apa trece pietrele ramanIn luna august 2012, impreuna cu o mana de oameni cu initiativa, am redactat un document ce a fost trimis domnului Mihai Razvan Ungureanu. Veneam dupa o experienta ratata din motive ce tin mai mult de orgoliile si paranoia unui presupus lider (timpul a aratat ca aveam dreptate), avusesem actiuni civice pe toata durata puciului USL din vara lui 2012 si credeam ca, alaturi de cvartetul Ungureanu – Macovei – Preda – Stanomir, conducerea ICCD de atunci, vom putea pune bazele solide ale unei alternative la USL dar si la neincrederea pe care o furniza PDL atunci.

Iata care era continutul acelei SCRISORI DE INTENTIE:

Către,

dl. Mihai Răzvan Ungureanu,

Preşedinte al Iniţiativei Civice de Centru Dreapta

 

Noi, simpatizanți ai Iniţiativei Civice de Centru Dreapta, coagulaţi de Societatea Timişoara şi Asociația ResPublica, întruniți în sedință în data de 08.08.2012, considerăm necesară organizarea ICCD în Banat respectând însă câteva condiţii minimale ce asigură realizarea unei construcţii politice valoroase.

 

PREAMBUL

Cine suntem?

Cetăţeni cu venituri şi studii medii şi peste medie, neafiliaţi niciunui partid politic, ce nu am colaborat cu Securitatea şi nu avem dosare penale, condamnări în primă instanţă sau definitive.

Ce vrem?

Să facem politica în interesul naţional.

Care este interesul naţional?

 • Un popor educat, sănătos, prosper.
 • Un stat de drept, eficient, puternic cu o administraţie publică pusă în slujba cetăţeanului, nu în slujba propriilor interese.
 • Economie de piaţă liberă, guvernată de legi clare, uşor de înţeles şi de aplicat.
 • Valorile naţionale:  cinstea, profesionalismul, familia, respectul faţă de cel de lângă tine şi respectul faţă de lege şi instituţiile statului, munca bine facută – să fie repuse la locul lor.
 • O ţară respectată pe plan extern, un partener de încredere pentru UE şi NATO.
 • Relaţii economice solide, avantajoase, cu investitori străini atât din UE şi SUA,  cât şi din Asia, Africa sau America de Sud.
 • Cu români care să devină investitori activi în regiune şi nu numai. România are o poziţie strategică şi trebuie folosită.
 • Resursele ţării să fie folosite în beneficiul poporului român. Acest lucru nu exclude privatizări în domeniu. Redevenţele trebuiesc însă stabilite în mod just iar profiturile obţinute din exploatare impozitate în România.
 • România să devină un jucător regional important în piaţa energiei – accesul la energie este vital pentru dezvoltare. Cu cât mai multă energie verde – cu atât mai bine!
 • Forta inovativă a românilor să devină motor de creştere economică pentru România.
 • România să redevină o forţă agricolă – securitatea alimentară trebuie asigurată intern.
 • Vrem să ne bucurăm de ţara noastră!

Cum să obţinem cele de mai sus?

În primul rând, trebuie să începem să gândim pozitiv. Depinde de noi şi nu de alţii să ne fie bine.  “Singura soluţie: propria evoluţie” – aşa cum spunea o domnişoară în Piaţa Universităţii.

Urmare a dezbaterilor simpatizanților Iniţiativei Civice de Centru Dreapta vă înaintăm prezenta

 

SCRISOARE DE INTENŢIE

Cu toţii dorim să ajutăm la creşterea unei formațiuni de centru dreapta în măsura în care aceasta își propune a se constitui ca o alternativă la clasa politică actuală şi care să se adreseze electoratului dezamăgit ce nu se regăsește reprezentat în actualul spectru politic. De asemenea ne arătăm disponibilitatea pentru a acţiona într-un proiect cu proiecţie pe termen lung, în parteneriat cu personalităţi locale şi societatea civilă pentru a construi împreună o mişcare puternică, autentică şi credibilă de centru dreapta.

Putem contribui punând la dispoziție experiența noastră organizatorică, timpul necesar activităților politice şi de voluntariat, competenţele necesare coordonării activității membrilor simpatizanți din Timișoara şi producerii evenimentelor de presă, în colaborare cu celelalte structuri ICCD centrale şi locale. Specificăm că, fără excepţii, nu suntem membrii vreunui partid politic din România.

