spiniMotto: ” Adaptarea  la imprejurari se cheama conformism si conformistul se deosebeste de plosnita doar prin aceea ca ea n-are ratiune”

Petre Tutea

In anii 80, romanii erau cunoscuti ca oameni deschisi: aveau prieteni, faceau vizite, excursii la parinti sambata – duminica, mese la tara, concedii, chefuri, onomastice, orice motiv era suficient pentru a ne vedea si a petrece timpul cu cei apropiati. Dispretuiam omul vestic, rece, inchis, cumpatat, singur.

De atunci si pana acum au aparut doua noi tehnologii cu impact in viata si obiceiurile noastre si care ar fi trebuit sa ne apropie: internetul si telefonia mobila.

In schimb, constatam ca suntem ca vesticii pe care-i dispretuiam acum doua decenii: reci, irascibili, suspiciosi. La orice tendinta de apropiere ne scoatem tepii: suntem suspiciosi, ultrasensibili, nervosi, panicarzi, in garda tot timpul.

Asta cere consum de energie si tensiune nervoasa. Cu atat mai mult cu cat, fiecare din noi suntem amplificatori de stare, dar si tampoane de absorbtie a socurilor. Diferenta este o decizie.

Ce constat insa, este marirea vizibila a numarului oamenilor – arici, atat la telefon, pe internet sau in viata de zi cu zi. Vom fi o lume, o tara, un oras cu oameni arici, iar cine va sti secretul „deschiderii” va crea usor relatii si, implicit, incredere.