OameniMembrii PSD spun ca, pentru organizarea dezastruoasa a alegerilor in diaspora din 2 si 16 noiembrie 2014, Ponta si conducerea partidului au platit deja, politic. Si ca vinovatii trebuie sa plateasca, referindu-se mai degraba la grajdanii ce si-au oferit serviciile decat la hrebenciucii care au si indicat cum sa se obstuctioneze votul din interese de partid. Asadar, haideti sa facem putina lumina si sa iesim din mocirla asta in care ne baga intentionat PSD, in privinta obstructionarii diasporei ca sa voteze.

Exista patru niveluri, de jos in sus ca importanta, in functie de gravitatea raspunderii, pentru care un functionar angrenat politic poate sau, dupa caz, trebuie sa plateasca:
– moral,
– deontologic,
– politic si
– penal.

Ce inseamna nivelul moral? Victor Ponta indeplineste cel putin o functie pentru care este retribuit din bani publici. Pentru asta il vom asimila functionarilor statului. Dupa cum se stie, acestia pot intra in stare de incompatibilitate, fiind direct raspunzatori de decizia care ii pune sau nu intr-o stare de incompatibilitate.

Victor Ponta, la alegerile prezidentiale, a fost competitorul care si-a organizat singur alegerile. Pentru oricine asta este o stare de incompatibilitate in care premierul s-a pus cu buna stiinta. Cel putin din punct de vedere moral, corect fata de ceilalti competitori ar fi fost sa se retraga din functie sau sa nu candideze. Adrian Nastase, mentorul sau, a cedat, fie si de forma, atributiile de premier vicepremierului PSD de atunci, Eugen Bejenariu. Victor Ponta nu a facut-o! Deci NU A PLATIT NICIUN PRET al incompatibilitatii sale morale.

Ce inseamna nivelul deontologic? Atunci cand un functionar a gresit si greseala sa se rasfrange asupra institutiei sau profesiei din care face parte, deontologic acesta trebuie sa isi asume greselile si sa faca pasul inapoi. Aparent Titus Corlatean si Teodor Melescanu au platit deontologic, deoarece si-au prezentat demisia.

Aparent, pentru ca ei nu si-au asumat vina proastei organizari a alegerilor ci si-au motivat demisiile fie prin presiunea exercitata de presedinte Traian Basescu, cazul Corlatean, fie pe rezultatul alegerilor si o presiune media, cazul lui Melescanu. Functionarul care, deontologic trebuia sa paraseasca functia prin demisie era Victor Ponta, garantul bunei organizari a alegerilor si vinovatul neemiterii unei ordonante de urgenta, macar, intre Turul I si II, prin care sa se mareasca numarul de sectii de vot. Asadar Ponta, deontologic, NU A PLATIT NICIUN PRET pentru postura in care i-a pus pe angajatii MAE, pe membrii BEC sau afectarea imaginii propriului guvern. El este tot in functia de premier.

Ce inseamna nivelul politic? Politica insemna, pe scurt, decizii si actiuni care au in spate sustinerea a unuia sau a mai multor partide si care trebuie sa se supuna legilor tarii. E foarte important de inteles ca acest nivel este subordonat nivelului legal/penal si nu invers. Altfel am pune politicienii si paridele mai presus de lege.

In 16 noiembrie, Victor Ponta a pierdut o competitie politica. Pierderea este optiunea electorala fata pentru un alt candidat si nu plata unui pret politic. Acesta ar presupune demisia din partid sau penalizarea politica de catre partidul din care Victor Ponta face parte. Ori asta nu s-a intamplat, PSD eliminand membrii care au cerut plata acestui pret politic, pe Geoana, pe Sova sau pe Vanghelie, nu pe vinovatii organizarii tendentios execrabile a alegerilor in diaspora. Asadar nici Ponta, nici Corlatean, nici Dragnea NU AU PLATIT UN PRET POLITIC.

Ce inseamna nivelul legal sau penal? Este supunerea neconditionata in fata legii si plata pecuniara sau cu libertatea pentru incalcarea acesteia. Acesta, repet, nu este subordonat nivelului politic: toti suntem egali in fata legii.

In cazul obstructionarii votului la cele doua tururi de scrutin exista plangeri penale depuse de cei indreptatiti la Parchetul General si la DNA, impotriva organizatorilor alegerilor. Exista si inceperea urmaririi „in rem” de catre Parchet si DNA si, se spune „pe surse” ca urmarirea s-a transformat intr-una „in personam” fata de persoanele suspecte de inalcarea cu intentie sau nu, a legii. Asadar justitia isi face datoria si anchetarea si judecarea cazului isi urmeaza cursul firesc. Si in acest caz putem spune ca cei responsabili, in frunte cu Victor Ponta, NU AU PLATIT NICIUN PRET PENAL. Inca!

Manipuleaza PSD?

Tot mai multi trimisi de partid pe la televiziuni sau in emisiunile trusturilor media aservite afirma ca s-a platit un pret politic, deci trebuie ca responsabilii pentru obstructionarea dreptului de vot sa nu mai plateasca legal. Pe langa faptul ca am aratat ca nu s-a platit nimic, acest mesaj este o forma perfida de presiune la adresa procurorilor DNA. Justitia trebuie sa-si faca datoria, stabilind vinovatii si ducand judecarea spetei pana la sentinta finala. Este o manipulare ordinara care se face prin subordonarea nivelului legal/penal celui politic si prin minciuna: repet, nimeni dintre cei responsabili nu a platit nimic pana acum.

A doua manipulare vine de la insusi Victor Ponta care afirma ca „nu este normal ca cine pierde alegerile sa ajunga la puscarie„. Referirea este una stravezie la cazul Adrian Nastase, incercand sa lege plata pentru faptele sale de o eventuala razbunare politica. De aceasta data manipularea facuta de premier se face prin minciuna, Nastase a platit pentru fapte penale nu politice si prin amestecarea intentionata a planului politic cu cel legal/penal. Adaug ca lui Adrian Nastase pesedistii sunt aceia care i-au facut sesizare penala, nu rivalii politici din alte partide ai fostului premier. Victor Ponta stie ca in democratie nu se fac dosare penale pentru looserii politici, ci pentru faptele penale. Iar prin ceea ce afirma singur se pune in camasa vinovatului, pentru ca stie ceea ce a facut.

Iata ca pesedistii nu au invatat nimic din lectia ultimelor alegeri si ca ne considera in continuare idioti, manipuland cu nerusinare o stare pentru care nu au platit nici moral, nici politic, nici deontologic, nici penal. Si, asa cum am tot repetat, partidul asta a devenit atat de toxic incat exista toate probele care, puse in fata unui judecator, ar putea duce la decizia de dizolvare. Cine i-ar mai simti lipsa? Eu nu, cu siguranta.

foto: hotnews