democracyHaideti sa mai facem un exercitiu de gandire si sa mai tragem o concluzie. Stim ca partidele sunt obligate sa ia in calcul toate variantele atunci cand isi inscriu candidatii pentru alegerile prezidentiale.

Exista cel putin doua certitudini:

– Ponta si Iohannis ocupa locurile I si II in sondaje

– Si Ponta si Iohannis au probleme mari. Primul cu „pozitia” de agent acoperit, al doilea cu starea de incompatibilitate pentru care ANI cere condamnarea.

De aceea este important sa intelegem de ce locurile 3 si 4 din turul I, ori chiar inainte de acesta, pot avea sanse de a intra in turul II. Cine sunt si pe cine reprezinta acestia?

– PSD si-a impus ca indiferent de dezvaluirile despre Ponta sa mearga inainte, insa si-a pus o floare la butoniera, ca solutie de avarie: C.P. Tariceanu. Acesta este in primii 3-6 si poate reprezenta o solutie. Il vedeti cum vorbeste pe limba PSD, atacand DNA-ul.

– ACL pare si ea decisa sa mearga cu Iohannis pana la capat, insa are solutii „de avarie”, iar aici cred ca sunt 3 optiuni: Macovei, pentru activistii PDL si FC, Tariceanu pentru activistii PNL nostalgici ai USL, iar Melescanu, pentru ceilalti.

– PMP merge cu Udrea. Aceasta l-a schimbat pe Diaconescu, cred eu, abia atunci cand a inteles ca primii doi, Iohannis si Ponta, pot renunta si ca locul III chiar poate ajunge presedintele tarii. La europarlamentare a aparut in fata pe afise pentru a-si consolida pozitia in partid, pana la sfarsitul mandatului lui Basescu si pentru a-i preda acestuia pozitia de sef fara alte surprize. Udrea s-a folosit de Cristian Diaconescu doar atata timp presedintia i se parea un obiectiv indepartat. Intoarcerea cu 180 de grade a atitudinii Elenei Udrea s-a facut dupa o intalnire cu Traian Basescu si Emil Boc. Probabil atunci a inteles ca i se ofera o sansa pe care nu i-o poate lasa lui Cristi Diaconescu. Asa ca l-a dat la o parte si a intrat in cursa pentru Cotroceni.

– SIE, prin Melescanu a jucat la 3 capete:

1. Demisia lui Melescanu evita expunerea SIE in scandalul Ponta – agent acoperit si survine dupa ce au inteles ce rol au „dezvaluirile lui Turcescu”.

2. Candidatura lui Melescanu poate atrage spre candidatul SISTEMULUI – acum acesta fiind Ponta -, votantii nehotarati ai PNL, adepti pro USL, dar dezamagiti de evolutiile lui Ponta. Melescanu devine astfel un cos de agatat pestii dezamagiti antiBasescu.

3. Devenind contracandidat teoretic al lui Ponta, Melescanu se indeparteaza de ochii lumii de legatura „de serviciu” dintre cei doi. Se atenueaza astfel consecintele dezvaluirilor facute de Traian Basescu, nu implica SIE ca institutie si il ajuta pe Ponta.

Pana acum toate trei i-au reusit lui Melescanu. Singura problema a acestuia fiind varsta inaintata, peste 70 de ani.

– UDMR, Romania Mare sau alte partidulete sunt formatiuni prea mici si cu candidati cu sanse minime pentru a conta in alegeri. Insa jocurile acestora pot influenta rezultatul din turul II.

CONCLUZIA: Asadar avem doua paliere de competitie: 1. Ponta – Iohannis, ce poate fi total sau partial scos din functiune prin decizii ale justitiei sau retrageri din competitie. 2. zona unde Macovei – Udrea- Tariceanu – Melescanu se lupta pentru accederea in primul palier, lupta care explica loviturile sub centura date reciproc de sustinatorii acestora.

In aceasta saptamana vom avea raspunsul pe care, din fericire, nimeni nu il stie exact. Pentru ca nu detine nimeni controlul.