oameniDupa cel de-al doilea razboi mondial, cele 3 mari puteri care eliberasera Berlinul si care-si impartisera capitala Germaniei, au pornit o cautare, in stiluri proprii, a celor care au condus sau au colaborat cu miscarea lui Adolf Hitler, pe tot mapamondul. Cu dovezi sau fara, "vanatoarea de nazisti" a continuat foarte multi ani mergand pana la o curatare a societatii de povara crimelor naziste, necesara construirii noului stat german…

Regimul apartheid din Africa de Sud a dus la izolarea internationala a acestui stat, cu consecinte dintre cele mai grave pentru populatie. In timpul acestei miscari de segregare, o importanta miscare de rezistenta a populatiei albe, condusa de Helen Suzma, a obtinut in 1980 20% din sufragii. Insa rezistenta condusa de Nelson Mandela a dus la eliminarea apartheidului incepand cu 1990.

Si exemplele pot continua, cu o singura exceptie: comunismul. Pentru ca niciun stat din fostul lagar comunist nu a facut cu adevarat curatenie in sanul populatiei privind condamnarea activistilor de partid sau a celor care au condus sau au colaborat cu securitatea comunista. In RDG nu s-a reusit nici acum, in Polonia la fel, iar Romania, dupa incercarea de a impune Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, inca se zbate in mocirla unor interese dintre cele mai meschine.

O lume condusa de strambi. Cum altfel sa crezi cand afli ca exista doua decizii diferite privind colaborarea cu securitatea date aceluiasi individ, Dan Voiculescu. Initial una de necolaborare, ulterior una de colaborator al securitatii, dupa ce un numar important de dosare au fost predate CNSAS, dar nu toate dosarele, lasand impresia ca unele dintre ele sunt puse la pastrat pentru a santaja persoane importante. O lume de strambi, spuneam pentru ca nu o poti considera altfel cand strambii pot ataca institutii ca CNSAS sau ANI, menite sa arate strambii cu degetul, desfiintandu-le?

Asocierea unor persoane cu aspiratii la functii importante in stat cu persoane dovedite ca sunt strambe si ca, strambatura lor, a dus la atacarea demnitatii, libertatii sau a verticalitatii altora, cum poate fi ea privita? In loc sa ne departajam de strambatura unor strambi, sa delimitam raul, ei se unesc pentru a crea o confuzie si mai mare. Intrebati de ce, afirma cu seninatate ca " strambatura unora nu mai are importanta daca prin aceasta unire va fi dat jos Traian Basescu si regimul sau".

Sau cum sa te gandesti ca un partid ca PDL ce afirma ca a inceput o campanie de curatenie sociala si institutionala nu doreste delimitarea sau suspendarea, fie ea si temporara, de persoanele cercetate pentru actiuni strambe? Sub prezumptia de nevinovatie, dupa confruntarea cu legea, dovedind ca sunt drepte, acestea pot reveni in partid, fara a afecta imaginea partidului si fara a se banui ca se folosesc de influenta PDL-ului asupra actului de justitie.

In aceste situatii date, privind la acesti strambi care ne conduc, suparati ca le arati lipsa de verticalitate, in timp ce dreptii tac, iar viitorii strambi ne acapareaza ecranele TV-ului si viata, ce sanse avem de curatenie? De ce? Pai uitati-va in jur la cum arata tara, la cat de tristi si gri sunt oamenii intalniti pe strada, uitati-va la noi ce am ajuns si cum nu stim incotro ne indreptam.