Crez politic

Pentru ca raul sa triumfe in vremuri de criza, e suficient ca oamenii buni sa stea deoparte si sa nu faca nimic.

Sunt cuvintele unui politician si carturar care, la marginea Europei apusene, si-a slujit tara cu devotament si ardoare. Vremurile de criza despre care vorbea Edmund Burke sunt si vremurile noastre.

In 1989, Romania a doborat tirania comunista si a primit darul libertatii prin sacrificiu. Sa ne amintim: nu nomenclaturistii, nu smecherii sau cocalarii au daramat dictatura – ci oamenii liberi, vrednici, demni si buni. La Timisoara, Bucuresti, Arad, Sibiu, Brasov sau Cluj — cateva inimi curajoase au facut diferenta pentru alte 23milioane de suflete.

Romania are nevoie si astazi de idealistii pragmatici care refuza transformarea tarii intr-un paradis al mediocritatii.

Sunt milioane de cetateni care au iesit din saracie si deznadejde prin munca si solidaritate.

Sunt milioane de romani care vor sa dea tarii un alt viitor: nici colonie economica, nici insula ocolita de marele capital.

Sunt milioane de cetateni care stiu ca Romania nu e o cauza pierduta. Ei desfid impostura televiziunilor si cinismul politicienilor care seamana doar zgomot, intrigi, ura sau descurajare.

Romanii de buna credinta apartin unei natiuni care si-a luat destinul in propriile maini.

Romanii de buna credinta sunt demni de istoria natiunii lor. Ei nu cersesc privilegii, ci isi castiga singuri painea.

Romanii de buna credinta stiu ca suntem o tara protejata de cea mai puternica alianta militara si ca apartinem unui foarte ravnit spatiu de cultura si civilizatie euro-atlantica. Sansa e de partea noastra.

Zestrea Romaniei de maine se poate imbogati cu optimism, viziune, competenta institutionala si, mai ales, caractere.

Lumea se schimba si romanii au nevoie de o Noua Republica: nu republica socialista a lui Gheorghiu-Dej, nici republica lui Ion Iliescu & Antonie Iorgovan. O Noua Republica a romanilor de pretutindeni.

Miscarea prinde radacini

Vom recunoaste primatul cetatenilor si al comunitatilor. Nu vom permite acumularea datoriilor pe umerii viitoarelor generatii.

Un Stat modern care sprijina participarea cetatenilor la procesele democratice.

Un Stat care nu dispretuieste cetatenii din diaspora.

Un Stat in care votul la referendum devine lege, nu tocmeala.

Un Stat care rasplateste meritul si munca, nu lenea si hotia.

O Noua Republica pentru cetateni liberi.

Libertatea politica – adica puterea de-a spune adevarul oricarei puteri oligarhice.

Libertatea civica de-a intreprinde orice actiune in interesul comunitatii.

Libertatea economica a liberei intreprinderi, fara excesele controlului birocratic din partea statului. Libertatea religioasa, de-a proclama crezul nobil al inaintasilor.

O Noua Republica se sprijina pe o Constitutie a libertatii. Aceasta cere alt leadership: oameni care n-au colaborat cu vechile structuri de partid; oameni care nu si-au negociat demnitatea servind batrana Securitate; oameni care au iesit din saracie prin propriile puteri.

Noul si vechiul, asadar, aduse laolalta: intelepciunea traditiei (care ne invata pretul libertatii) dialogind cu inteligenta modernitatii (care ne-a scos din saracie).

Ca oameni, murim singuri si ne salvam impreuna. Ca natiune, dainuim doar oferind un raspuns robust provocarilor istoriei. Europa trece printr-o criza institutionala fara precedent.

Romania merita lideri capabili sa depaseasca nivelul parohial al unor discutii despre supravietuire.

Romania de maine are nevoie de valori, institutii și caractere. Totul incepe cu oamenii de calitate. Sa ne miscam, sa-i cautam si sa-i sprijinim.

Stand deoparte nu vom face nimic.

Innoirea dreptei nu e un capriciu, nici o iluzie: e o necesitate.

Mihail Neamtu

contact@nouarepublica.ro
www.nouarepublica.ro

Septembrie 2011

DESCARCA DOCUMENTUL IN FORMAT .pdf