mineri si IliescuAcum 21 de ani, miscarea anticomunista inceputa o data cu aparitia Iliescului la balcon si scandarea "Fara comunisti", atenuata apoi cu gloante si sange, avea sa fie inmormantata definitiv pentru zeci de ani. Poate si acum platim pentru ca Iliescul si PCR-ul vopsit in FSN sa aiba puterea care a insemnat 21 de ani de minciuna, coruptie, manipulare, subdezvoltare si averi incredibile pentru ei si familiile lor.

Pentru cei mici sau cei care au uitat, Stere Gulea, Sorin Iliesiu si Vivi Dragan Vasile au regizat productia lui Lucian Pintilie „Piata Universitatii – Romania“ despre mineriada din 13-15 iunie 1990. Ar fi bine de revazut sau de vazut pentru o corecta apreciere.

httpv://youtu.be/dr_lR27RCp8

httpv://youtu.be/tlorJjYIjT8

httpv://youtu.be/b-zD-fUsXa8

httpv://youtu.be/28frNfd9VNU

Cum arata realitatea romaneasca, dupa 21 de ani:

1. Ca si acum, si atunci, populatia era impartita in doua: o parte care era batuta in Piata Universitatii si o alta, votanta cu 85% pentru tovarasul Ion Iliescu, dandu-i legitimitate ca presedinte ales, aplaudand minerii si rugandu-i sa nu plece. Manipulare, prostie, rautate, prea mult comunism, … ?

2. Cei care erau atunci gasiti ca si infractori de mineri si serviciile secrete (adica partidele istorice, ligile studentesti, liderii manifestantilor) isi dau acum mana sub umbrela USL intr-un dans idiot televizat si mincinos. Ce cauta Emil Constantinescu, cel care se adresa atunci manifestantilor din Piata Universitatii, la brat cu Ion Iliescu? Dar Florin Iaru, ori Stelian Tanase, in slujba unora ca Sorin Ovidiu Vantu pe bani multi la Realitatea TV?

3. Cei care au platit pentru atunci au fost generalii Chitac (condamnat si decedat) si Stanculescu (condamnat) pentru ca nu au actionat fara ca Iliescul sa fie nevoit sa se expuna si sa multumeasca minerilor la RomExpo. Si Petre Roman, cel care pierdea functia de prim – ministru pentru ca se exprimase impotriva modului de actiune al fetelor negre. Plus Miron Cozma pentru ca, in timp, i s-a urcat puterea la cap si devenise periculos.

4. Dupa 21 de ani, desi faptele sunt evidente, nimeni nu a fost condamnat. Pentru mai multe detalii cititi blogul lui Sareinochi, de unde am luat si linkurile pentru cele 4 filme. Veti intelege ca, indiferent cine a avut puterea, fie nu a vrut, fie nu a fost lasat sa impinga dosarele mineriadelor pentru judecarea in justitie.

5. Din tot filmul, dupa o revolta surda, cel mai mult mi-a ramas impregnat in minte ranjetul kagebistului Brucan si vorbele sale, atunci cand a fost intrebat de ce nu vrea sa discute cu grevistii foamei: "Pentru ca sunt nemancati". Apoi le recomanda "o friptura in sange". O mai mare insolenta nici ca se putea.

Trist este ca in sondaje, peste 50% din romani sunt de acord cu comunismul, uitand ceea ce a insemnat el si toate fetele negre care au lovit cu vorba, cu batjocura, cu bastoanele, cu teroarea sau cu gloantele de mai bine de 50 de ani si o fac si acum, in forme mult mai perfide. Altfel cum pot fi uitate aceste cuvinte ale Iliescului dupa un bilant de 5 morti oficial, 130 morti neoficial, 3500 femei, batrani, copii si barbati batuti, 1466 cartuse de razboi trase asupra civililor, 1024 arestari ilegale, 746 raniti, 6 violuri oficiale si multi transfugi si izolare internationala:

“Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile, ca sunteti o forta puternica, cu o inalta  disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile.”