Calea Dreapta

Anul trecut, dupa ce a simtit ca lungirea mandatului lui Emil Boc face rau PDL-ului si aliatilor sai, simtind probabil ca USL nu mai are rabdare si tatonarile pentru ruperea echilibrului fortelor la guvernare au sorti de izbanda, Traian Basescu numea un nou premier, pe Mihai Razvan Ungureanu.

Nefiind membru PDL, dar cu o mare cota de popularitate, MRU a fost un semnal ca PDL nu are alternative credibile pentru aceasta functie, astfel incat reformele incepute dar comunicate prost sa poata fi continuate. Scriam atunci ca, in fapt, Traian Basescu a introdus in lupta rezervele: ministrii gen Boghicevici, Dragoi sau Fuia nefiind nume cu importanta in PDL si fara o sustinere politica majora. Astfel ca inevitabilul s-a intamplat si in scurt timp guvernul a cazut la o motiune simpla, iar ceea ce a urmat a adus mari beneficii USL-ului si deservicii dreptei.

Anul acesta Traian Basescu a mai facut o mutare. Dupa Conventia Extraordinara a PDL, probabil dator sa o sustina pe Elena Udrea si sa raspunda lui Blaga cel ce l-a tradat anul trecut de trei ori – o data la caderea guvernului MRU, a doua oara la referendum si a treia oara prin blatul de la alegerile parlamentare -, presedintele anunta o ruptura definitiva nu fata de Blaga ci, asa cum stim, fata de PDL. Ca sa fie si mai evidenta optiunea sa, Traian Basescu trimitea alt om cu o credibilitate mare, dar tot o rezerva, pe Cristian Diaconescu, sa anunte infiintarea Fundatiei Miscarea Populara. Un gest care se adreseaza mai mult celor ce nu stiu diferenta dintre o fundatie si un partid si s-ar grabi, asa cum unii au facut-o, sa plece din PDL. Numai ca nici Elena Udrea si grupul sau, nici Monica Macovei si grupul reformistilor nu au facut pasul in exterior.

De ce?

Pentru ca FMP (Fundatia Miscarea Populara) nu se adreseaza lor. Acest ONG e doar o transee sapata in jurul PDL in care sa intre cei care sunt dezamagiti de Blaga. Ca multe altele. De fapt nici ONG nu este pentru ca inca nu sunt facute toate formalitatile legale. Despre partid, MP poate deveni unul poate pe la anul daca ne raportam la modul cum o alta „Alba ca Zapada”, Noua Republica, a devenit formatiune politica cu acte in regula. Spus altfel, FMP e doar fumul alb scos pe cosul de la Cotroceni dupa ce Mircea Toader anunta pe 23 martie 2013 la conventie „Habemus Blagam”.

Poate si pentru ca in PDL apele nu s-au limpezit definitiv. Monica Macovei a mai primit lovituri sub centura si cand a fost schimbata de la Ministerul Justitiei pe timpul guvernarii Tariceanu, ca sa nu mai vorbesc de Comisia Macovei din toamna anului trecut, de pe timpul defunctului ARD. Insa nu a plecat niciodata, nici ea nici Cristian Preda, amandoi membri fondatori ai ICCD-ului care asta vara promitea relansarea dreptei printr-o uniune la care s-au anuntat si PDL, NR, PNTCD si FCD. Ori singura uniune politica certa este Alianta D.A. construita de Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu.

Iar aici am sa ma opresc putin pentru ca ceea ce a facut MRU e mult mai consistent si mai de admirat daca ne raportam la fapte si nu la declaratii si intentii, fie ele pozitive.

Pe 6 iulie 2012, cand Parlamentul Romaniei majoritar USL il demitea pe Traian Basescu, pe strada Cobalcescu avea loc Sedinta de constituire a ICCD si Conferinta de presa. Stiu asta pentru ca am fost acolo. In sala erau Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Razvan Ungureanu si Ioan Stanomir, membrii fondatori ai ICCD dar si Gabriel Biris, prietenii de la IMPRES Cluj, noi, pe atunci de la Respublica Timisoara, Vlad Dumitru de la Galati si unii parlamentari sau membri PDL.

Au urmat intalnirile prin tara ale lui MRU cu simpatizantii ICCD la care putini din cei prezenti pe 6 iulie au participat. Ulterior s-a ales preluarea Fortei Civice si ceea ce a facut MRU se poate vedea astazi: o alianta, un partid cu parlamentari, structuri si actiuni politice vizibile.

Si revin: pe de o parte aceeasi promisiune de reconstructie a dreptei cu Miscarea Populara, avand numitor comun familia Basescu, vehiculata inca din 2011 si, pe de alta parte, ICCD, Forta Civica si Alianta DA avandu-l numitor comun pe MRU. O promisiune versus trei realitati politice perfect functionale.

Fara a pune in antiteza si fara a crede ca acest articol este „wishfull thinking”, de ce as da crezare FMP cu rezerva Cristian Diaconescu mai mare decat FC si ADA cu numitorul MRU? A dezamagit MRU pana acum? Nu, si cine il cunoaste bine stie ca este un politician pragmatic dar bine intentionat. Si de viitor. Ca a depasit statutul de rezerva, fiind un jucator politic ce poate juca in prima liga europeana.

Atentie! Nu doresc o contrapunere, o antiteza Traian Basescu – MRU. Sunt oameni diferiti, in momente diferite, in pozitii diferite. Nu ar avea niciun rost. Doresc doar sa va ofer o alta optiune, sa puteti vedea si altceva fata de ce vehiculeaza presa de sambata incoace. Sa explic de ce eu, cetatean care, neafiliat politic, ii aparam pe presedinte si statul de drept asta vara in Piata Operei, care am participat la nasterea ICCD şi ulterior, ca afiliat politic, la nasterea FC si a Aliantei DA, nu pot da curs invitatiei FMP.

Pot insa sa ii rog pe Mihai Razvan Ungureanu, pe Ioan Stanomir, pe Monica Macovei sau Cristian Preda sa invite in ICCD pe cei care empatizeaza acum cu Fundatia Miscarea Populara. Iar pentru cei ce doresc o implicare politica sa ii rog pe Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu sa-i invite in Alianta DA. Ar fi un act de unificare a dreptei, cu un numitor politic evident, MRU, la care, dupa incheierea mandatului, poate sa contribuie si Traian Basescu. E chiar indicat, lasand orgoliile la o parte, pentru ca actualul presedinte are foarta multa experienta si si-a demonstrat optiunile proeuropene, prodemocratice si subordonarea activitatii sale intereselor statului roman, mergand pe calea dreapta.

La fel cum spunem si actionam si noi, MeReU pe Calea Dreapta!