Prin anii 90, compania KoreeanAir suferea un lung sir de accidente aviatice. Analiza cutiilor negre arata ca exista o deficienta de comunicare intre secund si comandant, dar si intre secund si turnul de control, secundul fiind responsabilul cu comunicarea exterioara.

Aceasta deficienta era data in principal de transpunerea unei diferente de perceptie de autoritate atat in limba engleza cat si de incredere neconditionata in deciziile comandantului.

Limba koreeana are 6 nivele de pozitionare. Asta inseamna ca trebuie sa stii pe care din cele 6 pozitionari se afla comunicatorul. Controlorii de trafic din New York, de exemplu, habar nu aveau de asa ceva: ei comunicau intr-o limba nativa, engleza si intr-un mod direct.

In plus secunzii percepeau atat turnul de control cat si comandantul aeronavei ca pe autoritati absolute.

Psihologul Geert Hefstede, angajat al IBM, a ajuns sa stabileasca o diferentiere geografica si culturala, de pozitionare in comunicare dupa un indice denumit de el IDP, indexul distanta-putere. Conform acestei clasificari Grecia, apoi Portugalia, Guatemala, Uruguay si Belgia aveau cel mai mare indice, in timp ce Hong-Kong, Suedia, Danemarca, Jamaica si Singapore aveau indicele cel mai mic.

Conform acestui indice Coreea de Sud ocupa un loc in zona superioara, cu un indice distanta-putere mare. Astfel incat s-a demarat un program la KoreeanAir, sustinut de Boeing si coordonat de un anume David Greenberg de la Delta Air Lines, program prin care s-a redus acest coeficient in interiorul echipajelor. Koreean Air este astazi una dintre companiile cele mai bune si mai sigure in aviatie din lume.

Romania nu apare in aceasta clasificare IDP, dar cred ca este in top. Diferenta fata de autoritate se mentine prin birocratie, prin pozitia aplecat cand vorbesti cu cel de la ghiseu, prin atitudinea de superioritatea politicienilor si a functionarilor statului fata de cetateni, dar mai ales prin pozitionarea cetatenilor fata de biserica.

ajutorIntr-un stat laic pozitia cetateanului fata de biserica este una de indiferenta sau una in care „autoritatea cereasca” este in sine si cu ea mergi la drum. In statul religios „autoritatea cereasca” este in biserica si trebuie sa i te supui, dependent de ea si mai ales umil. Asta invata copiii nostri de mici, la ora de religie, prin frica si repetare: nu esti un bun crestin te pedepseste Dumnezeu!

Credinta mea este insa ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea sa si a pus in noi tot ceea ce trebuie pentru a reusi. Nu cred ca i-ar place o dependenta pana la obedienta fata de el, cum nu-i place nici exagerarile de comportament: ne-a lasat un cod de conduita, cum spunea judecatorul Cristi Danilet, e suficient sa stii cele 10 porunci pentru a fi un cetatean corect. 

Mai cred ca incercarile pe care le primim sunt modalitati de testare a ceea ce suntem si oportunitati de invatare. Si ca oamenii se dezvolta doar cand sunt liberi, cand imping bariere de cunoastere, cand comunica corect unii cu altii si cand isi afla menirea pentru care au primit viata.

Ori asta nu o veti afla din campania BOR care sper sa se termine astazi. Pentru ca sunt convins ca exista o legatura intre ora de religie si indicele IDP. Cum exista una intre subfinantarea invatamantului, in detrimentul cultelor religioase si lipsa de educatie. Nu credeti?