Stiti ca exista o inteligenta a multimilor si ca a fost dovedita stiintific?

La un targ de animale s-a organizat un concurs: cine ghiceste greutatea unui cal de rasa sau va avea cel mai apropiat raspuns fata de cantarul de la finalul concursului, acela va castiga calul.

Concurentii trebuiau sa scrie greutatea animalului pe biletul special de concurs si sa introduca raspunsul intr-o urna.

La final a castgat cineva care a avut o marja de eroare de cateva zeci de grame.

Cercetatorii au introdus insa toate raspunsurile intr-o baza de date si au facut media aritmetica. Rezultatul i-a uimit pe toti, fiind mai precis decat cel al castigatorului.

Si nu este singurul caz.

Un muzeu isi dorea atat de mult un artefarct care „tocmai fusese descoperit”, conform presei, incat a decis ca si-l doreste cu orice pret. Care, evident, era mare, de ordinul sutelor de mii de dolari.

Multimea care a vazut apoi expus artefactul s-a declarat sceptica si au aparut multe voci care afirmau ca este un fals evident. Subiectul a fost preluat de presa iar sondajul facut a dat raspunsul covarsitor: fals ordinar.

In fata acestui scandal media, muzeul a chemat o echipa de experti in domeniu care au confirmat si ei falsul.

Cum insa de s-a putut insela un muzeu renumit? Cum de se pot insela multimile a caror inteligenta este imbatabila uneori dar care se inseala dand crezare unui Hitler, aducand prin votul lor la putere comunismul, sau alegand persoane care se dovedesc a nu fi, cel putin, la inaltimea functiei sau chiar mai rau?

Raspunsul este simplu: pentru ca, la fel ca muzeul din cazul de mai sus, isi doresc atat de mult acel lucru, acea idee sau acel politician incat „orbesc” in alegerea facuta.

Si cine stie sa „orbeasca” mai bine decat politicienii populisti si televiziunile lor de casa?

De aceea dati vorbele la o parte, dati dorintele promise la gunoi si cercetati faptele. In raport doar cu acestea si cu valorile proprii trebuie decis. Si veti vedea rezultatul.