Conform legii o data la patru sau cinci ani esti invitat la magazinul de pantofi sa alegi (pe banii tai, evident) o noua pereche de pantofi pe care o vom purta cu totii in urmatorii ani. Daca vii si alegi mai multe perechi, se considera ca este o infractiune, la fel si sa-i fortezi pe altii sa vina sa aleaga.

Oferta de pantofi 2016

Daca esti dintre cei carora le-a pasat subiectul, anul acesta stii ca am avut de ales, astfel:

  • pantofi rosii, cu gauri (pentru ca trebuie sa ajunga materialul la toata lumea). Se rup usor, dar pot fi cusuti cu sarma sau cu ata alba, pentru ca celor care ii aleg nu prea le pasa: sa fie ceva acolo, sa nu vina altii si sa ii ia de tot si sa se trezeasca desculti.
  • pantofi galbeni care, desi reclama la ei spune ca sunt mai buni pentru piciorul drept decat pentru stangul, ca incurajeaza initiativa de a merge singur, fara ajutor social si ca purtatorii lor sunt mai inteligenti decat ai celor rosii, sunt tot la fel, de proasta calitate, ca si ceilalti. Iar daca le dai jos vopseaua galbejita, la multi dintre ei li se vede rosul pe dedesupt.
  • pantofi albastri, de hipster care salveaza Bucurestiul. Par a fi in urcare ca cerere si purtarea lor poate produce surprize in toamna la alegerea modei in parlament.
  • pantofi verzi, care nu prea se asorteaza cu rosul, galbenul si albastrul de la banduliera nationala, ci mai degraba cu hainele de sarbatoare ale vecinilor de la vest. Pe astia nu prea ii poarta majoritatea, desi sunt la moda prin zona (nu prea) impadurita din centrul tarii.
  • pantofii verzi-albastri, sugerati de un fost presedinte suspendat si repus de doua ori pe functie. Si astia au fost o vreme in trend, prin 2014, dar erau atat de contrastanti cu geanta Louis Vuitton incat unele televiziunile ii criticau, neapreciind cromatica si eticheta „Mondialu”. Si probabil pentru ca au fost considerati acoperiti, nu au facut furori nici in Bucuresti, la alegerile de anul asta.
  • pantofiori, vopsiti in diverse culori sau rosii – lacuiti, ca sa para noi. Sunt obiecte de incaltaminte care nu sunt sigur pentru cine traieste pe picior mare, acestia preferand sa-si protejeze pielea cu pantofi rosii. Pentru ca se rup la prima sau a doua purtare, pantofiorii dispar de regula repede in istorie, prin desfiintare sau absorbtie.

Cam asa a aratat oferta de incaltaminte anul acesta.

Alegerea

Cei care s-au obisnuit sa poarte unul din aceste modele si nu fac de regula nazuri, s-au dus si au impus moda. Ceilalti, carora nu le pasa cum le vor arata pantofii, au ales sa decida altii pentru ei, neprezentandu-se la vot.

Ce s-a ales duminica? Spre exemplu in Bucuresti s-a decis ca nu poti sa mai intri in urmatorii ani fara sa ai pantofi rosii. Bine ca nu trebuie sa schimbati pantofii trecand dintr-un sector in altul: peste tot se poarta rosu.

In judetul Timis s-a decis la fel, dar daca intri in Timisoara sau in celelalte orase (cu exceptia Lugojului), musai sa ai pantofi galbeni, ca asa au blatuit sefii caselor de productie, Blaga, Gorghiu si Tata Sirbu sau cine o mai fi pe acolo.

Iar daca esti din Ardeal si mai ales din Cluj-Napoca, musai galbeni, cu ceva tente portocalii.

Statistica mai arata ca desi este democratie, minoritatile de alegatori au decis moda (cel mai bun exemplu, in jur de 10% dintre bucuresteni, cei care s-au pierdut cu firea, au stabilit moda cu pantofii rosii). Degeaba s-au suparat unii ca asta nu este reprezentativ, ca anul asta s-a decis moda intr-un singur tur. Curtea Constitutionala a Modei a decis ca si asta e o chestie care, daca asa a fost decisa, este perfect valabila.

La fel, tot printre vinovati, sunt aratati cu degetul cei carora nu le-a pasat ce fel de pantofi se poarta. Ca, zic unii, sa purtam si noi mai mult pantofi galbeni sau albastri, ca in Germania sau Statele Unite. Dar daca te uiti la ce oferta de pantofi a fost anul asta, nu cred ca pot fi invinovatiti prea tare.

Ce-i de facut?

Casele de moda isi vor vinde in continuare pantofii de proasta calitate, iar pentru ce nu se cumpara, se vor face mai mult ca sigur contracte cu atribuiri directe, ori se vor da accesorii la pantofi pentru rudele si amantele lor. In numele interesului national, casele de moda cu datorii mari vor fi lasate in continuare sa impuna trendul si sa ofere pe piata pantofi rupti, carpiti, ba chiar pentru cei decedati, asa cum au mai fost cazuri prin Teleorman si Mehedinti.

Desi s-a declarat ca se doreste ca in viitor sa se poarte patru ani pantofi rosii, patru ani cei galbeni, prin alternanta, dupa 2-3 ani in care cade vopseaua de pe ei, lumea se prinde repede ca sunt tot din aia rosii, facuti cu material din Rusia si cu vopsea de pe la televiziunile care se ocupa cu impunerea fortata a modei (nici asta nu e prea fair, dar Consiliul Modei Audiovizuale si Avocatul Croitorului dorm in post, pe banii mergatorilor).

Vom ridica ca si pana acum din umeri a nepasare si vom merge mai departe. Ca doar cum aratam si incotro ne duc pasii pantofii astia pare a fi fudulie, altele trebuind sa ne fie prioritatile: nu avem carari batatorite, nu avem cizmarii de calitate si nici cu stiinta purtarii pantofilor nu stam prea bine, unii fiind prinsi ca se dau doctori in mers cand de fapt copiau pasii de la altii.

Ghinion, insa ca acum avem un presedinte cu pantofi din material nemtesc, dar care nu prea poate sa mearga bine. O face timid, Pas cu Pas. Iar daca continua astfel, va ramane cu pantofii noi, dar cam in afara trendului. Si nu stiu daca purtatorii de pantofi romanesti de prin strainataturi vor mai sta la coada sa il aleaga ca acum 2 ani.