Azi am primit un CD audio in care John C. Maxwell vorbeste de incredere. Ceea ce m-a surprins, desi este la mintea cocosului, este legatura indispensabila intre incredere si integritate. Chiar asa!

Auzim atat de des ca principala caracteristica a crizei actuale este lipsa de incredere incat, vorba proverbului – ca nu mai vedem padurea din cauza copacului -, ni se ia din imagine lipsa de integritate. Adica traim o criza de integritate!

Sondajele arata clar cum biserica si armata sunt institutiile cu cea mai mare incredere pe care populatia a investit-o in acestea. Sa fie o coincidenta faptul ca, scanand presa unei saptamani oarecare, cele mai putine stiri de senzatie sunt din mediul armatei si bisericesc? Bineinteles ca toate institutiile au uscaturi. Insa integritatea se construieste, iar odata pierduta, nu se mai poate inlocui.

Ce rol are presa? Construieste incredere? NU! Darama incredere? Sigur. Nu insa in totalitate si nu in mod evident: altfel ar intelege oricine si s-ar indoi. Ea este picatura chinezeasca care, aplicata zilnic, sparge piatra.

Pe de alta parte, integritatea este modul cum esti vazut din afara si, ca si la gravide, esti sau nu integru: nu exista cale de mijloc. O femeie nu este semigravida. Atunci cand pierde sarcina, pur si simplu, nu mai este gravida. Asa este si cu integritatea: odata pierduta nu o mai poti recupera.

Treaba cui este sa fie integru? Eu cred ca este datoria fiecaruia din noi, indiferent ca reprezentam o institutie, o firma, pe noi ca persoane, sa ne construim zilnic integritatea. Pentru ca in spatele nostru sunt oameni care au nevoie sa se bazeze pe noi, iar a te baza pe cineva nu este o dependenta ci, in cele mai multe cazuri, o decizie a fiecaruia, asumata. Iar a te increde in cineva inseamna investitie in acea persoana, investitie care poate fi data si luata la proba contrarie. Este un sentiment care cere siguranta.

Iar liderii sunt investiti cu incredere daca sunt integri si confera siguranta. Altfel nu ar fi lideri!

Respect,

Andrei.