valulCred ca toata lumea stie ca amantlacul dintre PSD si PNL nu este de ieri de astazi si nici macar din vremea USL-ului. El isi are inceputul la celebra intalnire din 1990, atunci cand Iliescu a cerut fostilor sai tovarasi sa creeze o opozitie politica la FSN, dar si viitorul capital autohton. Evident de carton (ca sa si rimeze).

Amantlacul a fuctionat in diferite forme atata cat sa anihileze actiuni veritabile ale unor lideri autentici precum Coposu, Ratiu, Campeanu. Locul acestora a fost luat de tovarasi ajunsi „lideri de dreapta” si sefi de partide, precum Emil Constantinescu, Tariceanu, Stolojan sau Basescu.

Ajuns in anul de gratie 2016, PNL are in continuare varianta nimicului nesemnificativ (dar profitabil) al amorului pe la spate cu PSD sau ruperea pisicii asa cum i-o cere strada. Daca acum cateva luni, dupa evenimentele dramatice de la Clubul Colectiv si protestele de strada de dupa, PNL se imbata cu apa rece cum ca are in procentaje peste 50%, acum, readus cu picioarele pe pamant, partidul realizeaza ca meritul sau in alegerea lui Iohannis presedinte de tara si schimbarea guvernului Ponta sunt tot atat de mari precum sansele vocii de la metrou, „Atentie, se inchid usile!” (ca sa folosesc o expresie din articolul superb scris zilele acestea de Lelia Munteanu) de a mobiliza electoral.

De aceea cred (si nu numai eu) ca PNL cere acum cu disperare ca Ciolos sa le repare mahmureala preelectorala cu o ordonanta de urgenta care sa mute alegerile in doua tururi de scrutin. Si cum Ciolos are altele pe agenda guvernului, iar PSD a spus „NU”, PNL ramane cu un singuratic tur de scrutin dar si cu o usoara tampiteala pe care nu o pot intelege.

Pai daca ai un singur tur de scrutin (sanse putine sa se schimbe ceva) si vrei sa castigi alegerile, nu incepi sa te lamentezi ca personajul lui Creanga ca va cadea drobul de sare, ci fa ceva ca sa-ti asiguri sanse de reusita! Si iata cum cred eu ca este posibil:

  1. Sondaje de opinie de genul Miron Mitrea (invocat in deja celebrele sale scrieri din inchisoare) privitor la candidatura ca independent a lui Sorin Oprescu: X de la PNL vs acelasi X independent. Vezi ce zic sondajele si lasa-l pe X sa decida. Ca doar nu a fost cineva care sa creada pana acum ca Sorin Oprescu era independent de PSD. Nu, lui i s-a pus varianta Cristian Diaconescu care sa reprezinte PSD, sa nu zica lumea ca partidul nu are candidat, dar toti social-democratii au tras pentru independentul „sacrificat”.
  2. Acolo unde vezi ca nu se poate aplica pct 1 fa sondaje de genul X de la PNL vs Y de la PSD si vezi ce iese. Daca X are sanse, mareste-le! Daca nu are sanse, fa ca votul sa fie ca la turul II. Negociaza cu ceilalti si cedeaza ce crezi ca poti oferi la schimb cat sa reusesti sa il pui pe X in fruntea primariei. Ca doar acesta va trebui sa lucreze si el  cu un consiliu local.
  3. Nu ai nicio sansa la punctele de mai sus, maximizeaza voturile in consiliile locale. Dar pentru asta toti membrii de partid lucreaza incolonati la maximizarea voturilor. Evident, respectand legea.
  4. Iar daca nimic de pana acum nu este posibil, schimba-ti organizatia pentru ca sigur nu este a ta. Macar la urmatoarele alegeri sa poti face ceva viabil.

Si inca ceva! Daca esti liberal convins si de buna credinta, poate ca e bine sa-ti intrebi sefii daca exista deja un blat cu PSD-ul. Lideri nationali, judeteni sau local, evident.

Dupa care pune-i sa scrie o declaratie in acest sens cum ca, daca se dovedeste ca au tradat, sa-si prezinte demisia. Macar sa aveti sanse la parlamentarele din toamna. Altfel va ia valul. Si stiti ca el exista, doar l-ati vazut ce a facut in ultimul timp. Doar ca pana acum a fost in favoarea voastra. Nu va mai fi!