Motto: "Dacă statul este incapabil să-şi protejeze resursele, este treaba statului. Omul de afaceri încearcă. Este treaba statului să-l prindă şi să-l lege. Întăriţi-vă statul!"

Sorin Ovidiu Vantu

Este campanie electorala, ce-i drept, dar la sfarsit. O campanie plina de zoaie, cu oameni partinici care acum incep sa se spele in public, daca ma uit la o emisiune la Realitatea TV in care sunt 2 ziaristi basescieni si 7 mogulieni, fie ziaristi fie oengisti. Cum vorbeste un ziarist basescian, cum se ridica cate unul, care a tacut, ce-i drept 10 minute – o fac pe rand -, si-l intrerupe, in stilul caracteristic. Apoi intreaba senini (a se citi senili): "Care este problema?" O campanie electorala cu o facatura de film si multa manipulare. Un joc care a vrut sa ascunda un Mircea Geoana fricos de intalniri electorale, cum a mai facut-o in 2004, prin mismasuri ordinare.

 

Fara sa jignesc corpul diplomatilor, nu pot sa nu amintesc o gluma cazona pe care am citit-o in Evenimentul zilei:

"Parasutismul a fost si ramane o arma pe cat de periculoasa, pe atat de apreciata de cei care si-au satisfacut stagiul militar obligatoriu aici. Dar nu toti cei alesi s-au dovedit si potriviti pentru salturile de la inaltime.

Cei care nu aveau curajul sa sara erau denumiti „ambasadori”, pentru ca se intorceau la sol la bordul avionului, de parca ar fi fost doar in plimbare!”, isi aminteste Mihai de perioada petrecuti intre 1984 si 1986 la unitatea militara 01847, de la Buzau.

Asa ca frica lui Mircea Geoana poate avea o justificare. Sau mai multe.

Spuneam ca este inca campanie. Fara sa ma fac aparatorul nimanui, raman cateva lucruri care trebuiesc lamurite, puse in rucsacul presedintelui, dar si niste fapte care sunt de domeniul paranormalului, cum ar fi atitudinea TVR fata de Presedintele in exercitiu al unei tari membra UE sau actiunea comunistoida a stafului de campanie a lui Mircea Geoana de a folosi baza de date a armatei in folos personal, ceea ce inseamna O BRESA DE SECURITATE LA NIVEL NATO.

MITURI:

1. Flota.

Dosarul "Flota", a "debutat" in 2003 si are ca obiect stabilirea modului in care CNM Petromin a fost prejudiciata prin vanzarea, in perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, in special mineraliere de mare capacitate. mai multe informatii

Pana acum nu s-a demonstrat vina lui Traian Basescu in legatura cu acest subiect, desi s-a pus la dispozitia organelor de urmarire penala chiar si cand beneficia de imunitate parlamentara, procurorii DNA eliberand decizia de nevinovatie a lui Traian Basescu.

hayssam iliescu2. Omar Hayssam si rapirea jurnalistilor

O tema de campanie electorala in care s-a incercat alaturarea lui Traian Basescu de Omar Hayssam prin doua teme:

– presupusa disparitie a 4 milioane de dolari dintr-o suma de 14 milioane ce se afirma ca a fost platita rapitorilor pentru rascumpararea jurnalistilor romani si a lui Mohammad Munaf,

– implicarea presedintelui in fuga acestuia din Romania.

Mitul a fost introdus cu multe semne de intrebare, atat prin alipirea denumirii "PROFESORUL" lui Traian Basescu (desi este un termen atribuit mai degraba lui Virgil Magureanu, fostul sef al SRI), cat si printr-o lansare de carte a unui fost procuror DNA Ciprian Nastasiu si a unui scriitor controversat in prisma relatiei cu securitatea, Victor Gaetan.

In principiu subiectul este sensibil, atat pentru ca se intra pe teritoriul terorismului international, al serviciilor secrete, al justitiei, dar si cu implicatii politice, Hayssam fiind un apropiat al PSD si al lui Ion Iliescu.

Nici in acest mit nu s-a putut proba nimic.

3. Fratele lui Traian Basescu si traficul de munitie

O "bomba de presa" anuntata de Sorin Rosca Stanescu pe blogul lui, mediatizata intens si demonstrata ca fiind doar o incercare de implicare a lui Traian Basescu intr-o zona a banilor murdari, a traficului de influenta, a industriei de armament. In schimb a iesit la iveala "salariul nesimtit" al cumnatului lui Mircea Geoana, Ionut Costea, numit la conducerea bancii de stat EXIMBANK.

Cert este ca exista o urmarire penala pe numele lui Aurel Cazacu, unul din apropiatii lui Mircea Basescu, insa nicio referire la implicarea lui Traian Basescu in acest caz, asa cum anunta Sorin Rosca Stanescu.

4. Mitul dictatorului

Poate cel mai ciudat si vehiculat, i se datoreaza din cauza implicarii lui Traian Basescu in viata politica, el declarand ca este un Presedinte – jucator. Mai mult, au fost legate mai rau sau mai bine intentionat, cateva fapte ale presedintelui care pot merge de la jignirea reporterului Antena 1, Andreea Pana, proces pierdut de Basescu, pana la filmul cu lovirea copilului la mitingul din 2004 de la Ploiesti.

Acest mit a fost cel mai bine demontat de catre Theophyle, pe blogul sau Politeia, aici, aici, aici si aici.

Basescu Bush5. Izolarea internationala a lui Basescu

Acest mit a fost lansat prima oara de Cornel Nistorescu in Cotidianul si dorea sa prezinte o imagine in care Traian Basescu nu este dorit de catre "cancelariile internationale", ocolit de vizitele acestora si ca actiunile sale nu au ecou international.

El a fost demontat cu ocazia Summitului NATO de la Bucuresti, in care s-a elaborat Declaratia de la Bucuresti si cu ocazia caruia Traian Basescu a avut intalniri cu sefii de stat, inclusiv cu George Bush, fostul presedinte al SUA. Dar cea mai importanta actiune a lui Traian Basescu si a guvernului Emil Boc este numirea lui Dacian Ciolos ca si comisar al UE pentru agricultura, un portofoliu european extrem de important si care gestioneaza fonduri importante.

Acestea sunt cele mai importante mituri legate de numele lui Traian Basescu, un personaj pitoresc, un om care nu este nici pe departe perfect, care are o multime de defecte, dar care are marea calitate ca a initiat reforma statului roman, intr-un punct in care ruptura dintre stat si populatie este critica.