balconDe ceva timp, in contrast cu mersul pietei imobiliare in perioada de criza din Romania, Timisoara face nota discordanta: a avut si are cele mai multe tranzactii imobiliare, conform raportarilor OCPI Timis, dar si cele mai mici preturi de vanzare pe mp de locuinta, fie la imobilele vechi, fie la apartamentele construite in ansamblurile rezidentiale.

 

Pentru necunoscatori, acest "paradox" poate avea cele mai ciudate cauze, de la traditionalul "Timisoara e altceva" si pana la refuzul de a crede ca aceste date reprezinta un fapt real. Adica extreme in care nu pot fi incluse aspectele reale, atata timp cat subiectivismul raportarii la alte piete decat cea din Timisoara  poate crea confuzii. Mai mult, in discutiile pe teme imobiliare cu alti colegi din tara, imi aratau o realitate care nu corespundea modelului pietei imobiliare din Timisoara.

 

La o privire mai atenta despre ce este si ce se intampla in Timisoara, cele doua aspecte care tin de numarul mare de tranzactii si de pretul de vanzare – cumparare nu ar trebui sa uimeasca, din urmatoarele considerente:

 

– mentalitate sanatoasa a vanzatorilor care, intelegand dificultatile economice, au scazut de la bun inceput pretul, astfel incat imobilele sa devina atractive pentru cumparatori dar si pentru banci. Programul "Prima casa" a impus incadrarea in aceste limite, apartamentele cu 3 camere coborand inca din 2009 in jur de 65.000 euro, cele cu 2 camere undeva la 50.000 – 55.000 euro si cu 1 camera la 40.000 – 43.000 euro, acestea scazand atat in timpul negocierilor intre cumparator si vanzator cat si natural, in 2010;

 

– mentalitatea sanatoasa de care amintesc rezida si din conceptia "miscarii" banilor. Iata un exemplu:

"O familie care detinea doua case, una in Timisoara si alta la 20 de km de Timisoara, decide sa vanda casa "de vacanta" cu un pret de "Prima casa", adica 65.000 euro. Cu banii obtinuti din vanzare, participa la licitatii si adjudeca un apartament cu 2 camere al unei firme in insolventa din Timisoara, scos la licitatie, pe care il vind sub pretul pietei dar cu un profit de 11.000 euro. Apoi se asociaza cu un constructor de apartamente la mansarda ramas fara bani si obtin inca un profit de 15.000 de euro. In total 26.000 euro care nu puteau fi realizati mentinand pretul casei de vacanta la 91.000 de euro."

 

– o alta cauza este concurenta realizata de apartamentele la mansarda care reprezinta o altenativa buna de luat in seama pentru cei care se afla in cautarea de locuinta. Aici, datorita marjei de profit destul de mari (400-500 euro/mp), mentinand finisajele, s-au miscat preturile in jos la 26.000 euro pentru apartamentele cu o camera, la 35.000 euro la cele cu doua camere sau 46.000 euro la cele cu trei camere. Aceasta reprezinta un pret de 750-800 euro /mp, pret la care cererea si oferta s-au intalnit destul de des. Ca o paranteza, venind ieri de la Pitesti si discutand cu unii din cunoscuti despre mansardare, spuneau ca acolo nu exista decat 1-2 blocuri mansardate. In rest, locatarii s-au opus vehement acestui program, dar recunosc ca nu sunt de acord cu izolarea "pe apartamente" a imobilelor fie din cauza aspectului, fie din cauza micsorarii spatiului util prin izolarea interioara a peretilor expusi. Adica costuri mari, imobile urate si rezultate discutabile;

 

– nu in ultimul rand, adaptarea agentiilor imobiliare la conditiile de criza a condus la servicii de mai buna calitate, de incredere dar mai ieftine, ceea ce a condus la castiguri ale cumparatorilor la achizitia locuintei chiar cu includerea comisionului agentiei imobiliare. Mai exact, comisionarea unei singure parti, obligatia de informare corecta a clientului, cercetarea de piata mai buna, posibilitatea de a da cumparatorului timp si variante de a alege, a condus la marirea probabilitatii gasirii unei locuinte asa cum si-o dorea cumparatorul.

 

Acestea sunt cateva din considerentele noastre, asa cum vedem piata imobiliara din Timisoara. O piata care, departe de a fi una matura in totalitate, a demonstrat o "rupere" de mentalitatile mioritice si s-a adaptat cel mai repede conditiilor economice si sociale actuale.