caine

De ceva timp practic Aikkido emotional. Pentru asta, vizionez 10 minute postul Realitatea TV si caut interesele din spatele vorbelor "avocatilor" de pe statele de plata ale lui Vantu. Cum manipularea este evidenta, un om normal ar trebui sa se enerveze din mai multe considerente: primo pentru ca tonomatele ne cred prosti, secundo pentru ca am permis unor astfel de specimene sa se erijeze in modele sociale si formatori de opinie si tertio pentru ca isi apara sursa de venit, Vantu, mai mult decat respectarea deontologiei profesionale. Exercitiul de aikkido emotional este tocmai acesta, de a nu permite emotiei sa te lovesca in plex si a o redirectiona, departe de tine.

 

Ieri, unul din invitati a fost Nicu Banicioiu, un parvenit din TSD-ul neocomunist al lui Iliescu si Ponta. Tipul se revolta ca nu iese lumea in strada, ca sindicatele nu-i mai pot lua pe oameni din fata televizorului si sa-i aduca in fata Palatului Victoria sau, si mai bine, la Palatul Cotroceni. Adica acolo unde sa-i intarate cine trebuie, cu ceva "violente de strada" asa cum au mai incercat rupand barajele fortelor de ordine si incercand intrarea la Cotroceni atunci cand s-a propus scaderea pensiilor cu 15%.

 

Dincolo de nemultumirea individului un adevar a fost totusi spus: nu in directia pe care o doreste banicioiul social si nedemocrat ci intr-o cu totul alta directie. Nu ne doare suficient de tare. Gradul de toleranta al romanilor este destul de mare si inca mai poate creste: suntem toleranti la coruptie, la mizerie, la frauda, la manipulare, la scaderea veniturilor, la manele, la nesimtire …

 

Adica ne doare dar nu suficient de tare incat sa incepem sa schimbam ceea ce nu ne place in jurul nostru: sa scapam de gunoiul de pe strada si de la televizor, sa ne alegem cu grija politicianul care ne reprezinta colegiul la alegerile uninominale, sa nu mai permitem celui care doreste un PUD pe care sa faca un bloc de 10 etaje langa casa sau biserica noastra sa incalce regulile urbanistice si sa obtina aprobarea acestuia si obtinerea autorizatiei de constructie pentru ca noi nu am atacat acel plan de urbanism aflat de un an pe site-ul primariei, sa nu mai permitem inceperea cursurilor de invatamant in conditii mizerabile, pastrand ceea ce s-a facut anterior dar si verificand cu ceva timp inainte la scoala modul cum arata aceasta, putand sa ne sacrificam o zi cu prietenii si sa dam cu vopsea si cu mopul acolo unde este nevoie in loc sa artam cu degetul…

 

Putem, daca dorim, sa schimbam Romania: au facut-o altii cu tara lor si o putem face si noi. Luati exemplu numai de la miscarea "Let's do it, Romania!" care isi propune sa faca curatenie intr-o zi, pe 25 septembrie, si sa elimine gropile de gunoi identificate. Adica 5338 de mormane de mizerie pe care le puteti gasi aici. Sigur este una si langa locuinta ta si ai participat la formarea ei. Dar vei participa? Poate ca da sau poate ca nu te doare atat de tare, nu?

 

Ca sa fiu mai explicit am sa apelez la o povestioara cu talc pe care am auzit-o de la un om de afaceri:

 

Un batran cowboy statea la soare, in Arizona, pe prispa casei sale. Era o toamna tarzie si vremea era destul de frumoasa. Se merita sa te bucuri de ultimele raze de soare ale sfarsitului de toamna. Langa batran, intinsi pe jos, stateau trei caini, din care unul, aflat si el la a doua tinerete, urla cam la cateva minute. Pe batranul cowboy, fiind tare de urechi, nu-l deranjau urletele cainelui sau, chiar daca si ceilalti doi caini il imitau din cand in cand.

 

Un comis voiajor se opreste in fata casei batranului si cei doi caini mai tineri se ridica si il intampina pe noul sosit, dand din coada. Al treilea ramane intins pe jos si continua sa urle ca pana acum. Nedumerit, comis-voiajorul il intreaba pe batranul cowboy:

 

– Ce a patit acest caine?

– Sta pe un cui si il doare, zise proprietarul casei.

– Si de ce nu se ridica sa se mute mai incolo? intreaba comis-voiajorul.

– Pentru ca nu-l doare suficient de tare.

 

Asa ca inceteaza sa te mai vaiti: nu-ti place viata pe care o duci, tara in care stai, drumurile proaste, politicienii corupti, birocratia, frauda sau doar te-ai saturat de sefi, de soacra, de o nevasta ce nu te intelege, de un partener de afaceri care-ti mananca banii… si nu ai facut nimic? Inseamna ca nu te deranjeaza suficient de tare!