Ieri, la o zi distanta de 1 aprilie – Ziua Pacalelilor, televiziunile ne-au mai dat o proba de „gura casca” tinandu-ne lipiţi de televizoare pentru un nou episod din seria „Ponta Magnificul”. Plagiatorul Sef spalat de Ecaterina Andronescu si de grajdanii USL pentru a-i minimiza premierului furtul intelectual era ieri chiar speranta dreptei „basesciene”, acestia dorind-o pe doamna procuror Kovesi la sefia DNA.

Daca ieri parea ca Ponta s-a razgandit si ca nici nu a aparut prea afectat de asta, azi s-a razgandit din nou, probabil intr-un alt context, in raportul cost – beneficiu intrand alte valori care conteaza acum pentru Victor Ponta, propunandu-i pe Kovesi si Nitu la sefia parchetelor.

OMUL PROVIDENTIAL

Asadar pe capul de afis la televiziuni au fost ieri trei nume: doua providentiale, care ar salva statul de drept si ce credem noi ca mai poate fi salvat de sub jugul Grupului Infractional Organizat GRIVCO, respectiv Daniel Morar si Codruta Kovesi, iar al treilea, tanara speranta, razgandacul Ponta, cel care ar statuta numirea doamnei Kovesi, – extensia de pana acum a lui Daniel Morar si a Monicai Macovei in lupta contra infractionalitatii din zona „gulerelor albe” -, in fruntea DNA.

Trei personaje diferite, in care cei mai multi telespectatori „de dreapta” au investit sperante si simbolistica dar care, la finalul unei zile de show televizat, au trimis niste dezamagiti la culcare. Caci ziua de ieri s-a sfarsit fara a aduce nimic nou.

Cei care mai cred in „omul providential” si-au mai invatat,  astfel o lectie. Aceea ca sunt cimitirele pline de oameni cu potential, insa sistemele certe, procedurile de numire, de vot sau orice alte reguli care dau voie, transparent, oricui, sa acceada intr-o pozitie, sunt mult mai importante. Este, oare, Codruta Kovesi OMUL PROVIDENTIAL pentru DNA si lupta anticoruptie? De ce ar fi ea sustinuta de cineva ca Ponta, prieten cu Dragnea – cel anchetat si judecat pentru fraude electorale -, ori alti puscariabili din USL? Poate fi Kovesi o optiune cand prestatia demna si corecta a procurorilor de caz in instante poate duce la arestari si la sentinte cu executare? Ar face Ponta, cu cateva zile inainte de Congresul PSD greseala de a-si ameninta unii din apropiatii sai precum Dragnea? Cu ce castig?

Si, ca sa revin la doamna Kovesi, discutiile pe care le-am avut in timpul campaniei electorale din decembrie 2012 cu domnul Teodor Maries, despre dosarele revolutiei si alte aspecte ce tin de pozitia doamnei procuror sunt destul de edificatoare pentru oricine care ar auzi argumentele expuse. Chiar o postare de ieri de pe Facebook a lui Cristian Ghinea atragea atentia asupra numirii Codrutei Kovesi la DNA:

„… Dacă A3 o atacă, nu înseamnă că e o lumină a anti-corupţiei. Nu înţeleg brusca amorezare de Koveşi. A beneficiat mai degrabă nemeritat de faptul că lumea a asociat-o cu Morar. Altfel, PG a rămas în mare măsură la fel sub ea. Nu toată lumea selectată de Macovei a confirmat, era şi imposibil, orice om de HR îţi poate spune. Ce facem acum e să scoatem din sistem pe cel mai bun om selectat de Macovei (Morar) şi să punem în frunte o alegere mediocră făcută de Macovei (Koveşi).

Presa ar trebui să întrebe de ce dosarele parlamentarilor au zăcut la PG ani de zile, până a venit Morar în locul lui Koveşi şi a întors NUP-urile iniţiale.

Are meritul de a fi lăsat DNA în pace. Dar cu Morar acolo nici nu prea avea de ales. Asta o califică să conducă DNA? De ce? Asta se cere explicat, ar trebui să aşteptăm explicaţii de la Ponta – simplul fapt că se enervează A3 ar trebui să ne lase reci.”

In plus, luată la pachet cu Tiberiu Niţu, numirea de azi nu ar onora-o, nu? Atunci de ce ar accepta?

Al doilea OM PROVIDENTIAL, Victor Ponta e razgandacul emblematic pentru USL. Dupa ce ieri spunea ca indiferent de ce spune CSM ii va propune pe cei doi, ulterior, la iesirea de la CSM razgandindu-se, acum anunta ca i-a numit pe Kovesi si Nitu la sefia celor doua parchete. Ce intoarcere de situatie, ce tensiune, cata adrenalina televizata, nu?

