Cel mai evident aspect al vietii politice romanesti, asa cum citeam de curand in Revista 22, este acela ca nu am depasit valul populist – emotional care a avut consecinta, anul trecut, ca orice „matura” care a candidat din partea USL sa intre in parlament. Urcati pe scara puterii, celor de la USL incepe sa li se vada pe sub fusta: idioteniile, minciuna, proasta crestere a lui Ponta, ori problemele cu legea ale ministrilor sau baronilor locali par insa sa nu conteze pentru populatia care inca mai spera la conditiile de trai din 2007-2008. Si, desi a trecut ceva timp de atunci, speranta desarta a romanilor pare a nu se intalni cu gandirea rece a dreptei ci cu populismul omniprezent ori cu ceea ce le arata uselistii a fi solutia „pana la capat”: schimbarea „dictatorului” Basescu.

Nu stiu cum se va schimba acest trend pe care inca sta calare alianta de la guvernare, insa stiu cand: alegerile prezidentiale. Si mai stiu ca se pregateste intens de catre PSD perioada post-Basescu. Ori se va pastra USL si isi vor putea, spera ei, trece lejer proiectiile proprii privind constitutia, regionalizarea ori punerea sub control a justitiei. Ori vor fi la guvernare, dand lovitura finala justitiei si putand fura nestingeriti „pana la capat”.

Insa pare ca lucrurile se precipita. Si iata de ce!

PSD-ul este partidul aflat la butoanele puterii. Si-au asigurat non-combatul UDMR, in Vasile Blaga au coada de topor care sa incetineasca constituirea unei drepte puternice, iar PNL-ul este in pozitia cu capul plecat, dincolo de declaratiile belicoase ale lui Crin Antonescu ce pare trezit din somnul indelungat dupa ce a fost evacuat de la Cotroceni de Curtea Constitutionala.

Totusi, patru evenimente majore intamplate zilele acestea recreaza mersul viitor al Romaniei:

1. Principalul eveniment este cel de la Deveselu, unde SUA a inceput constructia bazei din sistemul integrat antiracheta. Este un eveniment major, fie si prin simbolistica transformarii, pe pamant romanesc, a unei foste baze sovietice intr-una americana. Pare ca americanii asteptati de peste 40 de ani de bunicii nostri s-au reintors definitiv, fapt ce nu este chiar pe gustul rusilor si exponentilor, instrumentelor si conservelor lor din spatiul mioritic. La fel cum Armstrong a infipt steagul american pe luna, aceasta baza militara infipta in mijlocul zonei rusesti de influenta arata importanta strategica a Romaniei pentru SUA.

2. Al doilea eveniment este cel al testarii populatiei si a mediului politic si economic privind o posibila crestere a TVA-ului cotei unice de la 16% la 22%. O arma cu doua taisuri pentru PNL: „lasam cota unica, cum vreti voi, dar o majoram cu 6 procente” pare ca este mesajul PSD catre Crin Antonescu.

Ministrii PNL, chiar cel al finantelor aflat zilele trecute la Timisoara, dau de inteles ca „nici vorba, asa ceva nu se va face pana in 2016„, spune acesta. Ori prin asta PSD, partid cu sacii in caruta (au nr. de parlamentari care sa asigure majoritatea) testeaza PNL: va faceti nepopulari in ochii propriilor electori, OK! atunci treceti la treaba pentru a pune Noua Constitutie si regionalizarea in forma pe care noi o dorim. Si cand spunem „noi”, intelegem ceea ce este de fapt PSD: un grup de infractori ingamfati si incompetenti aflati vremelnic la putere. Raspunsul PNL va fi decisiv in acest sens.

3. Manifestatia privind autonomia tinutului secuiesc, neatacata de nicio formatiune politica arata inca o data ca UDMR este dorit de catre toate partidele. PSD ii vrea la guvernare daca PNL spune pas si pleaca (putin probabil), PNL si i-ar dori de partea lor dar au facut gafa de anul trecut cand fara acceptul lor UDMR nu a primit portofolii si nu a fost cooptat, iar PDL ii doreste serviciile la o eventuala plecare a PNL de la guvern pentru o coalitie PDL-PNL-UDMR si altii. Profitand de acest fapt, maghiarii isi vad de ale lor si, cerand protectorat, manifestand public in numar mare, cerand referendum, avand acceptul tacit al politicienilor romani si facand lobby european, pot obtine ceea ce vor.

4. Iar al patrulea eveniment important este inceperea negocierilor de unificare a fortelor de dreapta non USL, fapt confirmat de MRU si Eugen Tomac de curand in conferinta de presa comuna de la sediul FC, in care a fost invitat sa participe si Cristian Preda, europarlamentar. Desi forma juridica si tehnica de unificare nu este foarte clara, mesajul dat public de fuziune/absorbtie/alianta este un inceput pentru coagularea, dincolo de cuvintele frumoase de pana acum, a unei forte care sa poata influenta mersul politic al anului 2014.

Ar mai fi de luat in considerare si alte cateva aspecte ce tin de esecul vizitei lui Ponta la Washington, de slaba colectare a fondurilor la bugetul de stat ce a determinat o rectificare negativa a banilor alocati ministerelor si institutiilor statului, precum si o iarna dificila ce va pune la incercare guvernul USL actual, insa cele 4 mi se par extrem de importante pentru viitor.

Cum nimeni nu doreste sa deconteze factura esecului guvernarii, va fi interesant de vazut, in primul rand, cum va reactiona PNL-ul. Iar orice pozitionare a actualelor formatiuni va duce la reactii din partea celorlalte: daca PNL iese de la guvernare, probabil se va intalni cu oferta deschisa a lui Vasile Blaga, daca UDMR va alege sa ii ia locul se va intalni cu usa deschisa a PSD la guvernare dar va plati impreuna cu partidul lui Ponta factura guvernarii (desi nu cred ca le pasa, aproape toate guvernele de dupa 1990 i-au avut ca parteneri), in timp ce, pe dreapta, partidele, personalitatile si asteptarile, par ca se unifica.

Singura certitudine este ca bunastarea si normalitatea in Romania par a fi un fel de Fata Morgana, caci orice s-ar intampla, un joc politic avand PSD-ul in centru este unul care bate pasul pe loc, incetineste, corupe. Noroc cu DNA!