Literatura motivationala este plina de carti si materiale care promoveaza team-building-ul sau care ii orienteaza adecvat pe cei care doresc sa se integreze in echipe. Fiind format structural ca parte a unei echipe inca din adolescenta, iar mare parte din viata am trait in si pentru echipe, nu imi dau seama constient de importanta acestui aspect din viata mea decat atunci cand cineva imi aduce aminte. Altfel se manifesta inconstient, ca parte a modului meu de a fi si prin care uneori vad viata.

Spuneam, de asemenea, ca „1 este un numar mult prea mic pentru a avea insemnatate”.

Cred in asta si am incercat sa imi desfasor viata promovand sau apreciind oamenii cu care am fost in aceeasi tabara, de-a lungul timpului. Fie ca este vorba de familie, echipaj, companie, filiala de partid, firma, etc. am inteles ca nimeni nu poate face singur ceea ce face o echipa: nu poate fi si tata si mama in acelasi timp, nu poate, concomitent, conduce, trage, incarca tunul si ochi tinta singur, intr-un tanc. La fel, un soldat pe campul de lupta nu poate indeplini rolul unei grupe sau a unui pluton de infanterie chiar daca numele lui este Rambo.

Plecand de la aceste generalitati ajung si la miezul problemei pe care doresc sa o aduc in atentie: nu se poate dezvolta un partid construit in jurul unui singur om, indiferent cine este acesta. Partidele mici care s-au desfiintat, care au fost absorbite, ori care mai supravietuiesc si care au in frunte un singur om, nu rezista in timp sau nu performeaza. Exemplele sunt multe in istoria politica de scurta durata a Romaniei: PRM, Noua Republica, Forta Civica, PPDD, iar mai nou M10 si PMP.

Intai de toate pentru ca toti membrii de partid stau cu gura cascata asteptand ca liderul sa faca totul sau sa traseze liniile directoare, iar mai apoi, presiunea exercitata pe acesta de membrrii de partid, dar si de o parte a electoratului este covarsitoare. De aceea o echipa de oameni puternici este de preferat unui singur lider.

girafeColegii de la Forta Civica stiu ca la un moment dat am lansat conceptul de „girafa”. Acesta pleca de la o imagine cu niste girafe care, stand in afara unei case cu geamuri deschise, isi bagau gatul lung in interior si infulecau mancarea de pe masa. Le spuneam atunci ca nu putem construi o filiala de partid puternica cu implicare 0, stand cu sufletul in afara echipei, neasumand nimic, dar dorind sa fim invitati la masa cu bunatati. Este o mentalitate de om mic care nu poate face decat lucruri mici: inghite de cateva ori gratis, ca mai apoi sa astepte masa urmatoare, daca ea mai exista (ori pleaca la alta casa cautand geamuri deschise). Cine sa puna masa si sa faca curat dupa ospat?

De aceea iata ce cred eu ca inseamna, in principiu, jucator de echipa:

  • asumarea unor reguli de echipa si actiunea in concordanta cu acestea
  • stabilirea asteptarilor: ce stiu ca vor face altii si ce se asteapta ei de la mine ca voi face eu
  • participarea la toate actiunile echipei, cu toata fiinta
  • sa stiu ca nu sunt eu veriga cea mai slaba din echipa
  • sa actionez pentru atingerea obiectivelor asumate de echipa si sa particip la stabilirea a noi obiective
  • sa ma consult si sa comunic adecvat (fara bla-bla-uri consumatoare de timp si energie)
  • sa inteleg ca resursele sunt limitate, de aceea trebuiesc folosite eficient
  • sa atrag catre echipa persoane care sa faca cinste echipei
  • sa promovez corect imaginea echipei si sa ii edific pe toti membrii ei
  • sa accept deciziile care sunt indreptate spre binele echipei, chiar daca temporar imi afecteaza interesele.

Acestea sunt cele 10 principii pentru a fi un bun jucator de echipa. Si cred ca o mana de oameni care se dirijeaza fie si doar dupa aceste 10 principii poate construi un partid puternic, care sa performeze in orice domeniu: politica, business, educatie, administratie, etc.

Poate si de aceea am urat tradarile, inconsecventa, neimplicarea, lenea, susotelile, mastile si minciuna. Fapt ce mi-a adus o multime de critici si de adversari, unii pe fata, care nu mi-au iertat comportamentul nici astazi. Dar ce contez eu in comparatie cu echipa care a facut performanta la un moment dat si cum altfel sa avem semnificatie daca „1 este un numar mult prea mic”?