Acum un an si ceva simteam ca nu se mai poate si e cazul sa fac ceva cu ceea ce stiu: sa ma asociez sau sa creez un grup, o influenta, o voce. Nefiind un lider inascut si neavand sursele financiare care sa-mi permita un excedent filantropic semnificativ, am pornit atras de un tip ce-l credeam cel putin interesant atunci in „munca politica de baza” dar care m-a pus pe un drum de pe care ma exprim acum. Spunand urmatoarele: „Ne meritam si tara si politicienii si stilul de viata si destinul„. Iata de ce:

– in 2012 tovarasul Iliescu are o masa de lucru pe care a visat-o punand in practica celebra expresie a lui Ceausescu „Omul nou„. Fara el „comunismul cu fata umana” in care se zbate România ar fi fost o simpla expresie si nu realitatea in care traim. Televiziunile de toate categoriile (nu numai antenele si rTV) au lucrat sistematic la asta. Educatia pe care am delegat-o statului este mai mult decat toxica si ea a inoculat in mintea tinerilor atat lehamitea pentru politica (pentru a ramane apanajul unora) cat si incultura politica (pentru a nu intelege ce fac „alesii”). S-a creat astfel o masa de manevra la dispozitia partidelor populiste ori aparent nepopuliste cu care se castiga alegeri, adica putere si bani. Cine plateste? Evident ca „omul nou”.

– nu facem nimic pentru a ajuta oamenii credibili sa ajunga in zona de putere in care sa schimbe ceva. Daca veti crede ca un Dragnea sau Ponta, ori un Antonescu sau Fenechiu vor schimba Romania in bine dupa 2012 e cazul sa va puneti mari semne de intrebare despre capacitatea dvs. de a procesa informatiile si nu de a retransmite ce v-au dat altii sa inghititi. De cele mai multe ori alegem fie sa nu mergem la vot scarbiti de oferta politica fie votam dupa criterii care numai logice nu sunt. Am sa intreb si eu aici, „de ce este obligatoriu sa votam doar candidatii USL sau ARD”? ori „ce va face un independent in parlament, de unul singur?”

– nu avem o scoala credibila de pregatire a politicienilor. Cine doreste sa faca o cariera politica SNSPA nu pare o pecete a calitatii pregatirii acestuia. Fara abilitati de comunicare sau de influenta a grupului prin cunostinte de leadership, notiuni economice sau de politici publice, un viitor om politic are putine sanse de a fi semnificativ. De cele mai multe ori se aleg scurtaturile si zonele de influenta, se plateste si se asteapta ca ceilalti sa faca sluj in fata noului politician. Si nu am sa ascund ca USL pare acum cea mai rapida rampa de lansare pentru „politicieni”, precum PRM-ul candva: e suficient sa ai ceva de oferit (bani, obedienta si in anumite cazuri servicii sexuale) si propulsarea este asigurata. Cu conditia sa nu ai gura prea mare.

– pentru cei care mai spera ca lucrurile se vor indrepta am sa mai spun ca fara bani si implicare personala nu se poate face mai nimic. Fie ai timp si atunci actionezi fie si temporar pentru a pune umarul, fie ai bani si ajuti financiar pe cei care au timp si care fac ce ai vrea tu sa faci. Este ca o banca a viitorului unde trebuie sa investesti pentru ca altii sa nu-ti fure confortul, sistemul democratic si,  mai ales, viitorul. Am sa spun ca a nu face nimic este exact ceea ce vor actualii politicieni. Pentru ca o suma de nimicuri fac tot un nimic iar acest rezultat inseamna lipsa opozitiei la actiunile partidelor de azi. Izolarea ta in zona de confort te va costa mai mult decat crezi acum, chiar si daca votezi de fiecare data dar nu esti implicat. Asocierea este cea mai buna optiune pe care o ai.

exista oameni minunati care incep sa iasa din casa si care incep sa se asocieze: fie in zona ONG, fie in politica. De aceea am sa raspund celor care umbla cu zvonurile ca Forta Civica se va dilua in PDL dupa 09 decembrie: intai de toate PDL e un brand ce nu mai are viata. O stiu si ei de aceea au ales sa mearga sub sigla ARD. In al doilea rand in PDL sunt oameni care sunt de calitate si care vin catre FC si nu invers. In al treilea rand PDL nu are o zona ONG unde sa-si implice electorii sau membrii. Actiunile civice sunt, intre alegeri, ceea ce tin treaza legatura intre grupurile carora le-am dat puterea si conduc sau ne reprezinta si electoratul potential. Aici oamenii vin, spun si schimba. Altfel sunt vorbe goale, promisiuni, minciuni. Asa ca poate nu inca dar FORTA CIVICA poate avea semnificatie. Iar asta depinde de tine si nu de MRU.

– Liberatatea si democratia se apara si se construiesc. Lovitura de stat din vara arata ca fara a construi o logica, o mentalitate comuna prodemocratica, sunt putine sanse de a lasa doar institutiile sa apere echilibrul puterilor in stat. Iar toate acestea cer un pret: in timp, in bani, in expunere, in oferirea de expertiza catre altii. Este un pret ce tine de subordonarea egoului propriu unui scop comun. Iar cea mai mare problema este aceasta: egoul tau si formele pe care acesta le ia. Critica, neincrederea, aroganta, dorinta de a fi laudat… sunt cateva din formele acestuia. Lasa-le la intrarea in orice grup sau formatiune la care doresti sa te asociezi sau pe care macar doresti sa le/o cunosti. Pentru ca miza este viitorul comun si nu propriul confort emotional trecator.

– Exista foarte multi oameni de buna calitate si de bun simt. Mai mult decat credem fiecare dintre cei ce nu am iesit din propria zona de confort. Si totusi nu suntem o forta. De ce? Pentru ca una din cauze este lipsa de comunicare intre noi. De aceea nu ne cunoastem si nu stim ce putem face impreuna. Cautati platformele off-line de comunicare si haideti sa schimbam viitorul! Pentru ca se poate! Ori asteptam apocalipsa dupa USL. Amin!