sa aiba un proiect asumat sau sa fi obtinut rezultate politice in afara pozitiei obtinute doar pentru ca a ocupat o pozitie favorabila pe listele PDL.
 • Alin Popoviciu – deputat din 2012, este protagonistul unor celebre contre suburbane (nu au lipsit etichete de „nesimtit” sau „nemernic”) cu Nicolae Robu pe tema activitatii primarului dar si a afacerilor sotiei deputatului la Scoala 30 din Timisoara. In acest context nu cred ca ar obtine sustinerea vechilor liberali si mai ales a lui Robu. Apropiat de copresedintele Blaga, desemnarea acestuia pare a dori mai mult sa echilibreze fortele in interiorul PNL si sa anunte filiala judeteana ca Blaga doreste control probabil si din perspectiva unei candidaturi a acestuia la alegerile parlamentare intr-un colegiu din Timis. Daca adaugam si problemele cu justitia ale acestuia, in perspectiva criteriilor interne de candidatura, Alin Popoviciu pare mai mult a se resemna cu o functie de consilier judetean, daca nu va fi ales deputat sau senator in toamna viitoare.
 • Ciprian Bogdan – apropiat de Cristian Busoi, a fost atat sef al Spitalului Judetean Timis cat si vicepresedinte al Casei de Asigurari de Sanatate pe vremea cand acelasi Busoi era seful acesteia. Din aceasta perspectiva, al apropierii de controversatul candidat la Primaria Bucuresti, candidatura lui Ciprian Bogdan pare a fi fie o sinecura pentru legatura dintre cei doi, fie contraponderea nominalizarii lui Popoviciu in perspectiva raporturilor PDL – PNL din noul PNL. Cum insa PNL Timis s-a mai fript cu un fost medic care si-a vazut strict interesele proprii dupa ce a castigat un colegiu de deputati, desi anunta ca iubeste Timisoara J , PNL probabil ca nu va marsa la o astfel de desemnare care nu ajuta pe nimeni.
 1. Concluzie (personala):

Din punct de vedere politic, daca pozitia I pe lista de consilieri judeteni ar avea o logica in perspectiva atingerii obiectivului de ocupare a unui scaun de consilier judetean, desemnarea de pe acum a sefiei CJT pare prematura si imatura totodata. Asta din punctul de vedere al prescriptiilor legale si din perspectiva jocurilor politice intre partide, dar mai ales al mersului viitor al zonei de vest, pierduta oarecum din vedere atunci cand se fac calcule electorale marunte. Ceea ce inseeamna o falsa problema cu care media locala si politicienii timiseni ne-au obisnuit.

Evident ca nu putem analiza cei 5 candidati decat din interiorul PNL (fara sustinerea acestuia niciunul nu poate avea sanse de reusita ca independent), cea mai buna solutie pare a fi Marian C. Vasile, atat prin profilul sau politic, al sustinerii din interiorul PNL (si mai ales a primarului Nicolae Robu), al proiectelor promovate, cat si prin profilul sau ce pare a sta departe de conflicte cu iz penal sau contre suburbane.

Cum insa aceasta analiza este doar una personala, evident ca fiecare poate aduce argumente pro si contra, ceea ce este bine, atata timp cat discutia este aplecata pe principii si obiective politice, si mai putin pe blaturi si interese politice personale sau marunte care nu vor face altceva decat sa intareasca in continuare rolul PSD in judet, unul pe care l-as dori cat mai mic spre inexistent. Spre binele Timisului si al Romaniei.