giroorizontulDesi ar suna ca o lectie de zbor, titlul indica cateva dintre instrumentele fara de care niciun pilot nu ar pleca la drum, indiferent daca vremea este frumoasa sau nu. La fel ca un pilot, in calatoria vietii, de la nastere la semnificatie, fiecare din noi trebuie sa ne echipam pentru reusita, ca o conditie esentiala a atingerii destinatiei alese.

Doar daca nu mergem nicaieri si nu mai vedem viata din cauza turmei in care ne-am plasat singuri si in care ni se pare confortabil. Cum intreba cineva: stiti ce are in fata ochilor o oaie care merge toata viata cu turma? Un fund de oaie.

Harta

Indiferent daca e transpusa pe hartie, pe suport electronic sau numai in minte, o harta nu este nimic altceva decat o proiectie a terenului. Confundata de cele mai multe ori cu acesta, cei mai multi se incred in ea si nu-i verifica autenticitatea: pentru ca sunt multi care ofera, spre vanzare sau gratis, harti la colt de strada. Daca nu credeti deschideti televizorul si vedeti cum este descrisa lumea acolo: violente, deznadejde, criza, fatalitate, apocalipsa.

Verificarea unei harti se face fie prin incercare si eroare, fie prin experienta celorlalti. Prima doare si costa, iar a doua costa mai putin si are avantajul castigarii de timp. Astfel, educatia, exercitiile de reprezentare corecta a lumii, conectarea la surse de informatie (si de energie) veridice, alegerea unui sistem de valori adevarat, credinta in Dumnezeu si alegerea unui obiectiv sunt esentiale in crearea si folosirea unei harti.

Busola

Busola este instrumentul care indica directia fata de un reper, in sens tehnic fata de nordul magnetic. Busola care o voi descrie in continuare este insa instrumentul care indica directia fata de scopul propus. Desi pare simplu, distrasi de tot felul de metale stralucitoare care deviaza nordul magnetic de pe busola si care-mi poate devia cursul catre obiectiv, o intrebare ne poate scoate din confuzie si ne poate pune pe directia corecta: De fapt, ce anume imi doresc?

Si ca lucrurile sa fie si mai simple, contrastul este cel care ne ajuta sa gasim directia corecta. Pentru ca de cele mai multe ori stim ce NU ne dorim (nu ne dorim sa fim bolnavi, datori, saraci, singuri, etc), prin contrast, intrebarea "Deci, ce anume imi doresc?" ne canalizeaza energiile si timpul pe directia corecta (imi doresc sa fiu sanatos, sa am bunastare, relatii de calitate si sa-i ajut pe ceilalti …). Asta depinde de harta fiecaruia, adica de sistemul lor de valori: pentru unii directia NORD inseamna banii cu orice pret, pentru altii cariera, libertatea, supravietuirea, …

Giroorizontul

In sens tehnic, giroorizontul este definit ca "orizontul artificial, indicand pozitia (asieta) avionului fata de orizont. El arata daca pozitia aripilor este orizontala si daca botul avionului este deasupra orizontului (cabraj) sau sub el (picaj). Este extrem de util in caz de vizibilitate scazuta, cand pilotul nu poate vedea linia orizontului."

Asadar, in vremuri tulburi (si traim astfel de vremuri) acest instrument este esential pentru ca el indica daca suntem pe directia inaltarii personale sau in picaj. Iar scara lui de referinta sunt emotiile pozitive sau negative, asa cum se poate vedea mai jos:

dragostea (gr. "agape")
recunostinta
bucuria
pasiunea
fericirea
entuziasmul
asteptarile pozitive
speranta
satisfactia
————————————————————- linia orizontului
plictiseala
supararea
ingrijorarea
critica
invinovatirea
furia
razbunarea
ura
resentimentele
vina
depresia
frica

Chiar acum, cand citesti acest articol iti poti privi giroorizontul tau si, in functie de starea in care ALEGI sa fii, vei intelege daca urci sau cobori.

Va doresc sa aveti in permanenta cu voi harta corecta, busola functionala si giroorizontul deasupra liniei.