Se spune ca pacatul originar, fie ca e vorba de ierarhiile dumnezeiesti (Lucifer a fost izgonit in iad din cauza ei), fie ca e vorba de oameni (tot Lucifer, transformat in sarpe, a convins femeia sa muste din mar), este mandria. Supraevaluarea propriei persoane, punere ei in fata oricarei prioritati, valori sau a altei persoane, egocentrismul, reprezinta un pacat in sine pentru care, mai devreme sau mai tarziu, ceva se pierde: de la promisiunea Paradisului la prietenii trainice, de la includerea intr-un mediu mai bun la relatii de calitate si buna-vedere (opusul orbirii prin narcisism).

Subiectul este Alba ca Zapada, desigur, si principalul ei parinte, Sebastian Lazaroiu. Alungat din raiul guvernarii,  considerat de sustinatorii sai ca avand calibrul lui Zeus dupa ce i-a pus la punct pe Victor Ponta si Crin Antonescu sau a tinut piept unei comisii de munca din Senat ostile, in mare compusa din detractorii oricui nu e fesenist transpartinic si identificat ca si atacator al cordonului electoral ombilical ce leaga pe politicieni de bazinele electorale captive, domnul Lazaroiu se ascunde in anonimat de cateva zile: fara a se sti daca pregateste ceva sau doar isi panseaza ranile, presupunerile lasa loc informatiilor. L-am vazut intr-un scurt interviu pe scarile Ministerului Muncii, dupa ce a predat Sulfinei cheile si stafeta reformarii Sistemului de pomeni electorale, dar a refuzat discutiile despre ce va fi.

Profitand de lipsa de reactie mediatica, prietenii sai de la Politeia i-au aruncat manusa propunandu-i candidatura la Primaria Municipiului Bucuresti intr-un articol scurt si concis, provocator si lamuritor, completat cu 229 de comentarii, unele din ele elocvente pentru ca-l sustin. Alte opinii insa inclina spre Monica Macovei ca o alegere mai buna, uitand ca aceasta nu si-a manifestat inca adeziunea sau simpatia pentru ACZ (nici nu poate inca atata timp cat ea nu exista), uitand ca e membru PDL, uitand poate ca Monica Macovei are in spate o electiune pentru europarlamentare, in timp ce pagina eligibilitatii lui Sebastian Lazaroiu este acum „alba ca zapada”. Mai mult chiar, Monica Macovei are preocupari europene (si nationale) iar o candidatura a sa in fieful smecherilor inradacinati de Lis, Videanu sau Oprescu, ar fi o nuca tare pentru aceasta.

Smecheri am spus? Pai ce replica taioasa a dat domnul Lazaroiu unui Ilie Sarbu nu cred ca a mai primit socrul lui Ponta niciodata: „un popa politician cu sutana de securist„. Sau „hienele” de la Realitatea TV? Sau Aurei Vasile in comisia de munca din Senat? Pare astfel ca domnul Lazaroiu are stomac si nervi pentru a lupta cu acestia si a scormoni musuroiul intereselor transpartinice de la Primaria Capitalei, pastorita de actualul primar si acoperita sub gazonul faradelegilor care-i poate asigura sustinerea in continuare, chiar si fara sprijinul USL. In acest context, candidatura lui Sebastian Lazaroiu la primaria capitalei pare a fi o decizie inteleapta. De ce nu?

Iata cum acest obiectiv (inca neasumat) i se potriveste. Vine de la baza miscarii (acel „grass roots” dorit pentru realizarea masei critice) si va fi o incalzire pentru urmatoarele alegeri, in cazul in care vizeaza functia de Presedinte al Romaniei. Poate ataca la patru capete, doua la primarie si doua la prezidentiale, fara a avea nimic de pierdut. Conditia va fi insa invingerea pacatului primordial al mandriei ca Alba ca Zapada poate mai mult si, impinsa de el, va cuceri rapid Romania. O poate face numai ca miscarea nu are nici forta financiara, nici organizarea necesara, nici experienta si nici sustinerea neconditionata a electoratului roman.

Pana atunci anunt si eu ceea ce Bleen a facut-o pe Blogary, o intalnire a simpatizantilor ACZ la sfarsitul lunii. Sper ca macar atunci intentia sa fie anuntata.

Foto: Maestrul Hultanul (bine ai revenit maestre!)