Motto: „Actorii sunt foarte fericiti: ei au o glorie fara responsabilitate”

Alfred de Vigny

 facturaTrebuie clarificata pozitia din care scriu acest articol: dupa 20 de ani in care am fost bugetar, cu o sotie care este profesoara de matematica si cu un venit de 1500 lei impartit la 4 persoane venit ce va scadea la 1300 lei de la 1 iunie. Pentru ca am crezut in spusele unor oameni inca din 2003, am decis sa-mi deschid propria afacere la care nu am renuntat in aceste vremuri tulburi si pe care, uneori, am sustinut-o din venituri proprii. Toate pentru a schimba ceea ce cred ca trebuie facut de catre toti cei care au inteles ca nicio slujba nu mai este sigura si ca este mai bine sa-mi castig libertatea financiara decat sa astept de la stat „sa mi se dea”.

Situatia in care ne aflam acum nu este un efect al ultimelor luni ci, asa cum scriam intr-un articol, esecul liberal de a forma artificial o clasa de mijloc, concomitent cu acordarea unor privilegii banesti unor persoane aducatoare de voturi, denumita „clientela politica”. Simplificand, vina este exclusiv a politicienilor pentru ca ei au creat cadrul legislativ care a dus la aceste derapaje, de altfel legale, pentru ca au alimentat acea clientela politica de care vorbeam anterior si pentru ca, acum in situatia creata, se gandesc tot la voturi prin declaratii populiste si aparitii la tv in spatele carora stim ca nici in cot nu-i doare de cei carora afirma ca le sustin drepturile.

Cifrele lui Basescu

In declaratia de presa de aseara, presedintele Traian Basescu arata situatia delicata in care ne aflam, folosindu-se de cifre, astfel:

– 27% din buget sunt cheltuieli cu salariile;

– 36% reprezinta cheltuieli sociale;

– 3 % sunt contributii asumate care merg catre UE;

– 33% cheltuieli de functionare.

Fara a se face reducerile anuntate, Romania va avea un deficit de 9,1% la finalul acestui an ceea ce, inmultit cu 1,3 miliarde de euro cat reprezinta un punt procentual, reprezinta 11,7 miliarde de euro, suma pe care trebuie sa o imprumutam. Iar mentinerea acestei situatii inca 2 ani ar duce la o datorie ce ar insemna 67% din PIB, ceea ce reprezinta pierderea suveranitatii economice a Romaniei, intrand in aceeasi situatie cu care se confrunta Grecia azi.

Reducerea cheltuielilor cu salariile cu 25% si a cheltuielilor cu pensiile cu 15% determina un deficit mai mic, de 6,8%, adica 8 miliarde de euro imprumut, respectiv o reducere cu 3,7 miliarde euro a datoriei ce urma sa fie contractata. Cu alte doua specificatii: daca nu se face reducerea anuntata, FMI-ul nu ne-ar mai da bani ceea ce reprezinta o iesire a Romaniei pe piata de capital externa cu dobanzi mai mari si cu un rating de tara la care vor umbla agentiile de profil, in sensul scaderii acestuia. Iar a doua specificatie este exemplul dat de Spania care nu a putut atrage niciun euro intr-o emisiune de bonduri la dobanzi care ar fi avut dobanzi apropiate de un acord cu FMI.

O decizie de 3,7 miliarde de euro

Televiziunile antinationale cauta acum exemple care sa produca emotie in piata si sa intoarca populatia asupra guvernului care va lua aceasta decizie. Ce nu se spune este ca majorarea de TVA si de impozit pe venit sau pe profit va duce la o inflatie comparabila cu ce am trait prin anii 1990-1994, ceea ce ar duce la o reducere a veniturilor cu mult mai mare pentru pensionar fata de 15%. Calculele pot arata ca se pierde mai mult fara aceasta decizie de reducere a cheltuielilor bugetare, insa pericolul vine de la ce nu se poate calcula si care reprezinta reactia pietei la varianta majorarilor de TVA si de impozite:

– daca tot ce primeste un pensionar intra in consum, o majorare a TVA cu 5 % duce automat la pierderea a 5% din pensia de acum, la care se adauga inca 4 procente la impozit, deci o pierdere de minim 9%, indiferent de decizia care se va lua astazi, cu conditia aprovizionarii direct de la sursa;

– cum inflatia nu tine doar de matematica, cresterea TVA si a impozitelor va duce la majorari mai mari de 9%, direct proportional cu numarul de intermediari necesari ca produsul sa ajunga la beneficiar. Deci majorarea ar fi mai mare de 15%, fara doar si poate;

– cum exista un intreg lant de cheltuieli (exemplu: transport, chirie, salarii, combustibil, utilitati), fiecare taxate independent, majorarea va fi poate echivalenta cu suma acestora, cu consecinte catastrofale.

Mai mult, disparitia multor afaceri din cauza majorarilor de taxe si impozite va crea un mediu neconcurential, de monopol, cauza a unor eventuale majorari de preturi. Asta pentru ca lipsesc acele parghii de control, precum si gradul mare de reatiune a pietei din Romania, miscandu-se un bulgare de zapada care, o data plecat la vale, poate produce efecte nebanuite din care doar unii vor avea de castigat. Acei unii care vor avea banii si care fac demersuri de a-i aduce in tara acum.

Plata facturii

Dincolo de toate durerile pricinuite de aceste reduceri, trebuie sa stim ca factura trebuie platita. Din emisiunile lui Radu Moraru reiese ca politicienii nu vor sa o plateasca. Nici bugetarii nu vor, amenintand cu greve generale sau in lant. Pensionarii nu vor nici ei si sunt „aparati” mediatic de aceeasi politicieni care nu renunta la drepturi. Singurii care au platit pana acum sunt somerii, si, fara a face discriminari, cum acestia provin in marea majoritate din sectorul privat, raman singurii platitori de pana acum. Iar marirea TVA si a impozitelor va trimite din nou factura la mediul privat, ceea ce este imposibil.

E ca in fabula cu Gasca cu ouale de aur, omarand gasca ca nu da mai multe oua dacat poate. Ceea ce este prostie, este lene, este rea vointa. Si daca nu credeti, uitati-va mai atent la raspunsurile pe care le dau cei mai multi bugetari intrebati cine plateste factura crizei: „nu este treaba mea„, „nu ma intereseaza„, „este datoria statului„. Pai atunci lasati statul sa-si faca datoria de a extirpa cancerul care ne ameninta viitorul, veniturile si libertatea.