Cand eram elev la gimnaziu, la una din orele de desen, am intrebat profesorul daca complexitatea unui desen poate da valoare mai mare acelei lucrari. Acesta mi-a raspuns ca mesajul transmis si nu tehnica este partea importanta a unei lucrari de arta. Iar ca sa ne exemplifice ne-a povestit despre un desen pe care era un fundal negru si o pata alba si care ar fi luat nu stiu ce premiu pentru ca era intitulat „Punctul meu de vedere„.

esbi-bigAzi mi-am amintit de acea discutie pentru ca, citind despre rolul pe care cuvintele il au in vietile noastre si mesajele pe care le transmit, nu am putut sa nu remarc cateva lucruri:

– privind imaginea, iata cum exprimarea unui punct de vedere poate face lumina intr-o mare intunecata realizata de o masa inerta care, fie nu comunica, fie refuza sa gandeasca;

– punctul insa, la fel ca si in geometria plana si spatiala este relativ si infim: printr-un punct pot trece o infinitate de drepte si de planuri, iar ca dimensiuni, punctul nu poate fi definit, pentru ca nu are inaltime, latime sau lungime;

– doar prin unificare,  mai multe puncte de vedere pot constitui opinii ce pot naste idei asumate, miscari de masa, actiune sau schimbare.

Sa luam cazul pensiilor militarilor:

1. RELATIVITATEA

Ce s-a inteles de catre privitorii ce au asistat la frustrarile pensionarilor militari, transmise in direct de televiziunile de stiri, poate fi  contradictoriu: pe de o parte s-a specificat ca aceste pensii sunt mari in raport cu al altor cetateni care au muncit in afara sistemului militar si s-a nascut o opinie de indignare, iar pe de alta parte s-a putut sa nu se constate un inceput de empatie fata de acestia, deci o opinie de sustinere. Dupa recalculare, daca majoritatea pensiilor vor creste asa cum sustine ministrul apararii, opiniile se pot schimba: va dispare acea empatie (ramasa fara obiect) si va creste indignarea celor care, comparand nivelul pensiilor militare cu cele platite de la bugetul de pensii, vor fi impotriva acestor „pensii nesimtite”. Relativitatea punctelor de vedere va exista atat in randul celor implicati in fenomen ( a militarilor) care acum il injura pe Boc ca mai apoi sa-i multumeasca (probabil) cat si in celor detasati de eveniment dar care si-au exprimat punctul lor de vedere.

2. LILIPUTANISMUL

Exprimarea unui punct de vedere in afara opiniilor deja exprimate poate face ca acesta sa nici nu existe pentru masa de opinanti: este atat de mic si de „altfel” incat nu poate fi luat in seama. Ceea ce-l poate face important este daca s-a transmis un adevar dovedit ulterior ca atare.

Cam cum este punctul meu de vedere: am exprimat senzatia ca SCMD-ul lui Dogaru este un instrument in mana altora, caruia acum i se da putere prin fortarea pensionarilor pentru a se inscrie in acest sindicat care, aparent, le sustine interesele. Insa nu pot trece peste o remarca pe care Dogaru, plin de ura, a facut-o in direct la iRTv: „Ce au cu parlamentarul Corneliu Vadim Tudor de-l ancheteaza acum? Sa fie lasat in pace!”. Astfel presedintele SCMD si-a exprimat un punct de vedere, aparent liliputan, insa, ascuns in spatele sindicatului caruia acum i se da forta, poate crea o opinie sau aparenta unei opinii ce poate impieta mersul corect al justitiei.

Iata doua puncte de vedere diferite, a doi fosti militari, care sunt diametral opuse, in functie de scopul urmarit. Pentru ca daca ma interesa pensia militara, ma inscriam ca si fostii mei colegi intr-un sindicat si stateam linistit acasa, urmarind cum imi sunt „aparate drepturile” de catre cei ce nu vor ezita sa-si urmareasca interesele politice, vorbind in numele meu. Ceea ce nu ar trebui sa ma deranjeze atata timp cat pensia este virata regulat in cont si cat mai mare.

3. OPINII

Lucrile mici, insumate, pot fi semnificative. La fel si opiniile exprimate fata de acest caz:

SUSTINERE, aspect la care Boc nu s-a asteptat, marsand pe ideea „pensiilor nesimtite” si sperand la revolta impotriva fostilor militari astfel incat acestia sa fie redusi la tacere. Asa cum imi spunea un fost coleg, inca ofiter activ, cei din Ministerul Apararii nu au luat in calcul gradul de incredere si simpatie pe care armata o mai are in randul populatiei. Poate acel „Armata e cu noi!” sau facptul ca multi dintre romani au un militar in familie. Aceasta si pe fondul sesizarii ca, prin politica actuala, sunt impinsi la ura profesiile intre ele sau pensionarii cu cei activi, bugetarii contra celor de la privat, fapt ce consuma inutil energii si nu rezolva problema de fond: scopul nu este scaderea veniturilor unora si mentinerea celorlalte, ci marirea nivelului de trai al romanilor, adica mentinerea celor mari si cresterea celor mici. Atat cat poate economia sa sustina acum, ce-i drept. Dar ea trebuie ajutata sa poata mai mult!

INDIFERENTA fata de subiect, observata la persoanele care nu s-au angrenat in jocul creat de evenimente. Aici pot include pe sustinatorii de pana acum ai PDL si Traian Basescu si care inteleg ca se poate naste un precedent si o nedreptate (faptul ca se impune ca pensionarul militar sa dovedeasca cu acte veniturile va naste un precedent periculos pentru toti ceilalti) sau pe cei care asteapta derularea evenimentelor pentru a nu fi judecati dupa parerile de acum, cand lucrurile nu sunt clare.

INDIGNARE din partea celor care au lucrat in afara sistemului militar si care au venituri cu mult mai mici decat cei din armata. Opinia se manifesta prin minimalizarea efortului presupus de viata de militar, pana la omitere si aducerea in vedere doar a veniturilor incasate din pensii in raport cu timpul (lucrat sau cu varsta pensionarilor). Aceasta indignare merge de la exprimari civilizate si pana la injurii si apelative dintre cele mai urate.

Care este punctul meu de vedere? Ce conteaza atata timp cat nu exista o opinie careia sa i se incadreze pentru a avea semnificatie. Mi l-am exprimat doar, pentru ca. asa cum spuneam la inceput, poate fi o scanteie  mica, relativa si poate crea o opinie intr-o mare de incrancenare si resentimente.