Motto: "E infinit mai comod sa profetesti zilnic Apocalipsa, in loc sa te lupti cu ea."

Dan Tapalaga, HotNews

 

effortDeznodamantul alegerilor din 6 decembrie 2009 a orientat Romania catre o noua optiune care, prin votul exprimat, este evident apropiata ideii de reforma. Fortele acestei miscari (o parte a presei si blogosfera), alaturi de PDL, s-au manifestat activ impotriva feudalizarii Romaniei prin alegerea lui Geoana si a proiectului de fatada "Johannis", dar si DNA-ul, au dus la dezvaluiri care incep sa initieze o reforma adevarata in societate.

 

Reforma morala

Inceputul s-a facut cu dezvaluirile din perioada Evenimentelor din decembrie 1989 prin care teoria "emanatilor" care au furat puterea dupa 1989 sa cada ca un castel din carti de joc. Iesirea acida la rampa a lui Ion Iliescu si acolitilor sai arata, ca un indicator de reusita, ca demersul ziaristului Grigore Cartianu si istoricului Alex Mihai Stoenescu, alaturi de realizatorul de televiziune Radu Moraru, se apropie de adevar. Un adevar necesar pentru a intelege ceea ce s-a intamplat cu noi si cum, de cateva ori, ne-a trecut glontul pe la ureche, incercandu-se orientarea Romaniei catre URSS sau Rusia. Si, asa cum se spune, daca nu inveti din greselile din istorie, nu vei evita greselile in viitor.

Legea lustratiei, chiar la 20 de ani dupa formularea ei pentru prima data in cuprinsul Proclamatiei de la Timisoara, poate insemna inceputul unei reforme morale. O reforma morala ceruta exact de aceia care au fost in 1989 adevaratii revolutionari si care nu au beneficiat de avantajele guvernarilor ulterioare.

 

Reforma justitiei

Cazul penal al senatorului Catalin Voicu si telenovela mediatica la care asistam cu ajutorul televiziunilor moguliene au umplut, se pare, paharul plin cu faradelegi al justitiei din Romania. De acum celebrul tunel descris de ziaristul Dan Tapalaga de la HotNews, in care la un capat se afla politia judiciara, iar la celalalt ICCJ si CSM, poate arata foarte bine cine si de ce a incetinit sau stopat dosare grele de coruptie sau tradare in care sunt acuzate nume grele, spalate intre timp de presa aservita, inrolata politic.

Petitia celor 300 de magistrati demonstreaza ca exista persoane care doresc reforma justitiei din Romania. Cu atat mai mult cu cat, o informatie preluata de pe blogul lui Theophyle, arata ca doar 18% din magistratii ICCJ ocupa functiile in mod legal:

Din 110 mandate de judecători, aflaţi în prezent în funcţie la ICCJ, nici măcar 20 nu întrunesc condiţiile de legalitate impuse în primul rând de constituţie. Din acest pol incomplet, 13 sunt deja  pe cale de expirare până la sfârşitul anului.   

Traian Băsescu are posibilitatea să invoce la CC nelegitimitatea a peste 90 de judecători din instanţa ICCJ cu mandate expirate, menţinute cu încălcarea mai multor prevederi ale constituţiei sau contrare condiţiilor impuse de legile organice incidente. 

Conflictele juridice de natură constituţională de sesizat sunt  mai întâi între CSM- Preşedinţie şi între CSM-Senat, întrucât CSM doarme, refuză să îndeplinească o serie de acte care intră în obligaţiile sale, împiedică cele două instituţii să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale, iar din 2005 încoace se subtituie preşedintelui României, prin emiterea de hotărâri- panaceu de inamovibilitate- în locul decretului de aplicare a prevederilor art. 125 alin 1: „Judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile legii.” După Casta Săndeilor Magistrali, „în condiţiile legii” înseamnă:  „Linişte, nu ne deranjaţi! Care lege? Legea suntem noi.” De fapt, întrebarea „care lege?” chiar le produce greţuri, fiindcă de cele mai multe ori ar prefera să rămână ca Moottoo în păpuşoi.

Astfel aflam si de ce infractori precum Catalin Voicu mai intra, inca, pe usa din dos a justitiei, in salile de judecata.

 

Reforma invatamantului

Un alt spectacol mediatic este cel in care protagonistii sunt ministrul Petru Daniel Funeriu si liderii sindicatelor din invatamant. Pe fondul scaderii veniturilor salariatilor din aceasta ramura, voci mai mult sau mai putin specializate, fara o citire in prealabil a proiectului de lege propus de actualul ministru, prin care se doreste o reforma reala in invatamant, isi dau cu presupusul, intr-un concurs de parerism populist pentru castigarea de voturi. Ultimul spectacol de acest fel l-am urmarit ieri la B1TV intre doamna Adriana Saftoiu ("Pufulete") si o reprezentanta a MEC in care am inteles preocuparea de nivel 0 a politicii romanesti fata de educatia din Romania si de nivel 10 fata de castigul de imagine cu orice pret a politicianului roman.

Mai grav este ca cei care ar trebui sa implementeze reforma in invatamant, adica profesorii, sunt principalii reactionari si refuznici, luand ochii de pe elevi, beneficiarii de drept ai acestui proces platit din bani publici.

 

Reforma politica

"Singura speranta a reformei PSD vine de la DNA" afirma grupul independentilor din Parlamentul Romaniei. Acuzatie la care, Victor Ponta, presedintele partidului supranumit "al coruptilor din Romania" a reactionat vehement dar fara argumente, cazul Voicu dand dreptate celor plecati din PSD.

Dupa atitudinea antireformista in raport cu implementarea in Constitutie a referendumului din decembrie 2009 , prin care au aratat ca nu le pasa de optiunea populara, partidele din opozitie au un motiv real de reflectie. Reforma justitiei poate insemna reluarea unor procese aflate pe rol. Iar solutionarea acestora poate duce la o reducere de facto a numarului de parlamentari, acestia putandu-se muta, pentru o perioada, in institutii privatoare temporara de libertate. Adica o reforma prin justitie si nu prin asumarea ei asa cum lasa sa se inteleaga liderii PSD si PNL.

 

***

Pentru cei care au inteles directia pe care aceste reforme ar urma sa o impuna, inchipuiti-va ce ar insemna sa traiti intr-un stat in care politicienii sa reprezinte electoratul si mai putin interesele proprii (legea lobby-ului ar putea reglementa juridic acest aspect), in care justitia sa-si faca datoria iar gradul de siguranta si de civilizatie al populatiei ar creste, in care locuitorii acelui stat sunt persoane cu un inalt nivel de cunoastere si de implicare sociala, in care acuzatiile de neo, kripto-comunism nu s-ar mai lipi decat unor pensionari aflati la marginea societatii. Un stat care vi se poate parea utopic acum dar care, din pacate pentru cei ce cred astfel, inseamna normalitate in alte parti.