Unii dintre voi cunosc acest procedeu. In NLP se numeste recadrare si inseamna rearanjarea realitatii asa cum este ea perceputa de catre cineva si incadrarea ei intr-un ansamblu nou.

 

Exercitiu:

 

Asezati palma dreapta in fata ochilor la 25 de cm, cu deschizatura palmei orientata catre fata. Veti vedea clar toate amanuntele, linia vietii si a inimii, degetele, chiar si randurile de celule care formeaza amprentele fiecarui deget. Apoi indepartati palma dreapta la 35-40 de cm si asezati palma stanga, in aceeasi pozitie, cu deschizatura palmei catre fata, la 25 de cm de ochi. Veti vedea ca palma dreapta dispare vederii si va veti focaliza vederea pe amanuntele palmei stangi. Acum luati palma dreapta si puneti-o la ceafa. In planul vederii va ramane doar palma stanga.

 

palmaDe ce acest exercitiu simplu? Pentru ca asta se intampla, in fiecare zi, in mod mai mult sau mai putin inconstient. Daca pe palma dreapta ar sta scris cu pixul lista tuturor prioritatilor voastre, zilnic v-ati orienta catre acestea si ati face in fiecare zi cate ceva in directia atingerii acestora. In momentul in care dati drumul la televizor, o palma vi se aseaza in fata ochilor pe care veti putea citi: Basescu, criza, greva, Vantu, etc.

 

Este distragerea de la ceea ce avem de facut si atragerea catre stari sau actiuni care nu ne sunt caracteristice: altfel, de ce suntem mai neincrezatori in fiecare zi in noi insine si in sansele noastre de a reusi? De ce avem stari de depresie desi, pana la un moment dat, am fost niste invingatori in viata? De ce ne uram vecinul, uneori visceral, pentru ca e altfel? De ce raspundem unora pe bloguri, fie si sub protectia anonimatului, in termeni care nu ne sunt caracteristici, presupunand ca acesta este un nemernic, desi nu-l cunoastem?

 

Si exercitiul ar putea continua: deschideti televizorul pe un canal de stiri. Sa spunem ca subiectul este Vantu (ca tot e actual). Voi stiti despre Vantu ca este inculpat in dosare gen FNI, FNA, BID, etc. La unul din ele a fost condamnat dar nu a executat pedeapsa pe motiv de prescriere. La un alt dosar i s-a dat NUP pentru ca trebuia sa fie pus fata in fata cu o persoana care era decedata si al carei certificat de deces era la dosar dar procurorul s-a facut ca nu stie de exsitenta lui. Iar in altul a primit NUP pe motive medicale. Sunt astfel indicii clare care ne duc la imaginea unui SO Vantu implicat in activitati ilegale. Asta este palma dreapta.

 

Dar la televizor apare, sa zicem, Bogdan Chireac, care va ia palma dreapta, v-o pune la spate si o inlocuieste cu palma stanga:

 

– "Nu discutam acum despre vinovatia sau nevinovatia lui S.O. Vantu. Eu vreau sa atrag atentia asupra implicarii factorului politic in arestarea sa. Legatura cu Traian Basescu si serviciile secrete arata ca ne indreptam catre o dictatura … " veti auzi spunandu-se, chiar daca citatul nu este tocmai exact.

 

De ce se face aceasta "recadrare" a realitatii? Pentru ca SO Vantu devine astfel o victima (desi nu exista nicio dovada a acestei presupuneri) si se pune presiune pe justitia care are sau nu are simpatii sau antipatii fata de presedintele tarii si se poate, astfel, directiona obiectul judecatii acestora, punand in plan secund faptele. Mai multe despre acest subiect puteti citi aici.

 

Chiar SOV a facut o schimbare de palma atunci cand declara televiziunilor, retinut fiind, "As vrea sa-l vad pe Basescu, atunci cand va pierde o batalie, in locul meu". De ce? Pentru ca se introducea in imagine persoana presedintelui Basescu si se induceau doua aspecte:

 

1. retinerea sa era din considerente politice.

2. personajul SOV devenea astfel unul destul de important daca era insusi dusmanul presedintelui, adica nr. 2 sau, de ce nu?, nr. 1 ca importanta in Romania.

 

De aceea este bine ca, fie si acum cand cititi acest articol sa va intrebati: pe ce va focalizati acum? Este palma stanga sau palma dreapta? A cui este palma pe care o priviti acum?

 

Iar eu, fiind sincer cu voi, va pot spune ca acest articol a facut acelasi lucru, recadrand o realitate asa cum am dorit eu sa o vedeti. 🙂