Sunt momente cand toata cladirea pe care ne-am construit principiile de viata se prabuseste. Acelea sunt momentele care ne definesc caracterul pentru ca sunt existentiale: in functie de ele mergem mai departe, in vreun fel sau altul sau ramanem la bariera. Momentul acela eu l-am definit ca fiind LEBADA NEAGRA.

De ce? Ganditi-va ca traiti pe malul unui lac si vedeti, la rand, tot timpul vietii dvs. numai lebede albe. Ca orice om, cred, va intrebati, cand ati vazut-o pe prima, ce este: „O lebada” ti se va raspunde. Si-atunci, catalogam imaginea cu acel cuvant, lebada, le suprapunem si mergem mai departe. Apare a doua lebada, tot alba: „Deci lebedele sunt albe”, ne spunem in gand. Dupa a treia, „Toate lebedele sunt albe”. Urmatoarele 100, albe fiind, ne confirma logica si, apare inevitabilul: ne intalnim cu lebada neagra.

Ce facem?

1. Recunoastem ca am gresit si admitem ca UNELE LEBEDE SUNT NEGRE? Atunci avem o problema, deoarece unele sunt albe, altele sunt negre, insa, definitiv, TOATE LEBEDELE nu sunt numai albe. In acest moment am recunoscut ca putem gresi in logica noastra de a cataloga si deduce notiuni. Ne reformulam notiunile si mergem mai departe.

2. Facem ca olteanul care s-a intalnit cu girafa la zoo si a afirmat: „Asa ceva nu exista!” Nu radeti, sunt persoane pentru care a admite ca gresesc este o tragedie: scoala pedepseste greseala si o asociaza cu esecul. Cei mai multi dintre noi fugim de esec. Cine ar dori sa fie un looser?

Aici mai este o subcategorie, a celor care, afland ca exista o lebada neagra undeva, nu merg sa verifice si prefera vechile preconceptii: TOATE LEBEDELE SUNT ALBE, INDIFERENT DE CE AR SPUNE ALTII! Si-atunci se fac ca nu o observa sau ii dau alt nume: este un mod de comportare care nu poate fi catalogat in vreun fel.

3. Al treilea mod este acela in care se trece dintr-o extrema in cealalta, in care intervine presupunerea, intuitia: LEBEDELE ALBE DEVIN NEGRE! Este momentul in care se opreste la bariera vietii si se cauta argumente. Cunoasteti oamenii care spun ca vine apocalipsa? Ei gandesc in genul asta: cauta argumente la o afirmatie deja acceptata.

Pe celelalte reactii referitor la lebada neagra nu le-am intalnit. De aceea cred ca aceste trei tipuri de reactii sunt cele mai frecvente.

Pana apare lebada neagra!

Respect,

Andrei.