Asa cum stiti petrolul are un pret cu cel putin 3 dolari pe baril mai mic. Cum barilul are aproape 160 de litri, rezulta o scadere, in ultimele luni, cu echivalentul accizei introduse de Ponta de la 1 aprilie 2014.

Cu toate acestea, pretul carburantilor la statiile din tara nu a scazut semnificativ. De ce? In scandalul Lukoil, procurorii au descoperit ca, pentru petrolul cumparat din Rusia, rafinaria platea acelasi pret, cu mult mai mare decat bursa. Motivul era acela ca de fapt se platea pretul petrolului plus repatrierea profitului catre Kremlin.

Cu alte cuvinte, rafinaria putea produce profit daca cumpara petrol de pe bursa, ceea ce i-ar fi permis sa reduca cheltuielile si sa inregistreze profit si nu pierderi.

Prejudiciul stabilit de procurori este de 230 milioane de euro. Acesti bani nu reflecta cat trimite Lukoil in Rusia ci cat a pierdut statul roman din impozitarea profitului, in cota unica de 16%. Un calcul simplu, arata ca profitul la care s-a aplicat impozitul de 230 milioane este de 1, 45 miliarde de euro. La care se adauga pierderile, undeva la 60 de milioane pe an.

Asadar rusii isi repatriaza profitul din pretul petrolului. Statul roman, castiga insa prin accizarea petrolului rafinat, accizare care, asa cum am mai spus, a crescut cu 7 centi pe litru de la 1 aprilie. Daca ar fi scazut pretul produselor petroliere, accizarea si taxarea in cote procentuale ar fi insemnat mai putini bani la bugetul statului si mai putini bani pentru pomeni electorale in anul in care Ponta TREBUIE sa iasa presedinte, altfel sistemul dispare.

Iata asadar de ce a intervenit Ponta in dosarul Lukoil: pentru ca prin popriri ar fi fost deposedat de o sursa de bani importanta pentru PSD. Interesul acestuia era ca, probabil in urma intelegerii cu rusii (voi va trimiteti banii in Rusia, noi ne luam banii din accize si taxe), partile sa fie multumite si mecanismul sa nu fie oprit. Cine plateste in continuare acelasi pret pe carburanti? Populatia, inclusiv pensionarii de grija carora moare PSD-ul. Firmele mari de transport isi aduc carburantii din Bulgaria sau Ungaria sau alimenteaza in afara tarii.

Unde s-au dus banii din accizele si taxele lui Ponta? Nu in autostrazi desi cu 230 de milioane se putea finanta Pitesti – Sibiu, restul venind din fondurile europene. Nu! Banii, cei mai multi, s-au dus catre primarii care au migrat cu celebra ordonanta si catre Biserica Ortodoxa Romana, cea care imparte icoane sfintite cu poza lui Arsenie Boca si Ponta Presedinte.

In toata „smecheria” asta intreaba-te tu, romane – student, corporatist, antreprenor sau pensionar -, ce rol ai si CINE ESTE FRAIERUL? Si daca ai aflat raspunsul, de ce ii lasi sa te fraiereasca in continuare?

Think!