Astazi mi-am facut cadou, de ziua mea, participarea la evenimentul de lansare a cartii lui Marian Godina, „Flashuri din sens opus”. Impreuna cu Mariana Moscaliuc si Mircea Gurbina cu care am pastrat relatii de prietenie de pe vremea Fortei Civice (nu sunt singurii), am asistat la eveniment cu sentimentul bucuriei de a ma regasi in cineva care s-a impotrivit sistemului.

Din ce am vazut si am citit in cartea scrisa de Marian am inteles ca este un temperament introvertit, deoarece are verbul scris mai aproape de discursul aplicat. Umorul si curgerea frazelor pe care le gasesti in carte dispar in fata emotiilor cand este intrebat ceva sau rugat sa intervina, de catre cele doua moderatoare sau de catre public.

In schimb cartea este savuroasa si, dincolo de expresiile neacademice, razbat emotii calde si lectii de viata, asa cum au fost traite ele de catre autor. Partea de incheiere a cartii, in care transpune o parte a conflictului sau cu sistemul, lasa un gust amar si releva o parte din supliciile la care sunt supusi cei care lucreaza in institutiile statului si care sunt considerati de sistem pioni fara valoare.

Ori exact un astfel de pion a determinat cativa comisari sa isi ceara retragerea mai devreme din fruntea unor institutii ale MAI. Ii vom vedea probabil, asa cum ne-am obisnuit deja, pe listele unor partide care apara si reprezinta SISTEMUL. Cat de curand.