cutremureCeea ce se intampla de cateva zile in Japonia este incredibil. O salba de cutremure insotite de tsunami au lovit coasta de nord – est a Japoniei si au produs victime si pagube materiale. Multe din cutremurele pe care le puteti vedea inregistrate aici (ora, magnitudinea, adancimea, coordonatele geografice) nu sunt inca definitiv masurate de catre specialisti.

Pentru cei care au rude in zona afectata este o tragedie din cauza lipsei de informatii despre persoanele dragi, in unele cazuri, dar si din cauza continuarii producerii acestor fenomene seismice. Asa cum spune Marius Delaepicentru pe blogul sau, "in următorare trei zile, probabilitatea unui cutremur de 6-tare sau de 6-slab, de magnitudine Richter 7+, este de peste 70%. Este considerata o probabilitate mare."

L-am citat pe Marius pentru ca este in zona, traieste si lucreaza in Japonia si este pentru multi dintre noi o sursa credibila de informatii. De doua zile, actualizarile de pe blogul sau au facut posibila intelegerea situatiei de acolo, distingerea adevarului de exagerarile la care au recurs televiziunile romanesti, precum si medierea gasirii de catre cei aflati in afara Japoniei, a rudelor din zona afectata.

Revenind la televiziunile din Romania, un articol de pe Contributors al Alinei Pavelescu exprima mai bine ceea ce cred si eu si multi romani cu mintea pe la cap: jurnalismul din Romania a murit. Cum altfel sa nu crezi astfel cand citesti cum un roman aflat pe costa de est a SUA este sunat de mama lui din Romania si intrebat daca si la ei e tot la fel ca in Japonia? Uimit de o astfel de intrebare, tinand cont de distanta mare dintre cele doua zone geografice, omul si-a intrebat mama care este motivul pentru care suna. Raspunsul? Pentru ca Realitatea TV (si nu numai) promova Apocalipsa, explica cum Luna plina afecteaza Pamantul prin cutremure si tsunami, titrand mare pe ecran: "Japonia, apocalipsa acum".

Cineva, in comentariile la articolul la care fac referire mai sus, probabil lucrator la una din televiziunile toxice, intreaba "de ce intra lumea pe Realitatea TV? Doar au controlul asupra telecomenzii si pot alege ce post doresc", justificand ca rolul lor este de a face audienta. Pentru ca, as raspunde eu, oamenii nu au posibilitatea accesarii unor surse credibile de informatii televizate. Imi imaginez ca un post de genul "HOTNEWS TV" le-ar fura repede audienta si i-ar lasa someri. Si inca ceva, ca sa fiu rau: se mai intrebau niste "jurnalisti" de ce li se inchidea o emisiune toxica si erau dati afara.

Trecand peste asta, zilele acestea am tras cateva invataminte:

– blogurile reprezinta din ce in ce mai mult surse de informare credibile si alternative la jurnalismul mioritic;

– dorinta de a ajuta neconditionat nu a murit;

– daca am dovedi si o acceptare a celui de langa noi, cu defectele si calitatile sale, am deveni o natiune mai buna si am iesi din imoralitatea care ne blocheaza evolutia. Pentru ca uneori e bine sa intelegem, inainte de a critica. Altfel nu pot explica unele intrari de pe blogul lui Marius ale unor comentatori absurzi, suparati ca autorul blogului a refuzat sa se transforme in corespondentul Realitatii TV;

– in astfel de momente cunoastem mult mai bine oamenii cu care impartim aceasta planeta: am aflat mai multe despre Japonia decat am aflat in scoala;

– iese la suprafata o "normalitate" ascunsa, care pana acum era timorata fie din cauza ca asa s-a dorit, inducandu-se ideea lipsei de valoare si a inutilitatii exprimarii acestora, dar pe care am vazut-o empatica si sincera in zecile de mesaje de incurajare si apreciere pe care oamenii le-au postat pe blogul lui Marius.

Si, la fel ca multi romani, imi exprim compasiunea fata de incercarile prin care trece poporul japonez. Dumnezeu sa-i lumineze pe cei plecati dintre noi si sa le dea putere celor ramasi.

 

P.S. Pentru cei interesati, postez cateva informatii:

Surse credibile de informare:

Marius Delaepicentru
Reuters
The Washington Post
Deutsche Welle
Politea-Net /STRATFOR

Unelte de gasire a persoanelor din Japonia puse la dispozitie de:

google tool

facebook tool