Intr-un articol in care postam un film despre inconstienta rutiera care omoara, spuneam ca exista greseli care au urmari din cele mai grave, dar si greseli marunte, din care invatam.

Care este diferenta dintre cele doua? Unde este limita?

Sa luam exemplul unui medic: pentru a fi foarte bun chirurg, un medic, pe langa cunostintele teoretice din studiul cartilor, are nevoie de practica.

Sistemul care exista si este acceptat arata ca o scara: studentul asista mai intai la o operatie, apoi face operatii pe cadavre, urmeaza o etapa in care face o incizie sau o mica interventie in timpul unei operatii mai mult sau mai putin complexe, devine medic. Apoi opereaza in colectiv, cu alti medici cu experienta, devine specialist. Poate pe la 40-50 de ani va conduce o operatie complexa si/sau va ajunge mentor, la randul sau.mentor

Alte cazuri: scoala de soferi se face sub indrumarea instructorului,  elevii invata sa scrie si sa citeasca sub indrumarea unui dascal, copiii invata "cei 7 ani de acasa" de la parinti

Dar si in viata de zi cu zi, in afaceri, la slujba, in relatia cu cei dragi, in alegerea drumului in viata sau a unei profesii, TREBUIE sa fim consiliati.

O zicala spune ca: "atunci cand elevul este pregatit apare si profesorul". Si cred in asta, pentru ca mi s-a intamplat.

Intotdeauna avem nevoie de un mentor. Tu ai unul? Ce relatie ai cu el? Cine este si cat este de competent? Exista o relatie directa intre mentor si calitatea elevului? Ce rol are consilierea dupa ce s-a incheiat o perioada de "antrenorat"? Cand ceri o consiliere, cauti ce vrei sa auzi sau ce trebuie facut (schimbat)? Ce rol are orgoliul personal in mentoring? Este importanta implicarea emotionala si construirea de relatii corecte? Esti un mentor? Pentru cine? Ce competenta ai pentru a "antrena" pe cineva?

Intrebari. Foarte multe intrebari la care, daca le gasim raspunsul corect, putem face o diferenta majora in viata noastra si a celor din jur.