Am lasat sa se incheie congresul USR, am citit cate ceva despre ce s-a intamplat acolo si am urmarit reactiile de dupa. Am ajuns astfel la concluzia ca Dacian Ciolos este liderul informal al CELEI MAI MARI FORTE DE OPOZITIE. Opozitie de tip parlamentar, neparlamentar si civic.

1. Opozitie parlamentara.

Fiind al treilea partid ca marime din parlament, USR a fost in cele cateva luni din noua sesiune principalul oponent al PSD – ALDE. Nu am nicio indoiala ca va continua aceasta opozitie transanta, mai ales cu un PNL condus de Busoi.

Dupa congres, conducerea politica a USR este asigurata de un grup care este apropiat de Dacian Ciolos, putand astfel impune in USR organizarea si desfasurarea unur actiuni coordonate cu celelalte structuri pe care DC le are sau le poate avea la dispozitie. Se poate amplifica astfel o idee, o emotie, un mesaj, o actiune sau orice altceva care sa stopeze un demers nedemocratic initiat de puterea PSD – ALDE.

Putand avea acest control in USR, Dacian Ciolos poate influenta decizii in partid sau isi poate asuma conducerea la timpul potrivit, in ciuda unei eventuale opozitii a gruparii Nicusor Dan.

2. Opozitia neparlamentara

Asa cum s-a discutat in USR si desi pare ca i s-a oferit „un os de ros” lui Dacian Ciolos, angrenand persoane de buna calitate din partid dar si din Platforma Romania 100, fostul premier poate, prin GUVERNUL DIN UMBRA, sa realizeze o opozitie ferma guvernului Grindeanu.

Vor putea demonta, cu date si comparatii, esecurile prezentate de PSD ca mari realizari, ori vor contracara incercari stupide de schimbare precum impozitul pe gospodarie. Toate acestea vor eroda puternic guvernarea si vor aduce cel putin prejudicii de imagine puterii actuale.

3. Opozitia civica

Vazut de strada ca o persoana mai mult decat „digerabila”, alaturi de Klaus Iohannis, Dacian Ciolos poate oricand sa se puna in fata unei emotii initiate de PSD-ALDE, atunci cand va fi cazul.

Pana la acel moment, avand in curs de structurare Platforma Romania 100, Dacian Ciolos poate organiza cel putin in capitalele de judet miscari de strada, dispunand de forta si credibilitatea morala a personalitatii sale.

Adaugand o cauza sau o idee pentru care protestatarii sa merite sa iasa in strada, forta civica pe care acesta o poate coagula poate depasi acel maxim de 600000 de manifestanti de la inceputul anului.

Nu stiu daca ce am scris este in totalitate sau partial luat in considerare de dl Ciolos. Am vrut doar sa evidentiez imensul potential pe care il are acum si pe care probabil ca il stie.

Ce este insa cert este ca il poate completa pe Klaus Iohannis si, impreuna cu acesta, pot darama puterea nedemocratica instalata de PSD si pot produce cea mai mare schimbare din istoria postdecembrista a Romaniei.