spitalul ruiaGuvernul a anuntat o noua "nastrusnicie" preelectorala cu care spera fie sa iasa din criza, fie sa mai spele niste bani, fie sa ne prosteasca in felul in care numai politicienii romani o pot face, crezand ca niste pelicani mioritici trec cu ciocul prin balta in care sunt mintiti ca partidele au pus peste si inghit tot. Sansa noastra de a avea ceva inteligenta si internet (ala care are si bloguri, spre disperarea lui Blaga) ne da sansa sa scotocim bine cam pe acolo pe unde ei nu ar dori sa umblam.

Am sa ma refer astfel la gogorita cu cele 6 spitale teritoriale de urgenta, din care unul se presupune ca va fi la Timisoara.

1. Situatia spitalelor din Timisoara

Urgenta in Timisoara se asigura, in principal, prin trei spitale: judetean, municipal si militar, plus altele de profil, cum ar fi maternitatile "Bega" si "Odobescu".

Daca spitalul judetean se afla situat intr-o cladire cat de cat noua (asta nu inseamna ca nu sunt probleme cu imobilul, pentru acest an cerandu-se, din cei 3,6 milioane de RON pentru functionare, 1,4 milioane pentru modernizare), celelalte patru mentionate anterior sunt situate in cladiri vechi.

La iesirea din Timisoara, pe Calea Torontalului, se afla osatura unei cladiri imense, neterminata, acolo dorindu-se sa se faca Spitalul clinic municipal. Nu stiu cati bani s-au bagat acolo. Mergand pe supozitia stilului smuls romanesc, cu studii de fezabilitate, prefezabilitate si parafezabilitate, plus comisioane si spagi, la cum arata cladirea, presupun ca multi bani.

Orice om de bun simt ar intelege ca acei bani puteau fi folositi, sa zicem, pentru construirea (adica finalizarea si dotarea) unei maternitati moderne, rezolvandu-se macar una din problemele evidente pentru care timisorencele nu ar trebui sa mearga la Szeged ca sa nasca in conditii normale.

Si ca tot am ajuns la maternitati, e interesanta situatia Spitalului Odobescu, aflat in doua corpuri diferite, despartite de o strada cu 4 benzi, unde pacientele trec zilnic dintr-o parte in alta, cu analizele in mana, in pijamale si halat. Si mai interesant este ca unul din corpuri, retrocedat, este impartit astfel: 2 etaje catre Fundatia "Caritatea" si 1 etaj apartinand de Primaria Timisoara. Cum de s-a retrocedat astfel si cam ce interese sunt acolo, precum si care este costul chiriei pe an, sunt alte intrebari.

2. Ce zice guvernul ca ar vrea

spitalul proiectGuvernul a anuntat ca doreste un parteneriat public-privat in valoare de 1,5 miliarde euro pentru constructia a 6 spitale regionale. Un calcul simplu arata ca:

– 1,5 miliarde impartit la 6 spitale, rezulta 250 milioane de euro pentru un spital.

– presupunand ca jumatate din aceasta suma tine direct de imobil (costuri de achizitie teren, proiecte si construire cu finisare la cheie), la un cost actual de 480 euro/mp rezulta: 125.000.000 / 480 = 260416 mp. Cam atat ar trebui sa aiba suprafata desfasurata un astfel de spital. Adica 26 DE HECTARE.

– presupunand ca, pentru realizarea unui metru patrat finisat este nevoie de 4 ore munca, rezulta 1041664 ore, adica 43402 de zile. Mai exact in 118 ani acest proiect va fi gata.

– pentru a realiza cele 26 de hectare, la un proiect ca cel din imaginea de sus, cu 6 nivele (tot 6 are si cel inceput in Torontalului) rezulta o amprenta la sol de 4,33 hectare. La un POT local cuprins intre 35% si 40% rezulta un necesar de teren de 10,8 hectare. Are Timisoara un astfel de teren fara a se duce la periferie, adica fara alte costuri pentru utilitati?

– daca s-ar arunca toata aparatura si mobilierul pe care il au acum spitalele din Timisoara (conform legii patrimoniului si raspunderii materiale NU SE POATE), o investitie de 125.000 de euro este mai mult decat necesara.

Asta numai pentru URGENTE. Pentru ca autoritatile banatene anunta si alte spitale, precum maternitatea noua (detalii aici).

3. Gogosi politice

Ca Timisoara are nevoie de servicii medicale de calitate, incluzand imobile care sa asigure conditii moderne, este un adevar si o conditie de bun simt, dupa 20 de ani de jafuri, furturi si incercari pe spatele asiguratilor.

Presupunand ca:

– cineva din privat va pune bani de la el ca sa participe la un astfel de proiect;

– chiar sunt necesare 26 de hectare de suprafata construita de spital de urgenta;

– se poate realiza in mai putin de 118 ani doar constructia fizica a cladirii;

– de fapt nu sunt deturnari de fonduri (inainte de fiecare campanie electorala au existat gogosi de acest gen);

– este un proiect fezabil si ca sunt motivatii si studii intemeiate care argumenteaza intentia guvernului.

In acest caz, cine va lucra in aceste spitale tinand cont ca medicii si asistentele pleaca in ritm ingrijorator din tara?