plus unuDespre Noua Republica se scrie mai mult ca despre ceea ce cred unii ca este sau nu este ea si mai putin despre ceea ce noua platforma din jurul lui Mihail Neamtu va fi. Si este normal, atata timp cat mai mult este tatonata sau proiectata ideatic pe peretii politicii sau intereselor meschine autohtone, decat cunoscuta prin implicare si, astfel, apreciata corect.

Despre ceea ce este Noua Republica acum este simplu de spus: o platforma activa, cu caracter politic si civic, care-si propune schimbarea sistemului anticetatenesc si antiromanesc de acum, construit in 20 de ani de politica mioritico-sovietica, in ritm de kazacioc, cu unul de dreapta, in 7 pasi.

Despre ce va fi inca nu se stie pentru ca, fiind un sistem deschis si activ, membrii sai vor decide sau au decis deja liniile directoare. Cert este ca nu va semana cu USL, PDL sau altceva cunoscut in politica romaneasca. Nici macar URR sau AC.

Evident ca cei care ataca NR sunt fie cei care apara sistemul pentru ca au beneficii daca acesta ramane intact (ce potrivire felixiana!), fie cei care cred ca sistemul este cel care le va da cate ceva alimentandu-le mediocritatea si/sau dependenta de statul social. A! si mai sunt cativa care ar fi vrut ca ei sa puna in practica o astfel de miscare si care ataca exact elementele care-i dau Noii Republici caracterul "grassroots" si de noutate, pur si simplu din rautate si prostie.

In 20 de ani de deceptii si la sfarsitul carora Romania arata ca dupa razboi, pierzand 30% din populatie, in mare parte persoane active si educate, fara certitudinea ca o va mai putea recupera vreodata, politica mioritica s-a facut in termeni de partide, electorat si putere. Unde partidele inseamna adunaturi ierarhizate de indivizi penali sau mediocritati aparate de justitie, unde electoratul a insemnat un procent mic din populatia cu drept de vot si care si-a vandut viitorul pentru o alocatie, pensie sau o galeata de plastic si unde puterea inseamna clientela politica si umbrela sub care "politicienii" au putut beneficia de privilegii si imunitati.

O ALTFEL DE POLITICA

Acest lucru trebuie sa inceteze. A continua sa gandim politica in termeni de partide traditionale, de electorat captiv si de putere obtinuta nereprezentativ, ne va amaneta viitorul nostru si al urmasilor nostri. Daca suntem cat de cat responsabili, optiunea va fi clar o fuga de sub SISTEM, o fuga pentru un alt viitor mai bun pentru fiecare dintre noi si membrii familiei noastre sau o implicare activa. Pentru ca se poate face o altfel de politica in Romania.

O demonstreaza platforma Noua Republica care este deja locul unde politica inseamna a pune cetateanul in fata institutiilor statului si a partidelor, a pune proiectele nationale in discutie si in aplicare, iar daca acestea intrunesc acceptul cetatenilor acestei tari vor deveni Constitutie sau/si legi, si mai inseamna putere personala si viitor construit constient. Pe scurt, politica Noua Republica inseamna cetateni, proiecte, viitor.

Cum o astfel de politica nu poate fi inteleasa de catre oameni ca Valeriu Stoica sau Ion Iliescu (am ales doua extreme ale gandirii politice romanesti), persoane tributare gandirii politice vechi, fiecare dintre ei afirmand despre Noua Republica orice altceva decat membrii sai activi au stabilit ca aceasta platforma este sau va deveni, ea, politica noua, va trebui inventata, predata si implementata impreuna cu toti cei care vor dori voluntar sa se alature acestei miscari de viitor.

INVATAM IMPREUNA

Cel putin la Timisoara, in masura in care vineri vom adopta si incepe sa lucram pe noul proiect. Noua Republica Timis isi propune sa implementeze un program prin care membrii activi vor invata impreuna sa cunoasca scena politica.  Vom invata sa cream asteptari si sa prezintam corect oferta Noua Republica ca pe un produs politic de calitate celor interesati.  Vom incepe sa imaginam si sa implementam proiecte, cum sa devenim lideri. Ne vom regasi dorinta de implicare, sa lucram impreuna ca voluntari in numele unui scop asumat, regasind bucuria de a ne intalni cu persoane de calitate. Iar toate acestea, doar imaginati-va!, vor insemna aptitudini noi pentru fiecare, in plus fata de cele pe care le aveti acum.  Vom putea adauga cu succes la CV aceste abilitati, ceea ce va insemna mai mult potential pentru fiecare sau posibilitatea de a castiga un venit suplimentar in propria afacere. Pentru ca si afacerile inseamna gandire si implementare de proiecte, relatii de afacere corecte, responsabilitate si actiune.

Intrebarea care se va pune in aceste conditii nu este aceea " de ce sa ma implic intr-un asemenea demers?" ci una si mai buna, "de ce sa nu o fac?". Voi ce credeti?