Felicitari regizorului care a scris dramoleta, in timp ce laptele se varsa pe camp, in timp ce Mechel se anunta in insolventa si in timp ce mai trebuiesc dati afara 300000 de bugetari. Vorba lui Turcescu: „Ponta, guvernam si noi ceva?”

Al treilea OM PROVIDENTIAL, Daniel Morar e de fapt omul care conteaza, din punctul meu de vedere, cel mai mult din aceasta tripleta. A spus-o si la CSM si in emisiunile de la TV de aseara: DNA-ul si sistemul juridic, in general, trebuie sa-si promoveze oamenii din interior. Ar trebui sa conteze procedurile de promovare la conducerea acestor institutii si nu interventiile in justitie ale politicienilor.

Ma intorc la ce mai spunea Cristian Ghinea ieri:

„Dan Tapalagă greşeşte aici – nu suntem radicali dacă cerem criterii transparente de competenţă. E vorba şi de precedent. Dacă ne obişnuim că procurorii sunt numiţi pe deal-uri politice, fără nici un fel de competiţie, e vai de capul nostru. Macovei a făcut selecţie cu anunţuri la ziar şi cu comisie transparentă. În unele cazuri a ieşit foarte bine, în altele mai puţin.

Asta se numeşte competiţie. Şi nu trebuie să renunţăm la ea pentru că s-au înţeles Băsescu cu Ponta.

Ponta are meritul de a rezista talibanilor din USL. Nu e puţin lucru şi e dramatic pentru noi că totul stă în puterea sa de a ţine turbaţii sub control. Dar asta nu înseamnă că regulile trebuie aruncate la coş. Data viitoare când va fi vorba de o numire (adică următoarele 20 de numiri, adjuncţii de peste tot), vor invoca acest precedent: păi, nu aşa se face? Unu de la Băsescu, unu de la Ponta, nu?”

SISTEM si ANTISISTEM

Asadar show televizat cu subiecte fierbinti: ruperea USL, sefia institutiilor din justitie, dosare penale ale unor oameni mici, facuti mari de media, … menite a abate atentia de la adevaratele probleme ce tin de proasta guvernare USL si de la scaderea dramatica in sondaje. Mergeti si vorbiti, daca nu credeti, cu oricine care in decembrie 2012 te batea daca ziceai ceva de rau la adresa lui Ponta. Intrebati-l: Cum s-a schimbat Romania? In bine sau in rau?

Nu asteptati raspunsul dar veti vedea dezamagirea, dezgustul, lehamitea si toata gama de sentimente si stari emotionale de care un dezamagit votant inselat le poate avea. Toate acestea, ajunse in emotional,  arata ca pana la o rabufnire necontrolata nu e decat un pas. Aceasta este pericolul. Pentru ca, in sine, Romania trebuie bine guvernata, nu supusa scandalurilor continue. Populismul USL nu o poate face si nici nu vrea. De aceea isi va salva aparentele cat mai mult posibil. Va numi grajdani de sacrificiu, va minti pe cine mai crede, va salva aparentele facand zgomot ceva mai mare decat al protestatarilor de la Oltchim sau Mechel.

Toate acestea inseamna ANTISISTEM.

Pentru ca SISTEMUL este ce ati vazut ieri la CSM: proceduri de numire. Sansa procurorilor din SISTEM de a accede, dincolo de interferentele politice, la sefia DNA sau a PG. Asta inseamna independenta justitiei, unde politicul are doar rolul formal, nu de ingerinta, ci de confirmare tacita a unei selectii ce a urmat o procedura clara.

Ministrul de justitie initiaza aceste proceduri, in urma vacantarii unui post. Se urmeaza de catre cei in drept pasii selectiei, CSM confirma ca procedurile s-au respectat, asigura ca cel selectat respecta criteriile postului si Presedintele Romaniei, conform aceleiasi proceduri, definitiveaza procesul, emitand decretul de numire.

Acesta ar trebui sa fie SISTEMUL. Asa ar fi corect, o normalitate care asigura ca independenta justitiei este respectata si ca orice cetatean, firma ori investitor din orice parte a globului, beneficiaza de acelasi tratament in fata legii.

Si atunci de ce a nominalizat Ponta pe cei doi astazi? Poate pentru ca exista o intelegere cu Traian Basescu, si atunci e grav daca presedintele negociaza SISTEMUL pe sub masa. Poate si pentru ca Kovesi si Nitu sunt convenabili, iar rezultatele lor de pana acum confirma? Pentru ca se ajunge la un compromis? Iar Grupul Organizat Infractional GRIVCO e multumit astfel, pentru ca cine va crede ca USL se va rupe, cu toate declaratiile liberalilor, se inseala.

Un troc in care SISTEMUL, daca Traian Basescu confirma numirea celor doi procurori numiti, a pierdut. Si, o data cu el, toti ceilalti care mai credem ca Romania mai poate schimba ceva cu actualii politicieni. Grav. Extrem de grav.