Fiecare dintre noi suntem definiti de doua axe: verticala, pe scara spiritualitatii, si orizontala, pe scara destinului pe care ni-l creeaza altii sau noi insine. Daca pe scara spiritualitatii fiecare dintre noi are un raport mai mult sau mai putin apropiat de Forta Divina, fie ca ea este Dumnezeu, Isus, Allah, Mahomed (Muhammad), ori alte entitati divine sau, pentru atei, niciuna din acestea, in raport cu destinul propriu cautarile si actiunile sunt dintre cele mai complexe.

In spatele omului sta, de regula, trecutul sau. Un trecut din care unii invata, altii ii retraiesc momentele, unii l-au uitat in mare parte sau inca platesc pentru el, existand si cazurile unor persoane ce si-au oprit existenta fireasca la unul din evenimentele anterioare in care, pierderea unei fiinte dragi, aparitia unui moment tensionat, o nereusita, etc. sa-i tina captivi si ancorati in timp. Fara a putea vreodata sa schimbam trecutul, regretele sunt cu atat mai irationale cu cat cei mai multi dintre noi incercam intoarcerea intr-una din clipele in care credem ca, procedand altfel, ne-am fi schimbat destinul. In fapt o incercare zadarnica si depresiva pentru cei inca angrenati intr-un asemenea demers.

In fata avem viitorul. Nu stiu in ce masura fiecare dintre noi crede, dar am citit ca destinul este 5% ceea ce ni se da si 95% modul cum reactionam la ceea ce este in jur si cu care intram in contact. La fel cum viitorul incepe chiar de acum, din clipa in care eu scriu, iar dumneavoastra, undeva in viitorul meu si prezentul fiecaruia din voi, cititi aceste randuri. Materializarea gandurilor mele in acest text din fata ochilor dvs. schimba raportul timpului personal. Iata cum am modificat eu viitorul dvs. pentru ca prezentul meu, cand eu scriu pe acest blog, se va intersecta in viitorul meu cu prezentul dvs.

Spun asta pentru ca, in ciuda babelor sau a celor care merg la vrajitoare sau la preoti pentru a-si afla destinul, am invatat ca viitorul este o alegere a modului cum modific prezentul actual. Transpunerea in fapte, in actiune sau in obiecte a ceea ce fac in prezent, va modifica atat viitorul meu cat si al celor cu care actiunile sau produsele mele vor intra in contact. Astfel, viitorul mai inseamna, pe langa alegere si o responsabilitate a modificarilor pe care le vom face in viitor.

Legate intrinsec de interiorul fiecaruia, aceste alegeri si responsabilitati dau, in mare masura, valoarea impactului pe care il producem in destinul fiecaruia dintre noi si a celor din jur. Nu degeaba se spune in sport sau in afaceri ca „masura cresterii interioare va fi egalata, mai devreme sau mai tarziu, de cresterea exterioara„. Astfel, daca alegem sa ne dezvoltam personal, zi de zi, constant, pe directia visului si a maririi notei pe care fiecare din noi o avem ca lider, succesul exterior nu va intarzia sa apara.

Luati cele mai evidente cazuri, precum Adrian Mutu sau alti fotbalisti „de geniu” care au primit initial mai mult „decat puteau duce” doar pe seama talentului lor nativ.  Lipsa cresterii peronale si nivelul interior semnificativ redus atins i-au facut, prin actiunile facute (consum de droguri, altercatii, certuri, batai, etc.) sa piarda avantajele initiale. De aceea se spune despre „generatia de aur” ca nu poate fi egalata, secretul constand in educatia primita si nivelul interior superior comparativ cu al celor mai multe VIP-uri din sportul autohton actual. Pentru cine doreste sa rada putin dar sa inteleaga mai bine cele scrise mai sus, va recomand o intamplare din vestiarul stelei cu Ilie Dumitrescu, pe de o parte, si Tanase: antrenor si jucator. Nu degeaba se spune adesea, „cand elevul este pregatit, apare si profesorul„.