Statul de drept are regulile sale specifice. De aceea nu oricum, nu oricand, dar mai ales nu cum vrea un baron de Teleorman puterile statului pot fi bagate in criza.

Dupa ceea ce s-a intamplat ieri, dar mai ales dupa conferinta de presa a lui Grindeanu este mai mult ca posibil ca jocurile lui Dragnea sa nu iasa cum vrea acesta. Mai ales ca ceea ce a dorit Dragnea a fost nu numai o demonstratie de forta, ci si o scurtatura catre obiectivul urmarit fara a recurge la o motiunea de cenzura care l-ar pune intr-o pozitie ingrata.

Si iata de ce cartile se pot juca in continuare:

MOTIUNEA DE CENZURA. Alianta PSD-ALDE nu mai e ce era. Tariceanu a pierdut 8 parlamentari care au plecat in partidul lui Daniel Constantin, partid care a anuntat deja ca e de partea lui Grindeanu, iar cateva filiale PSD precum Timis si Caras-Severin, la care se pot adauga altele, au declarat si ele public ca sunt de partea premierului. Aceste aspecte pot determina ca alianta lui Dragnea – Tariceanu sa nu aiba numarul necesar de votanti care sa darame guvernul printr-o motiune de cenzura.

REMANIEREA. Ministrii nu sunt demisionari decat in conditii specificate clar de lege. Ori niciunul nu si-a prezentat inca demisia premierului, ci le-au depus la partid. In plus, sunt ministri care nu au marsat la cererea lui Dragnea. Motiv care ii da sperante premierului ca poate discuta cu ministrii pe care ii doreste in guvern si sa-i faca sa se razgandeasca. Mai mult, Grindeanu poate scapa de Olguta, de Carmen Dan, dar mai ales de Shaiddeh, acolo unde sunt banii prin care poate atrage primari si sefi de consilii locale de partea sa.

LUPTA PENTRU SEFIA PSD. Prin aceste miscari si, cu ajutorul lui Iohannis, Grindeanu poate face un guvern „cu fata umana”. La guvern sunt banii si de aici se alimenteaza baronimea locala. Adaugand si frustrarile pe care le-au acumulat membrii de partid din teritoriu, Grindeanu poate deveni o forta politica, modificand raportul de forte din PSD.

Toate acestea nu pot fi decat un lucru bun pentru ca premierul este, din pacate, singurul care poate sa confiste tara din mana penalilor rusofili ai lui Dragnea.

foto: Mediafax