rechiniDin ce in ce mai multe persoane resimt scurgerea timpului ca pe o acceleratie care-i imbatraneste prematur, departe de a-si rezolva problemele importante, aplecati permanent pe urgente si prostii si nu pe lucruri importante. Un sentiment ce a fost cercetat de unii specialisti care au venit cu explicatii de genul influenta modificarilor din campul magnetic terestru asupra perceptiei timpului biologic.

De aceea, spun ei, ni se pare ca zilele trec mai repede si imbatranim prematur, in timp de psihologii au alta varianta: de vina e stresul, incarcatura de informatie, la care se adauga perceptia proprie sau indusa asupra lumii in care traim si asupra fiecaruia dintre noi. Ne privim in interior mai critici, mai fara de speranta, mai duri cu noi insine, comparandu-ne cu ceilalti care, in marea lor majoritate, credem noi, au ceea ce noi doar visam sa avem candva.

Intre acestea este un adevar: suntem bombardati zilnic cu o mare cantitate de informatie din care nu mai stim ce sa mai extragem si care este valoarea de adevar. Pentru ca informatiile sunt tot mai des preluate pe diferite canale de stiri, fara o verificare amanuntita, fara discernamant, exista cazuri de incalcare de catre ziaristi a deontologiei profesionale. Dar ce mai inseamna ea in vartejul care ne-a cuprins si in care suntem autoinclusi pentru a tine pasul cu timpul ce nu mai are rabdare cu noi.

Si atunci, daca nu mai avem timp de discernamant propriu, incepem sa judecam in etichete. E mai usor, mai simplu de inteles, ne ia mai putin timp: esti basist, antenescian, pontist, che ghevarist, oranjgutan, comunist, mogul, … Chiar ministrul invatamantului, referindu-se la profesorii universitati care si-au facut clanuri universitare a introdus eticheta de "mandarin". Deci, e la moda.

Pe unele etichete le-am produs noi, pe unele le-am adoptat de la ceilalti, mai ales de la TV, fara a mai gandi la valoarea de adevar a acestora. Astfel, ne-am cladit un sistem de gandire bazat pe tipare, dar cel mai grav, am adoptat un mod de a intelege lumea si raportarea noastra la ea mimandu-i pe altii. Daca nu credeti intrebati-va cu cine v-ati sfatuit ultima oara, ce concluzii ati tras si, mai ales, care este expertiza care sta in spatele celui de la care ati luat informatia.

Asta pentru ca atunci cand gandim, doua aspecte sunt importante: sistemul de gandire creat (fundatia sau educatia) si datele pe care le introducem in acest sistem (informatia). Cele doua creeaza cunoasterea de sine si a ceea ce se intampla in jurul nostru. Cum pentru educatie este necesara o pregatire academica sau experienta, informatia pe care o extragem din jurul nostru este si va fi canalizata in functie de prioritati dar, mai ales, de placerea asociata ei.

Anthony Robbins spunea ca "fugim de durere si suntem atrasi de placere". Adica vom fi atenti la ceea ce ne place si indiferenti sau reci cu ceea ce nu ne place sau nu are valoare de placere, ocolind durerea, chiar daca necesara sau de lunga durata, pentru o fericire aparenta sau pseudofericire indusa.

Iata cum indiferenta capata importanta prin selectarea datelor care intra in sistemul de cunoastere: vom sti totul despre masina pe care ne-o dorim (placere) dar vom ignora modalitatile prin care sa fim mai eficienti si, astfel, sa castigam banii pentru a obtine acea masina, pentru ca aceste modalitati inseamna schimbare (durere) si lucrul cu noi insine: vom descoperi imperfectiuni, defecte, lipsuri iar asta inseamna afectarea imaginii de sine. Important, dar dureros. Iar 80% dintre noi vom muri cu impresia ca puteam mai mult in viata dar … "asa a fost sa fie", fara sa stim ca asta este si o scuza dar si o minciuna.

Astfel, indiferenti la ceea ce ne-ar aduce la un nivel mai performant, la ceea ce ne-ar asigura un viitor mai bun sau o cunoastere de calitate, ne pierdem timpul cu lucruri neimportante dar carora le-am asociat valoare de placere: facebook, farmville, cafeluta de dimineata, navigarea pe internet, jocuri, o berica, … lucruri care ne mananca cea mai mare parte a timpului.

In timp ce altii, din cauza indiferentei noastre, cand numarul de mijloace de informare de calitate si pe care le avem la dispozitie si le ignoram creste exponential, stiu ca nu vom face niciun pas catre cunoastere si vor profita jumulindu-ne de bani si timp, fie prin contracte dubioase, prin atragerea cu iluzia castigurilor facile, dobanzi mari, concursuri, taxe, impozite, "investitii" la bursa, jocuri de noroc, etc.

Aflam astfel, pe pielea noastra, ca indiferenta fata de lucrurile importante in viata ne va durea in cele din urma si ne va costa mult. Pentru ca, de fapt, indiferenta inseamna fericire, dar nu a noastra, ci a altora mai atenti decat noi.