luculluibasescuDoi dintre candidatii la alegerile din 2004, Traian Basescu si Adrian Nastase traiesc momente dificile in raport cu justitia. Ce vor decide ei sau decid altii pentru ei zilele acestea, le va schimba total imaginea publica, chiar destinul.

Traian Basescu trebuie sa semneze sau nu decretele de numire a echipei de procurori ce ii are cap de afis pe Tiberiu Nitu si Codruta Kovesi.

In spiritul coabitarii cu USL, cei mai multi se asteapta la o tradare a justitiei si nerecunoasterea muncii procurorilor de buna credinta si eficienti din DNA si PG. Acesti procurori nu au beneficiat de un proces transparent de selectie ci au trebuit sa admita imixtiunea politicului in justitie prin tripleta Ponta, finul – ministru al lui Ponta si cozile de topor din CSM.

Aici voi face o adaugire, cel putin necesara: CSM-ul a dat o data aviz de respingere, cel putin in cazul lui Nitu. Atunci era un CSM cu Daniel Morar in comisie, una destul de exigenta si care, in lumina pactului de coabitare, trebuia schimbata.

Schimbarea la care a pus umarul si Traian Basescu a produs efecte: acelasi Nitu, reevaluat cu intrebari complicate din sfera codului penal, de genul „diferenta dintre eficienta si eficacitate” a raspuns, evident, nu?, suficient de clar si competent ca sa fie admis.

S-a schimbat Nitu? NU! Prestatia sa a fost identica ca atunci cand Daniel Morar era in CSM. Atunci ce s-a schimbat? Unii membri din comisie, mesajul presedintelui fata de justitie si, la fel de important, evidenta ca USL a penetrat suficient redute precum CSM-ul. Doar cateva voci din societatea civila, pe ici pe colo, mai iau atitudine si, asa cum am auzit la o prezentare facuta de Cristi Danilet, feed-back-ul primit de judecatori si procurori, extrem de important pentru acestia, este pe zi ce trece mai dezarmant.

Forta contextului, invocata de Traian Basescu cand a semnat pactul de coabitare si a spus adio PDL-ului, il poate face pe Traian Basescu sa numeasca pe cei 6 procurori in functiile cheie din Ministerul Public. Are argumentul avizului favorabil al CSM si argumentul interimatului prelungit al unora la sefia parchetelor. Ce nu are Traian Basescu, ceea ce-i va aduce reprosul inclusiv al fan-clubului sau in care sunt destui talibani, este diferenta de mesaj fata de momentul in care a primit votul decisiv in 2004 si 2009: atunci era perceput ca aparatorul justitiei, acum este invinsul de sistem, tradatorul cauzei si, probabil, finalul de mandat prezidential il va gasi in pozitia „infrantului de sistem”, chiar daca nu va recunoaste.

Va fi un alt Emil Constantinescu. Si probabil ca in 2-3 ani il vom vedea la aceeasi masa la care stateau Voiculescu, Iliescu, Emil Constantinescu si Regele Mihai I, intr-o armonie tovaraseasca de primavara. Inca mai sper ca nu.

In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, cererea formulata de procurori si consistenta probelor din dosarul Zambaccian il poate retrimite din nou dupa gratii, de asta data recuperand si restanta de sentinta, ramasa neexecutata.

De ce e Adrian Nastase atat de important in acest context? Pentru ca este semnalul cel mai clar pe care justitia, prin condamnarea sa, l-a dat ca este independenta. Pentru ca la Congresul PSD s-au varsat lacrimi in direct si in reluare pentru „suferinta nedreapta” a acestuia, caz extrem de grav de presiune si imixtiune politica intr-o sentinta judecatoreasca. Pentru ca a platit bani grei Adrian Nastase ca sa fie spalat de partid si media: televiziunile au preluat cu exactitate postarile sale din penitenciar de pe blog, iar dupa eliberarea inainte de termen, persoane importante s-au inghesuit sa-l elogieze la lansari de carte si evenimente de „cultura” politica, prezentandu-l pe fostul premier condamnat penal ca pe unul al viitorului si de o „calitate” ce nu trebuia sa permita o sentinta cu executare.

Dupa aceste actiuni venite dinspre PSD, daca verdictul final va fi de condamnare cu executare, se va da inca un semnal ca judecatorii nu au „aplecat steagul”, ca spalatoria USL nu e eficienta si ca procurorii si-au facut treaba construind un probatoriu care sa cantareasca greu in decizia completului de judecata. Mai greu decat presiunea politica in justitie.

Asadar zile importante: Traian Basescu va decide predarea sau nu a justitiei in bratele USL iar justitia va arata ca s-a predat sau nu politicului.

Aceasta e miza, dincolo de contextul invocat de televiziuni, de ce va transmit pareristii, formatorii de opinie si fostii informatori. Forta contextului nu poate functiona dincolo de democratie, de separatia puterilor in stat, de limitarea puterii politice, de manipularea televizata si institutionalizata, de interesele strategice ale Romaniei si imaginea pe care si-o construieste.

Altfel noi toti vom coabita cu saracia, cu infractionalitatea din zona gulerelor albe, cu incompetenta si cu jaful institutionalizat.