În unanimitate am decis că, pentru a putea crea o structură civic – politică puternică și viabilă, trebuie respectate următoarele principii și valori:

1. Acceptarea membrilor în cadrul ICCD să țină seama de:

– angajamentul fiecăruia de a respecta valorile cuprinse în Platforma şi Statutul ICCD;

– gradualitatea drepturilor celor admişi în ICCD şi care au activat cel puţin cu un an înainte de aderare într-un partid politic;

– filtrarea admiterii membrilor pe baza unor declarații pe proprie răspundere din care să rezulte că îndeplinesc următoarele criterii etice minimale:

 • respectarea condiţiilor impuse de punctul 8 al Proclamației de la Timișoara;
 • nu sunt condamnați în primă instanță sau definitiv pentru fapte care intră sub incidența legilor penale.

2. Nominalizarea pentru funcții interne și/sau de demnitate publică să țină seama de următoarele principii:

– interdicţia traseiştilor politici din interese personale sau care au un trecut caracterizat de multiple treceri de la un partid politic la altul, indiferent de orientarea doctrinară a partidelor din care au plecat;

– interzicerea candidaturilor membrilor cu imagine publică pătată sau care ar perima, prin candidatura lor,  percepţia publică despre ICCD;

– interdicţia candidaturii membrilor care au susţinut sau susțin idei extremiste – comuniste, naționaliste, antisemite, fasciste, legionare;

– funcţiile trebuie să reprezinte responsabilităţi asumate şi nu privilegii.

3. Dacă ICCD se va constitui ca parte dintr-o alianţă electorală temporară, dorim ca aceste principii să fie respectate şi de partenerii săi.

În plus, la negocierile de constituire a alianţei, trebuie să impunem câteva condiţii de bază:

–          suntem la masa de negociere pentru binele comun, nu pentru binele individual. Binele individual îl vom obţine construind binele comun. Până la urmă, Theophyle – Politeia are dreptate: „altruismul este o formă de manifestare a egoismului”.

–          promovăm competenţa utilă: atât pe listele electorale cât şi pentru guvern. Este datoria fiecărui lider să identifice şi să promoveze pe cei mai buni. Dacă nu există în organizaţiile noastre, trebuiesc identificaţi şi convinşi să ni se alăture.

–          promovăm pe cei integri.  Este obligaţia liderilor să se asigure că cei propuşi pe liste sau pentru guvernare nu au probleme cu legea sau pe cei care pot avea probleme cu legea. Cel mai simplu test pe care candidaţii trebuie să îl treacă este acela al justificării averii.

–          construcţia trebuie să aibă la bază principii autentice de dreapta: libertatea individuală, proprietatea privată, responsabilitatea individuală, respectul faţă de lege şi egalitatea în faţa ei, fără discriminări sau privilegii.

–         dorim o ţară ca afară: vrem un stat modern, reducerea birocraţiei, creşterea eficienţei administraţiei, reducerea corupţiei.

După ce agreăm principiile vom vorbi şi de oameni, de responsabilităţi, de candidaturi.

Considerăm că aceste cerinţe minimale sunt necesare. În măsura în care ele sunt acceptate vă invităm la Timişoara pentru ca, împreună cu cetăţenii, forţele de dreapta şi societatea civilă ce vor da răspuns mesajului nostru şi al dvs. să punem bazele organizării locale a ICCD.

Comitetul local de iniţiativă ICCD Timişoara

Nu stiam atunci despre proiectul Forta Civica si nici despre intentiile lui MRU de a juca politic alaturi de PDL. Ori despre ceea ce se va alege de proiectul ICCD, abandonat pe traseu.

Insa azi am auzit-o pe Elena Udrea cerandu-i lui MRU sa renunte la candidatura la prezidentiale de dragul ei, ori al PDL-ului. A unui PDL orgolios si falimentar dar care, tot dupa spusele doamnei, asteapta ruperea USL pentru consolidarea dreptei. In traducere, PDL doreste o alianta post USL  intre PDL si PNL impotriva PSD-ului.

Ce opozitie! Ce vis!

Mesajul meu si rostul acestui articol este urmatorul:

cine va crede in proiectul enuntat acum aproape doi ani, e binevenit la o discutie cu cartile pe masa, unde sa se asume responsabilitati in scris, fara intentii ascunse si fara mizerii pe care sa le inghit de la oamenii de pe langa el, de proasta factura, cu un trecut patat, dar promovati doar pentru ca au bani.

Cunosc suficienti oameni care ar fi dispusi sa se inhame, poate pentru ultima data, la schimbarea politica a Romaniei. Isi gasesc ei oare liderul care sa se ridice la inaltimea unui asemenea proiect?