Ieri am urmarit o emisiune interesanta realizata de ProTV intitulata „Dupa 20 de ani”. Invitatul a fost controversatul om de afaceri Ion Tiriac. Spun „controversat” pentru ca este aprobat de unii si injurat de altii, acestia din urma fiind si cei care nu-i inteleg actiunile si modul de gandire. Pentru cei ce stiu ce vor in viata insa, o ora cu Ion Tiriac, adica cu omul care ia pulsul afacerilor din Germania, SUA sau Marea Britanie, ca sa dau doar cateva exemple, este de nepretuit.

In emisiunea de ieri Ion Tiriac a facut cateva referiri la unele aspecte din viata fiecaruia dintre noi, emitand unele rationamente care pot da directii de actiune pentru cunoscatori. Am sa enumar doar cateva: momentul imobiliar in care ne aflam, perspectivele financiar – bancare, evolutia crizei in Romania, locul si rolul factorului politic mioritic in mersul economiei.

Poate cel mai controversat aspect discutat ieri la ProTV in emisiune, tine de sectorul imobiliar. Despre acesta Ion Tiriac a afirmat ca, daca bancile incep sa joace, suntem la inceputul revigorarii acestui segment. Acest rationament al omului de afaceri trebuie analizat tinand cont de cateva aspecte:

– din informatiile pe care le am, Unicredit Tiriac Bank a inceput de ceva timp sa crediteze micile si marile afaceri, dar nu fara unele garantii imobiliare si restrictii,  inclusiv finanteaza dezvoltarea de proiecte imobiliare. La restrictii trebuie specificat ca se considera garantie doar 70% din valoarea evaluata a unui imobil si 30% din cea a unui teren.

– exista tatonari din partea unor „detasamente inaintate” care se ocupa cu studiul pietei si oportunitatea intrarii unor afaceri sau proiecte in Timisoara. Unele din ele se refera la energia verde, altele la tehnologii ecologice, mari retaileri sau producatori.

– iesirea din criza este legata cel mai mult de gradul de incredere pe care populatia il are in economie, acesta aratand dispozitia de consum si de rulaj a banilor, concomitent cu implementarea de investitii in zona in care sa ofere oportunitati si locuri de munca.

– pretul pentru metrul patrat construit in Timisoara a ajuns deja, pentru cateva cladiri de birouri la 650 de euro/mp + TVA, ceea ce se apropie foarte mult de pretul de constructie/mp, la care se adauga pretul terenului si taxele. Adica o marja de profit pentru care, timpul necesar construirii unui edificiu asemanator, merita serios evaluat in detrimentul banului, iar achizitia devine in aceste conditii mai mult decat tentanta.

– modul de gandire al oamenilor de afaceri a fost INTOTDEAUNA diferit de cel al maselor, astfel incat comentariile virulente la articolele aparute pe ziarele on-line (aici sau aici) indica posibilitatea ca Ion Tiriac sa aiba masura afirmatiilor spuse, iar cei care vor sa auda ar fi bine sa devina atenti.

– si inca un fapt care tine de emocomentatorii fenomenului imobiliar:

imondo vs balonul imobiliar

Graficul de mai sus realizat de site-ul trafic.ro arata evolutia numarului de vizitatori unici pentru doua site-uri: cel cu albastru este pentru agentia iMONDO pe care o detin, iar cel cu verde indica evolutia vizitatorilor unici pentru blogul Balonul imobiliar. Este evidenta scaderea interesului pentru detractorii si emoacuzatorii jucatorilor din piata imobiliara (adica impotriva dezvoltatorilor, agentiilor imobiliare, bancilor si guvernului), unii din acestia observand ca evolutia sectorului imobiliar este direct corelata cu evolutia economiei, iar cresterea sau descresterea afecteaza atat numarul de locuri de munca, cat si rulajul financiar. Pe scurt, exista o directa proportionalitate intre acest sector si scaderea sau cresterea nivelului de trai al fiecaruia dintre noi.

Analizand aceste aspecte pot afirma (pana acum nu am avut suficiente motive si nici nu mi-am dat cu parerea) ca iesirea din criza in trimestrul doi al acestui an este foarte posibila, cu doua conditii: pastrarea sau imbunatatirea climatului economic (interventia factorului politic sa nu deterioreze perceptia economica) si continuarea reformei statului si a curatirii lui de coruptie si birocratie.