Referinta: "Exista un plan pentru revigorarea socialismului in lume…"

Ion Iliescu la Congresul PSD din 2010

 

Pentru cei mai multi dintre noi, zilele acestea insemna o pozitionare mai mult sau mai putin impusa dar considerata, nu-i asa?, necesara, in conflictul dintre Traian Basescu si Raed Arafat. Pierdere de timp spun eu pentru ca, facand un pas inapoi, vom avea imaginea, poate, a ceea ce facem.

Spuneam intr-un articol ca, intr-un caz real si dramatic din pacate, un intreg echipaj al unei curse aeriene era preocupat de o defectiune de la bord, adica becul care arata daca trenul de aterizare era coborat sau nu, uitand sa se piloteze avionul. Fara directie si altitudine, avionul s-a prabusit si, peste 200 de persoane, au platit cu viata "ratacirea" de moment a echipajului.

Pentru ca avionul nostru, Romania, sa nu se prabuseasca, ar trebui ca noi, pasagerii, in loc sa intram in polemicile echipajului, sa vedem unde ne aflam. Iar daca nu are cine sa ne mai conduca, sa ne luam soarta in propriile maini. Cum spunea cineva, sa ne luam Romania inapoi.

Ce ni se pregateste?

Sebastian Lazaroiu, profetul cu patul de cuie, a scris inca un articol in Evenimentul Zilei in care explica de ce alianta PDL – PSD este inevitabila. Am mai spus despre SL ca este genul de "profet" care, lucrand cu sondaje si in domeniul sociologic, are idee ce "nise" apar ca oportunitati pe scena politica si cam ce directii sunt valide.  De aici si pana la a profeti o varianta convenabila, ca "idiotii utili" sa stie care este directia si unde sa se ajunga, nu este decat un pas si asta inseamna manipulare. Cu alte cuvinte, a merge pe varianta Lazaroiu este posibil si dorit de acesta. Si poate nu numai de el.

Sa presupunem ca s-ar implini profetia lui Sebastian Lazaroiu. O analiza a PSD, asa cum arata el acuma arata o structura infometata, cu multiple probleme de etica si de convergenta ideologica, la butonul careia se afla Papasha Iliescu si acolitii sai. Adica emanatii unei politici de stanga falimentare si anacronice daca o raportam la criza pe care o traversam si la cerintele sale.

O alta analiza, a PDL de data asta, arata o scadere in sondaje, revenirea la putere a tripletei BVB prin numirea lui Vasile Blaga la sefia Senatului si pastrarea unui grup de dreapta (Monica Macovei, Sever Voinescu, Traian Ungureanu, etc) mai mult de fatada, fara putere decizionala in partid. Cum Traian Basescu a vrut sa aduca PDL-ul la dreapta esichierului politic iar o parte, fesenizata, s-a opus, democrat-liberalii se pot defini doctrinar ca un partid gumilastic, plecat din sanul FSN-ului neocomunist si pana la ganditorii autentici de dreapta.

O alianta PSD – PDL nu va face decat sa duca in PDL la centrifugarea celor care cred doctrinar in valorile dreptei (si care-si pot gasi, poate locul intr-o grupare de dreapta, fie ca este anuntata Miscare Populara fie Noua Republica, daca membrii acestei formatiuni vor fi de acord), dar si la o imbratisare a stangii intr-o grupare de forta. Cu alte cuvinte, un nou FSN, reinviat. Cum UNPR-ul se identifica si ea doctrinar tot aici, o alianta la care sa participe si aceasta formatiune, daca va aduna voturile intrarii in parlament, nu este imposibila.

Ce solutii avem?

varianteAcest scenariu va clarifica doctrinar partidele. PSD-ul ramane acolo unde inertia il mentine, PDL-ul venind "de facto" langa el, PNL-ul va ramane pe din-afara pentru ca alianta cu socialistii nu le mai poate sterge eticheta de "vanzatori" ai dreptei politice, iar electoratul de dreapta se va regasi singur si divizat, in fata unui FSN reinviat si, nu-i asa?, a doua oara girat de presedintele Traian Basescu.

Un electorat trecut prin 21 de ani de neocomunism si care se vrea matur si responsabil pentru viitorul sau nu va accepta asa ceva. Daca insa l-am asculta cu atentie pe Petre Tutea care spunea ca a facut 17 ani de inchisoare pentru "un popor de idioti", fara a-l judeca prea aspru, ar trebui sa ne oprim din a trimite pe Facebook cauze gen "Salvati SMURD de Traian Basescu" si a ne sterge arafatii sau basestii din lista de prieteni si sa ne gandim serios la ce optiuni avem ca sa nu prabusim avionul.

Noua Republica poate fi una din solutii daca fiecare, constientizand pericolul refesenizarii, am pune mana pe telefon sau pe tastaura si am intreba reprezentantul local: "Eu cu ce pot fi de folos?"

O semnatura de sustinere a miscarii, asumarea unor raspunderi pentru a face posibila dezvoltarea organizationala, vizibilitatea prin comunicarea actiunilor miscarii sau alte actiuni ce vor fi cerute de cei carora le oferiti ajutorul, pot face diferenta in crearea unei alternative la pericolul intoarcerii la trecutul fesenist.

Sta in puterea noastra si merita incercat. Pentru ca miscarea prinde radacini. Si asta ii sperie si ar trebui sa-ti dea tie, cititorule, speranta.